array(3) {
  [0]=>
  int(16416)
  [1]=>
  int(17133)
  [2]=>
  int(17135)
}

Malak blikt terug op 36 jaar Grillroom Cleopatra

Na bijna 36 jaar neemt Boshra Malak (67) afscheid van de zaak die hij in oktober 1982 opende aan Vlasmarkt 2 in Middelburg. Grillroom Cleopatra wordt vanaf deze maand verhuurd aan Samir Mohammed, die de bekende zaak na een grondige verbouwing begin september hoopt te heropenen.

“Ik waardeer al die reacties met heel mijn hart!” Boshra Malak is zichtbaar geëmotioneerd als ik begin over de honderden reacties van Walchenaren op Facebook, onder het bericht waarin op 13 juli zijn afscheid werd aangekondigd. “Zonder al die mensen had ik het nooit 36 jaar vol kunnen houden!” Al die reacties zijn inderdaad hartverwarmend als je ze leest. Talloze mensen halen herinneringen op aan de vele avonden waarop ze na het stappen nog een broodje shoarma aten bij Malak. Sommigen in de jaren 80, anderen in de jaren 90 of daarna. Het kleine restaurant is na al die tijd een begrip geworden, een instituut bijna. En vrijwel niemand noemt de echte naam van de zaak, of de voornaam van de eigenaar. Iedereen heeft het over Malak. “Dat vind ik prima. Dat hoort misschien wel bij Nederlanders of bij het Middelburgse horecaleven, wie zal het zeggen? Het geeft ook aan dat ik een goede band heb opgebouwd met veel klanten. Dat is heel waardevol.”

Malak belandde begin jaren 80 min of meer tegen wil en dank in het horecaleven. Toen hij vanuit Egypte naar Nederland kwam bleek het niet zo eenvoudig om werk te vinden binnen zijn vakgebied, de elektronica. Zijn studie vervolgen in Delft bleek ook geen goede optie. Daarom ging Malak werken, onder meer als bedrijfsleider bij fastfoodketen Wimpy. Toen hij in 1982 Middelburg bezocht viel hij als een blok voor de charmes van die stad. “Ik herinner me nog goed hoe ik in mijn Renaultje het zanderige parkeerterrein van Trefcenter opreed en de stad verkende. Toen ik zag dat de sigarenwinkel op de Vlasmarkt te koop stond besloot ik het pand te kopen om daar een grillroom te openen. De eerste jaren waren zeker niet makkelijk. De Zeeuwen waren niet bekend met het moderne broodje shoarma en het kostte me soms ook best moeite om ’s nachts al die verschillende groepen bezoekers rustig te houden, maar geleidelijk bouwde ik met veel mensen een goede relatie op. Ooit zeiden twee jongens van een Walchers dorp tegen me dat er voor hun maar twee Middelburgers waren die ertoe deden: Lange Jan overdag en Malak in de nacht.” Met een grijns: “dat ben ik nooit vergeten.”

Malak heeft ook veel zien veranderen in de loop der jaren. “Het is een andere generatie nu. Ik vond het in de jaren 80 en 90 toch leuker. Toen waren de banden met andere ondernemers sterker en warmer. Mensen waren meer betrokken en hielpen elkaar vaker. Ik zat zelf ook in allerlei stichtingen en organisaties, maar de laatste tien jaar niet meer.”

Gevraagd naar zijn toekomstplannen stelt Malak dat hij zeker nog niet van plan is om op zijn lauweren te gaan rusten. Nu is is hij nog even druk met de overdracht. Zijn opvolger gaat de grillroom transformeren tot een eigentijdse grillroom, waar bijvoorbeeld ook pizza’s zullen worden verkocht. Hij handhaaft de naam Cleopatra. Daarna wil Malak weer meer gaan sporten (hij speelde vaak squash in het verleden), twee halve dagen per week ‘ergens’gaan werken en samen met zijn vrouw Nabila genieten van zijn kleinkinderen. Het is hem, na al die jaren hard werken, van harte gegund. Zeker door al die mensen die zo vaak een broodje shoarma bij hem aten. Met of zonder extra pita.

Deze bijdrage verscheen ook in de Middelburgse & Veerse Bode.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Broeierig Middelburg op Instagram, juli-augustus 2018
Broeierig Middelburg op Instagram, juli-augustus 2018

Wat een maand mensen, wat een maand! De zomer zinderde zalig door. Er werd weer volop gezwommen in het kanaal en de stationsbrug moest regelmatig nat gehouden worden. Bij zulke […]

16 aug 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Peeters Geschenken stopt...na 41 jaar in Middelburg
Peeters Geschenken stopt…na 41 jaar in Middelburg

Het gaat gelukkig een stuk beter met Marien Peeters. Hij is herstellende en ook weer aan het werk. Maar de gebeurtenissen eerder dit jaar hebben er flink ingehakt. Mede daarom […]

16 aug 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Een dollere donderdag dan Dolle Donderdag
Een dollere donderdag dan Dolle Donderdag

Soms zijn Middelburgse donderdagen nog doller dan Dolle donderdagen! #WijzijnDeStad

16 aug 2018