We zagen Michel van Schaik in januari al een foto maken van de gevelsteen, die is te vinden op de zijmuur van het pand waar hij en zijn vrouw Marjolein binnenkort de winkel van Van Schaik Stroopwafels zullen openen. ‘In de Kleyne Katte’, staat er op die steen, onder de afbeelding van een katachtig dier. Zijn interesse was gewekt. Gisteren werd dat bevestigd door een mailtje van Marjolein, die ons vroeg of wij er wellicht meer over weten te vertellen.
Nu hadden we er nog niet zo gek veel informatie over. We wisten, dankzij ons project Middelburg Dronk, dat op dat adres in de zestiende eeuw een herberg zat, die gek genoeg De Groote Catte heette. Van de rest van de geschiedenis, of over de oorsprong van de naam wisten we echter nog niets.
Twee uur later zijn we heel wat stapjes verder. We hebben het lemma op https://middelburgdronk.nl/wiki/De_Groote_Catte flink uitgebreid. We ontdekten vandaag pas dat op diezelfde plek eeuwenlang het West-Indische Huis stond. Dat monument werd echter afgebroken in de tweede helft van de 19e eeuw, om plaats te maken voor een school voor minder bedeelden. De geschiedenis van die school is nog wat schimmig, maar voor ons gevoel bestond die niet al te lang, want vanaf 1900 zijn het vooral advertenties van winkels, die verwijzen naar het adres (in de oude huisnummering van Middelburg Lange Delft I 34 en/of I 35).
Maar die naam dus. We begonnen eerst maar eens met dat altijd handige boek van Ed de Graaf, d’ Guld Waerrelt, over de wondere huisnaamwereld van Middelburg. Hij stelt dat er vroeger een poort in de Sint Janstraat was te vinden met de naam de Kattepoort. Het kan ook zijn dat het geen poort was, maar een steeg. Hij zegt verder dat de kat symbool stond voor huiselijkheid. Ook Herbergiers gebruikten het zinnebeeld graag.
De Kattepoort? We hadden er nog nooit van gehoord, maar ja hoor, lees maar eens!
In een jaarverslag van KZGW uit 1902 staat het wat specifieker omschreven: “De zijpoort hoorde bij het pakhuis van het huis De Groote Catte, van de firma Le Nobel, gelegen tussen de Kleyne Catte en Den Eenhoorn op de hoek.”
Lang verhaal kort: de katten verwijzen mogelijk naar de oude poort, maar staan ook symbool voor andere dingen, zoals huiselijkheid. Als iemand hier mooie aanvullingen op correcties op heeft, dan horen we het graag.
Maar binnenkort dus om een wafeltje of wat, in die Kleyne Katte. En voor de Groote Catte? Daarvoor moet je naar Katdootje 🙂
Historische prenten en afbeeldingen: collectie Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, Beeldbank Zeeuws Archief
Knipsels: ZB Kranten- en Tijdschriftenbank ZB Bibliotheek van Zeeland