Geplaatst op 02 december 2018

La Vaca Interieur staat als een huis

Soms zien we in winkels dingen gebeuren die allerlei vragen overbodig maken. Twee weken geleden waren we op bezoek bij Henk Jobse, in La Vaca Interieur in de Langeviele. Kort na ons kwam een echtpaar de zaak binnen, dat in zeer korte tijd toesloeg. Ze bleken Henk al te kennen van eerdere opdrachten en gaven aan op zoek te zijn naar een bepaald soort gordijnen. Binnen tien minuten was alles geregeld. Henk zou het gaan verzorgen, meldde hij. Het meest opmerkelijke was misschien nog wel dat deze vriendelijke klanten niet eens hadden geïnformeerd naar de prijs. Ze kochten de gordijnen gewoon.

We konden het niet laten om deze mensen te vragen waarom zij naar La Vaca waren gekomen. Ze hoefden niet na te denken over het antwoord. Vanwege de service en de kwaliteit dus, en vanwege het tempo. “Mijn vrouw houdt wel van gordijnen, maar niet van winkelen”, legde de man uit. “We wonen in Veere en rijden dan dus direct naar La Vaca, daar worden we snel en goed geholpen.” Daar hoefde Henk wat ons betreft niets meer aan toe te voegen. Het draait allemaal om vertrouwen.

Maar eigenlijk wisten we dat zelf ook al. Eerder jaar kreeg ons eigen huis een kleine make-over. Op zeker moment kwam ook hier ‘de raambekleding’ aan de orde. De vrouw des huizes wil graag veel licht in de woon- en werkkamers, wij op ons beurt houden van privacy en lieten de gordijnen tot dat moment het liefst zo lang mogelijk dicht. Henk kwam de situatie één keer in zich opnemen en zorgde binnen twee weken voor een oplossing waar iedereen blij mee is: van die transparante rol- of vouwgordijnen waardoor je wel naar buiten kunt kijken, maar niet of nauwelijks naar binnen.

Maar eerlijk is eerlijk: over al die raamdecoraties, vloeren en andere interieurartikelen die La Vaca verkoopt en installeert hebben we het die dag niet eens zo heel lang gehad. Maatje en compagnon Rijk-Jan Koppejan van La Vaca Kreatief in de Herenstraat schoof ook even aan voor de gezelligheid en mede daardoor zaten we al gauw te bomen over andere dingen. Zo waren de heren afgelopen zomer naar een punkfestival in Belfast, waar onder meer de legendarische band Stiff Little Fingers speelde. Dan gaat het dus dáár over, of over die BMW-motorfiets die voorin de winkel staat. Henk is een groot motorliefhebber en legt aan leken als wij net zo makkelijk uit hoe het motorblok van zo’n machine in elkaar steekt.

Uitleggen kunnen de twee sowieso als de beste. We mochten ook even in het appartement bóven de winkel kijken, dat in gebruik is bij La Vaca B&B. Dat doen Henk en Rijk-Jan er met alle plezier bij. Maar als je daar dan eenmaal staat gaat het al snel over de geschiedenis van zo’n pand (uit 1647 in dit geval), en over de bijzondere elementen. Zo heeft dit pand dus een uniek Ozendrop, waar de mannen dan lekker los over kunnen gaan. Een wát? Een Ozendrop, je weet toch?

Maar dat allemaal terzijde. Op het pand en de geschiedenis komen we misschien later nog eens terug. Rijk-Jan heeft nog allerlei interessante foto-albums en andere archieven, waar we ooit graag nog eens in willen grasduinen. Over de geschiedenis van beide zaken zelf schreven we begin 2017 al eens, zie de links hieronder.

Terugkomend op La Vaca Interieur: die winkel staat dus – ook al weer meer dan 25 jaar- als een huis. Het is bij ons weten de laatst overgebleven interieurzaak in z’n soort die nog in de binnenstad van Middelburg zit. En als we dan zien en horen hoe Henk er altijd als de kippen bij is als er nieuwe ontwikkelingen zijn (zie bijvoorbeeld het filmpje over de elektrisch bediende raamdecoratie op de pagina) dan weten we: voorlopig blijft dat ook zo.

lavaca.nl/interieur

Gerelateerd:

wijzijndestad.com/verhalen/op-bezoek-bij-la-vaca-kreatief-in-middelburg/

wijzijndestad.com/verhalen/oude-fotos-uit-de-archieven-van-la-vaca-middelburg/


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg