array(5) {
  [0]=>
  int(48148)
  [1]=>
  int(48146)
  [2]=>
  int(48145)
  [3]=>
  int(48147)
  [4]=>
  int(48149)
}

Lange nachten op Walcherse stranden: Tom Kieboom over het kusttoezicht in 2021

Er zijn van die Middelburgers die door hun werk extra goed weten wat er allemaal speelt in een stad of in een regio. Tom Kieboom is zo’n Middelburger. We kennen de man al vele jaren. We zagen hem altijd al overal en nergens. Maar sinds hij voor DeltaSafe Security Service BV werkt – en dat doet hij al bijna vijftien jaar – is hij helemaal een constante factor geworden.

Als er evenementen in Middelburg zijn waarbij toezicht of beveiliging nodig is, dan is de kans groot dat Tom er ook is. Hij is, zeker in onze stad, een van de bekendste gezichten van DeltaSafe.

Dat we Tom afgelopen zomer veel minder vaak in de stad zagen hoeven we niet uit te leggen, denken we. In functie zagen we hem maar één keer, tijdens het Middelburgs Abdij Bier Festival. Bij dat evenement is hij steevast van de partij, meer als een gastheer dan als beveiliger. Het gaat er daar over het algemeen nu eenmaal zeer gemoedelijk aan toe. Dat er weinig evenementen in Middelburg waren betekende echter niet dat Tom niks te doen had. Wie hem volgt op Facebook weet het: hij is in de nachtelijke uurtjes al maanden aan het werk op de Walcherse stranden. Toezicht en beveiliging waren daar hard nodig, dit seizoen.

We waren best nieuwsgierig naar zijn ervaringen, omdat we de wildste verhalen hoorden over feestjes op de stranden dit jaar. Hoe heeft hij dat ervaren? Hij wilde er best wat meer over vertellen, op het terras van zijn stamkroeg Café De Zaak. “Jullie weten me te vinden he!”

Dat wisten we zeker. Onder de paraplu, aan de stamtafel. Dáár zou hij zitten. En hij zat er.

Tom doet zijn werk met veel plezier, dat hoor je gewoon aan zijn verhalen. Dat geldt ook voor zijn werk op de Walcherse stranden. Natuurlijk, nachtdiensten schudden dagschema’s van mensen flink door elkaar, maar Tom kan daar goed mee omgaan. Beveiligers zijn sowieso ook vaak actief in het nachtleven (zoals we dat ooit kenden).

Hij legde uit dat hij het werk, in zo’n mooie terreinwagen, al negen jaar doet. In opdracht van Stichting Strandexploitatie Veere surveilleren Tom en zijn collega’s langs de Walcherse stranden om strandhuisjes en strandpaviljoens te beveiligen. Dit jaar kwam er extra werk bij. Door de lockdown zochten veel jongeren naar nieuwe plekken waar ze zich met elkaar konden vermaken. Het strand bleek een logische plek. Het escaleerde echter vrij snel. In maart en april werden de samenkomsten steeds massaler. Soms stonden er wel acht- tot negenhonderd jongeren op het strand. Er waren vernielingen en opstootjes. Er was sprake van overmatig drank- en drugsgebruik.

Daarom besloten Gemeente Veere en de politie dat er ingegrepen moest worden. De bereden politie werd onder meer ingezet, én extra beveiligers. Dat hielp. Hoewel: waar de problemen begonnen op het strand van Dishoek, verplaatste de overlast zich na de maatregelen naar Domburg. Het toezicht verhuisde uiteraard mee.

