array(16) {
 [0]=>
 int(19424)
 [1]=>
 int(19425)
 [2]=>
 int(19426)
 [3]=>
 int(19427)
 [4]=>
 int(19428)
 [5]=>
 int(19429)
 [6]=>
 int(19430)
 [7]=>
 int(19431)
 [8]=>
 int(19432)
 [9]=>
 int(19433)
 [10]=>
 int(19434)
 [11]=>
 int(19435)
 [12]=>
 int(19436)
 [13]=>
 int(19437)
 [14]=>
 int(19438)
 [15]=>
 int(19439)
}

Luctor et Emergo: Richard van Reijen, het verhaal zonder filmpje

Mocht je je afvragen waar dat filmpje over Richard van Reijen opeens is gebleven: dat hebben we verwijderd op verzoek van Fit For Free Middelburg. We hadden ons netjes bij de receptie gemeld om te zeggen dat we Richard kwamen filmen en we werden vriendelijk binnengelaten.

Iedereen, ook de drie medewerkers, kon goed zien dat we bezig waren met filmen. Maar nu blijkt dat de huisregels voorschrijven dat we iedereen die in beeld komt toestemming hadden moeten vragen. Dat doen we meestal ook wel als we niet in de publieke ruimte zijn, maar dat leek ons in dit geval niet nodig, omdat het zo duidelijk was allemaal. Niemand sprak ons er op aan bovendien.

Enfin. We zullen later nog wel eens kijken of we er iets anders van kunnen maken, maar nu doen we het maar even met de paar foto’s die ook maakten. Videobewerking is niet onze kracht, zoals jullie weten 🙂

Jammer hoor.

Dit was de tekst:

In welk jaar we voor het eerst kennismaakten met Richard van Reijen weten we niet meer precies, maar het moet ergens begin jaren 90 zijn geweest. In café Rockdesert op het Damplein wellicht, of in Midgard in de Kuiperspoort. Feit is dat we hem sindsdien zeer regelmatig zagen, zowel in het uitgaansleven als daarbuiten. Met Richard kon je altijd leuk kletsen én lachen. Zijn verhalen gingen meestal over dingen die we zelf niet snel zouden doen. Hij was een waaghals, wij niet zo. Dan is het altijd leuk om te horen waarom iemand iets doet, en hoe.

Ooit gingen we met een groep chillen in het bos bij Oostkapelle. De enige die steeds ‘kwijt was’, was Richard. Die hing dan weer ergens in een hoge boom, of zat verstopt achter een struik. Richard kende de Walcherse natuur namelijk op z’n duimpje en had er zo’n goede band mee dat hij op een gegeven moment zelfs boomchirurg werd. Die baan vonden we goed bij hem passen: kon hij lekker tekeergaan met een kettingzaag.

Maar in de zomer van 2012 ging het mis, en goed ook. Na een avondje stappen klom Richard in de grote boom bij de fontein op de Balans. Hij viel en brak zowat alles dat je kunt breken. Een hersenbloeding leidde tot een verlamming. De verwachting was dat het nooit meer goed zou komen met Richard. Superheftig. In de jaren die volgden gebeurde er echter van alles. Richard verloor van alles, was een tijdje depressief en werd steeds dikker maar besloot op een gegeven moment dat het ook anders kon. Hij ging sporten, en weer dingen ondernemen. Hij is er nog lang niet, maar hij doet iedereen versteld staan met zijn persoonlijke revalidatie. Hij stelt steeds nieuwe doelen en gáát daar dan ook voor. Wij namen een kijkje in Fit For Free Middelburg, waar hij dagelijks traint met zijn maat Marcel Nijeboer, en onder begeleiding van de vriendelijke coach Natalja. Eerder waren we ook te gast bij Pensionstal ’t Neerland, waar Richard soms paardrijdt, onder begeleiding van Karin Vink.

We hebben niet de illusie dat we ook maar enig idee hebben waar Richard allemaal doorheen is gegaan de afgelopen jaren, maar we weten wel dat hij van héél ver komt. Ons respect voor zijn wilskracht en doorzettingsvermogen is groot. Roekeloze Richard is op de weg terug. Natuurlijk heeft hij ook geleerd van zijn ongeluk, maar de drang naar het avontuurlijke zit er nog steeds in. Misschien is dat wel wat hem tot hier heeft gebracht, wie zal het zeggen?

Richard is De Stad!

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Een vernieuwde Bos Men Shop aan de Markt
Een vernieuwde Bos Men Shop aan de Markt

Als je ons zou vragen welk Middelburgs winkelpand het meest prominent is durven we dat niet te zeggen, maar het pand van Bos Men Shop aan Lange Delft 1 zou […]

9 apr 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Alain Desmedt pleit voor een 'open stad' op zondagen
Alain Desmedt pleit voor een ‘open stad’ op zondagen

Vandaag ontvingen we een mail van Alain Desmedt van Bakkerbart Middelburg. Er moest hem iets van het hart over de (koop-) zondagen in Middelburg. Wij delen zijn bericht graag. Hier […]

9 apr 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Gezocht: gidsen voor de kerken onder en rond de Lange Jan in Middelburg
Gezocht: gidsen voor de kerken onder en rond de Lange Jan in Middelburg

Sinds 3 april zijn de kerkgebouwen rond en onder de Lange Jan weer dagelijks open. Eind mei organiseert het Lange Jan Project Middelburg ook weer allerlei activiteiten. Zojuist maakten we […]

9 apr 2018