array(17) {
 [0]=>
 int(2466)
 [1]=>
 int(2464)
 [2]=>
 int(2475)
 [3]=>
 int(2465)
 [4]=>
 int(2471)
 [5]=>
 int(2476)
 [6]=>
 int(2474)
 [7]=>
 int(2477)
 [8]=>
 int(2472)
 [9]=>
 int(2470)
 [10]=>
 int(2473)
 [11]=>
 int(2469)
 [12]=>
 int(2468)
 [13]=>
 int(2467)
 [14]=>
 int(2478)
 [15]=>
 int(2479)
 [16]=>
 int(2480)
}

LP Guitars geopend in de Vlissingsestraat in Middelburg

Furch. Cole Clark. B&G. Granada. Crafter. Baton Rouge. Tot gisteren waren dit geen namen die een lampje bij ons deden branden, maar nu weten we dat het gitaarmerken zijn. Goede gitaarmerken dan ook nog. We weten nu ook dat deze merken te koop zijn bij LP Guitars, een nieuwe winkel en werkplaats die Leon Hillebrand onlangs heeft geopend aan Vlissingsestraat 26.

Berichtjes over de winkel zagen we vorige maand al voorbij komen, toen Leon op Facebook liet weten dat hij benieuwd was naar de oorsprong van de naam van het pand ‘De Blauwe Hant’. Nadat we een paar door hadden geklikt beseften we opeens dat we Leon al eens hadden gesproken. In januari logeerden we een weekendje bij Hof Christina Hoevehotel in Vrouwenpolder en bezochten toen ook Haef Vrouwenpolder, waar Leon op dat moment nog mede-eigenaar van was. Ah, dié Leon.

Tijdens het gesprek gisteren leerden we dat er nog wel meer dwarsverbanden zijn. Leon woonde behalve in Vrouwenpolder ook in Oostkapelle en Domburg en kent veel mensen uit de Walcherse horecawereld. Dan zijn de dwarsverbanden nooit ver weg, en is er aan gespreksstof geen gebrek.

Maar uiteindelijk ging het natuurlijk om de nieuwe winkel. Dat is misschien wel een van de kleinste in de stad, en juist daarom nu al bijzonder. Leon gebruikt de twee voorkamers op de begane grond en eerste verdieping als showroom voor de gitaren en ukeleles die hij verkoopt, de andere ruimtes van het pand gebruikt hij als woonhuis. Leon verkoopt niet alleen gitaren; hij repareert ze ook, en stelt ze af. Zelfs met de bouw van gitaren houdt hij zich bezig, al zijn die gitaren dan weer niet bestemd voor de verkoop. Leon is ook nog agent voor het merk Furch, in die rol fungeert hij als een soort groothandelaar.

Over de gitaren zelf kunnen we weinig zeggen. Liefhebbers zouden genoeg moeten weten. Mensen die er net als wij ook niet veel van weten zijn van harte welkom om zich te laten informeren in de winkel, al moet dat momenteel nog wel even op afspraak. Op de net gelanceerde website van LP Guitars kun je uiteraard ook meer informatie vinden: https://lpguitars.nl.

We konden het niet laten om ook even in de geschiedenis van Vlissingsestraat 26 te duiken. De oogst is teleurstellend. In de eerste decennia van de twintigste eeuw zat kapper Malgo in het pand. Mogelijk familie van een andere kapper Malgo, die in dezelfde periode was gevestigd in de Segeersstraat. Dié je op de laatste foto in de collage.

In de jaren 80 van de negentiende eeuw was in het pand een kledingwinkel van ene D. Happeé gevestigd, en twintig jaar eerder tandheelmeester I.L. Pinto. Veel verder dan die namen komen we zo snel niet. Ook over de oorsprong van die naam ‘De Blauwe Hant’ durven we niets met zekerheid te zeggen. Het lijkt ons niet onaannemelijk dat die verwijst naar de geschiedenis van de Blauwedijk. Daar schreven we vorig jaar al eens over:

In 1605 gaf het stadsbestuur van Middelburg al toestemming om op ‘Den Blaauwendijk’ een zogenoemde blauwselmakerij (een textielververij) te bouwen. Daar gebruikte men Indigo voor, een blauwvervende plant die door de VOC werd ingevoerd. Zo leren we ook meteen waar de naam van de straat vandaan komt. Het hele artikel, uit de reeks ‘Archiefsprokkels’ van Peter Sijnke, kun je lezen in de Krantenbank Zeeland.

Welkom in Middelburg Leon! Succes met je onderneming.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Zitten zodra het kan
Zitten zodra het kan

Buitengewoon: de nieuwe zitjes in TREF Middelburg worden in gebruik genomen terwijl ze nog worden gebouwd. Iedere meter die klaar is wordt benut. Over voorzien in behoeftes gesproken! #tref #zitten

9 okt 2020
Afbeelding #007 voor het verhaal ZB Middelburg onthult eerste elektrische bus in Zeeland
ZB Middelburg onthult eerste elektrische bus in Zeeland

Vandaag heeft de ZB in Middelburg de eerste elektrische bus in Zeeland in gebruik genomen voor het boekvervoer door de gehele provincie. ZB wil een duurzame bibliotheek zijn. Dit jaar […]

9 okt 2020
Afbeelding #004 voor het verhaal Zero Waste Wandeltour Middelburg
Zero Waste Wandeltour Middelburg

Mensen die vanochtend al in de stad waren hebben de groep misschien wel zien lopen. Vandaag organiseren Zero Waste Nederland en Zero Waste Zeeland een wandeltour door Middelburg, langs diverse […]

10 okt 2020