Tom kan mooi vertellen over al die nachten. Wij vinden het vooral opmerkelijk dat hij in al die jaren maar één keer heeft te maken gehad met agressie die op hem was gericht. Hij wordt soms geconfronteerd met grote groepen, waar hij in z’n eentje op af moet, maar door de juiste benadering en toon leidt dat maar zelden tot problemen. “Ik begin niet meteen te schrijven, ik waarschuw”. Het blijkt dat veel jongeren best voor rede vatbaar zijn. Een open vuur mag nu eenmaal niet, dat snappen ze best. Verder navigeren Tom en zijn collega’s vooral op het voorkomen van overlast, en het opruimen van rommel. Hij geeft de groepen heel vaak een paar vuilniszakken. “Als jullie nu zorgen dat alles straks is opgeruimd, dan zijn we al een stuk verder”.

Tom twijfelt geen moment over de impact van corona op jongeren, maar denkt persoonlijk ook dat veel gedoe voorkomen had kunnen worden door flexibelere maatregelen. Neem nu die verplichte sluitingstijd van middernacht. Dat werkt hier en daar misschien prima, maar jongeren die in groepen op vakantie zijn, zijn op dat tijdstip gewoon nog niet klaar met stappen. Dan gaan ze dus naar het strand, om verder te drinken. In Domburg heb je in augustus dan ook nog eens een paar totaal verschillende doelgroepen, die niet per se goed met elkaar door een deur kunnen. Dan begint het gelazer. Tom denkt oprecht dat een sluitingstijd van 02.00 uur beter zou zijn geweest. “Op dat tijdstip heeft een groot deel van de bezoekers genoeg gehad. Die gaan daarna meestal wél meteen naar huis.”

Maar niet altijd natuurlijk. Tom vertelde ook lachend over dat jonge stel, dat na middernacht duidelijk op zoek was naar een plekje om te vozen. Attent als hij is gaf hij de jongen een condoom. Tom is toch een soort vaderfiguur voor die gasten. Een dag later kwam hij het opgewonden stel weer tegen op het strand. Het meisje riep al van ver: “kijk meneer, ik heb goed geluisterd hoor! Ik heb een doosje aardbeiencondooms gekocht”.

Het blijven toch jongeren he.

Foto’s strand: eigen collectie Tom Kieboom

Gerelateerde verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Dit was De Stad in 2017: Middelburg in januari
Dit was De Stad in 2017: Middelburg in januari

Wij zijn De Terugblik! Natúúrlijk kijken we deze maand terug op 2017. We vinden het sowieso wel prettig om een jaar vol activiteiten en impressies voor onszelf op een rijtje […]

5 dec 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal Bert Graaff over het succes van DeltaSafe
Bert Graaff over het succes van DeltaSafe

Als je iets schrijft over Bert Graaff is de verleiding bijzonder groot om ook iets te schrijven over zijn tweelingbroer Jacques. Voor heel veel mensen in Middelburg (en daarbuiten) zijn […]

31 jan 2017

Volgende verhalen

Afbeelding #006 voor het verhaal Toch weer dansen in Middelburg! Janvier Dance Masters is terug in de stad
Toch weer dansen in Middelburg! Janvier Dance Masters is terug in de stad

Het regende reacties in maart, onder het bericht over de voorgenomen sluiting van Van Eijkeren Dancemasters aan de Walensingel. Het leek het einde te zijn van een tijdperk. En dan […]

8 sep 2021
Afbeelding #003 voor het verhaal De Latijnse School in Middelburg op Monumenten.nl
BinnensteBuiten over het huis van Ben en Corina in Middelburg

Kijktip: Een reportage van o.a. Katja van Akkeren (een Middelburgse van oorsprong), gemaakt voor BinnensteBuiten, van KRO-NCRV. Over het bijzondere huis van Ben Westenburger en Corina Schoonen, in de oude […]

8 sep 2021
Afbeelding #004 voor het verhaal Veiligheidsregio Zeeland opent morgen een pop-up store in de Geerepassage
Veiligheidsregio Zeeland opent morgen een pop-up store in de Geerepassage

Toegegeven: we hadden er zelf nog niks over gehoord of gelezen, we wisten alleen dat Geerepassage 10 op termijn een nieuwe, tijdelijke huurder zou krijgen. Gelukkig werken er ook betrokken […]

8 sep 2021