array(8) {
 [0]=>
 int(50071)
 [1]=>
 int(50072)
 [2]=>
 int(50073)
 [3]=>
 int(50074)
 [4]=>
 int(50075)
 [5]=>
 int(50076)
 [6]=>
 int(50077)
 [7]=>
 int(50078)
}

Laura Rimoud: wandelen van Middelburg naar Santiago de Compostella

Als je ons vraagt hoeveel wandelliefhebbers de stad Middelburg telt, dan moeten we je het antwoord schuldig blijven, maar we denken wel dat het er behoorlijk veel zijn. Eén ding is zeker: de belangstelling voor Middelburg Beweegt is nog steeds groot. We zagen en hoorden drie jaar geleden in Middelburg-Zuid al eens dat de groepen die daar aan meedoen groot zijn; drie weken geleden constateerden we in Nieuw-Middelburg dat dat nog steeds zo is. Mooi.

Dát we weer even op bezoek waren bij Middelburg Beweegt kwam eigenlijk maar door één vrouw: Laura Rimoud. Met haar hadden we eerder kennisgemaakt na een tip van Piet Kraan, die ons schreef dat hij bij zijn eigen ommetjes regelmatig een wat oudere dame ‘door de Middelburgse dreven’ ziet lopen. “Ze is van plan om vanuit Middelburg naar Santiago de Compostella te gaan wandelen”, voegde hij eraan toe.

Daar wilden we wel eens iets meer over weten. We vinden die routes van Middelburg Beweegt al heel wat, en dan hebben we het over vijf of tien kilometer. De snelste route naar Santiago is volgens Google Maps 1789 kilometer. Daar wordt zo’n 368 uur wandelen voor gerekend. Dat is geen kattenpies!

Laura bleek haar verhaal best te willen doen. Ze legde uit dat ze sowieso al graag wandelt. Het plan om de de pelgrimstocht te gaan lopen kwam in haar op nadat ze afscheid had moeten nemen van haar geliefde hondje, een teckel. Toen besloot ze in training te gaan, zodat ze op 1 april volgend jaar goed voorbereid kan vertrekken.

Natuurlijk komt er bij zo’n tocht wel wat meer kijken dan alleen training. Je moet ook de route bepalen, en een planning maken. Laura wil zo’n dertig kilometer per dag afleggen, en rekent op een tocht van ongeveer drie maanden. Ze slaapt in B&B’s en zogenoemde refugio’s. Om de tien kilometer wil ze iets eten. Rond 16.00 uur zal ze op zoek gaan naar een slaapplaats. In het donker lopen probeert ze uiteraard te vermijden. Ze zorgt ervoor dat ze dubbele GPS bij zich heeft, en een opgeladen telefoon, want ze heeft haar dochters wel moeten beloven dat ze iedere dag even belt.

Wij vinden het dapper en sterk, dat Laura dit gaat doen. En het is grappig om te zien dat ze de relatief korte afstanden van de wandelclubs in Middelburg en Vlissingen nog even enthousiast meeloopt als altijd. Het gaat daarbij ook niet altijd om beweging alleen. Het sociale element van de clubs speelt ook een rol.

Gisteren begrepen we van een buurvrouw die zelf ook door heel Europa wandelt dat er best veel mensen zijn die pelgrimsroutes lopen. Dat bleek geen overdrijving. Op de site van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob lezen we dat er in 2017 meer dan 3500 Nederlanders aankwamen in Santiago de Compostella. Die lopen overigens lang niet allemaal dezelfde afstand als Laura. Je kunt bijvoorbeeld ook in Frankrijk beginnen, of in Spanje. Er zijn vele routes die naar het bedevaartsoord leiden. Hoe dat allemaal werkt, en hoe het is ontstaan, kun je lezen via de links onder dit berichtje.

Wij wensen Laura in ieder geval heel veel succes en plezier. Laat maar een mooi Middelburgs aandenken achter daar, als je er eenmaal bent, en stuur ons de foto. Die krijgt dan een mooi plekje in onze eregalerij!

Lopen naar Santiago de Compostella

https://archief.santiago.nl/faq-pelgrimsstatistiek

https://www.santiago.nl/jacobsstaf/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pelgrimsroute_naar_Santiago_de_Compostella

Middelburg Beweegt

Gerelateerde verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Middelburg Beweegt
Middelburg Beweegt

We zijn dol op hashtags. Je weet wel, van die woordjes achter het #-teken, die zijn bedoeld om berichten makkelijker terug te kunnen vinden, maar die minstens zo vaak worden […]

28 mrt 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Middelburgers: John Guequierre
Middelburgers: John Guequierre

Deze week in de Middelburgse & Veerse Bode: de vierde Middelburger in de reeks voor Façade 2017 van CBK Zeeland: John Guequierre. Uit de inleiding: “John Guequierre (1951) was 42 […]

6 dec 2017

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Ook dit jaar gratis parkeren in Middelburg tijdens en rondom de feestdagen
Ook dit jaar gratis parkeren in Middelburg tijdens en rondom de feestdagen

We kregen er alweer een paar vragen over, maar hoewel het bijna ieder jaar zo is wachten we toch altijd even de bevestiging het college van B&W er een besluit […]

17 nov 2021
Afbeelding #000 voor het verhaal Opbouw ijsbaan Middelburg uitgesteld tot december
Opbouw ijsbaan Middelburg uitgesteld tot december

Er is helaas ook minder leuk nieuws: de opbouw van de ijsbaan op de Markt, van Zeeland houdt van schaatsen, is uitgesteld. Voorlopig in ieder geval tot na 3 december. […]

17 nov 2021
Afbeelding #006 voor het verhaal Een klusje in de top van de Lange Jan
Een klusje in de top van de Lange Jan

Altijd tof, dit soort foto’s. Gisteren waren Jeroen Pluijmers en Leslie Geerse op de Lange Jan. Het hekwerk waar de antennemasten van WFM96 op zijn bevestigd werd vervangen. Dáár was […]

17 nov 2021