Geplaatst op 27 november 2018

Leo Hannewijk komt thuis in Oostkerk

Voor de Oostkerk en het omliggende gebied is afgelopen zaterdag een nieuw tijdperk ingegaan. We zijn heel benieuwd naar alle ontwikkelingen in 2019. Een dag voor de overdracht van het kerkgebouw fietsten we even langs. Het stukje daarover staat deze week ook in de Middelburgse & Veerse Bode:

Op zaterdag 24 november heeft de Protestantse Gemeente Middelburg de Middelburgse Oostkerk overgedragen aan de Stichting Monumentenbezit, onderdeel van de Nationale Monumenten Organisatie. Leo Hannewijk, sinds 1 november directeur van de Zeeuwse Concertzaal, heeft de kerk onder zijn hoede gekregen. De voormalig directeur van Film by the Sea geniet van zijn nieuwe rol.

“En óf het voelt als thuiskomen hier! Je moet je voorstellen dat ik hier als kleine kwajongen al regelmatig in de kerkbanken zat. Mijn ouders kerkten eigenlijk ergens anders, maar we zaten hier ook regelmatig. In de jaren 80 deed Stichting Nieuwe Muziek hier ook mooie dingen. Het is vertrouwd terrein, ja.”

Een dag voor de overdracht van de kerk oogt Leo Hannewijk ontspannen. Terwijl hij de wijnleverancier helpt met het lossen van de dozen prosecco begroet hij ook de andere leveranciers die zich op hetzelfde moment melden en staat hij een heer te woord die informeert waar hij kaarten voor het openingsconcert van De Nederlandse Bachvereniging kan kopen. “Dan moet u bij de Schouwburg zijn meneer, de kassa is daar vandaag tot drie uur open!”

Eenmaal in de kerk schakelt hij net zo makkelijk over naar de rol van gids. Hij vertelt over bijzondere muziekinstallatie die voor het Bachconcert is gehuurd (“Die is zó goed dat wij ‘m voorlopig zelf nog niet kunnen betalen”) en vervolgens over een paar opmerkelijke details van de kerk, zoals de bochten die vroeger het domein waren van de notabelen van de stad. “De elite had ook nog een eigen hiërarchie, kijk maar eens naar de verschillen tussen de verschillende zitplekken.

Die bocht rechts heeft zelfs een achterdeurtje, zie je dat? Door die deur kwamen de mensen binnen die écht iets betekenden in de stad. Ze kwamen aan per koets. Als zij de kerk betraden moest het gewone volk gaan staan. Onder onze voeten liggen misschien wel honderd van die notabelen.” Ondanks het feit dat hij nog maar een maand directeur is, lijkt Hannewijk al goed te zijn ingelezen. “Een rondleiding geven is geen probleem inderdaad. Ik heb al veel mooie verhalen gehoord van mensen als Bep Huijbregtse en Dick Hazelaar. Die weten álles van het gebouw.”

Maar juist omdat hij al zo snel goed is geïnformeerd, beseft Hannewijk ook dat er wel snel een paar dingen moeten worden aangepakt. Hij wijst op het oude toilet naast het kantoortje in het achterste deel van de kerk. “Dit is dus de enige wc in heel de kerk. Als er morgen iemand uit het publiek gebruik van wil maken tijdens het concert, dan moet het orkest even stoppen met spelen om die persoon er langs te laten. Dat kan natuurlijk niet. Daarom hebben we voor morgen een mobiele toiletunit geregeld en hopen we in het voorjaar nieuwe toiletten in het voorste deel van de kerk te realiseren.”

Zo doet Hannewijk dat dus. Terwijl hij de randvoorwaarden voor succes regelt op de achtergrond, gaat hij wel meteen voor activiteiten en reuring. De Oostkerk moet immers een levendig onderdeel worden van een bruisende culturele driehoek in de Stad. De kerk wordt geen podium voor ronkende gitaren maar zeker ook niet alleen voor klassieke muziek. “Hier kun je ook prachtige dingen doen met singer-songwriters bijvoorbeeld, of met pop-up horeca. Wacht maar af!”

Een mooi detail is dat Hannewijk zijn oude Middelburgse netwerk (hij was in de jaren 80 onder meer directeur van de stichting Filmtheaters) ook weer meteen heeft gevonden. Oud-medewerkers van toen staan deze zaterdag in de Oostkerk, om kaartjes te verkopen of drankjes in te schenken. Alsof hun oude baas nooit is weggeweest.

* De laatste drie foto’s plukten we van de pagina van Leo zelf. Fotograaf niet bekend, maar het zijn fraaie beelden!

deoostkerk.nl/

Gerelateerd:

wijzijndestad.com/verhalen/?term=oostkerk


Delen op