Geplaatst op 15 december 2015

Malle Betje: de beklimming van de Stadhuistoren van Middelburg

Een paar weken geleden informeerden we bij Maurice de Kok van Gemeente Middelburg of we misschien een keer foto’s mochten maken van de medewerkers die het vlaggen op de stadhuistoren verzorgen. Dat mocht. Gisteren stuurde medewerker John van Oorschot ons een berichtje dat we vanochtend om half negen welkom waren voor de Vleeshal.

Het lukte helaas niet om nog even snel iemand op te trommelen met een professionele camera, maar met de iPhone durfden we het ook best aan. Om half negen stonden John en zijn collega Wim de Rijke inderdaad in het donker op ons te wachten. Zij namen ons mee, door een zijdeur van de Vleeshal. Aan het einde van het korte gangetje achter die deur begint meteen de trap van Malle Betje. Het grote hijgen kon gaan beginnen.

De trap is veel smaller dan die van de Lange Jan, maar evengoed prima beklimbaar. Gevaarlijk werd het nergens, als was het helemaal bovenin wel even opletten bij het smalle laddertje dat leidt naar de vlaggenkamer helemaal bovenin. Het vlaggen zelf nam niet gek veel tijd in beslag. De mannen doen dit werk al jaren en werken dus op routine. Toen wij vroegen waarom er vandaag eigenlijk werd gevlagd legde John uit dat het vandaag Koninkrijksdag is. “Geen mens weet wat het is, maar we hoeven geen wimpel toe te voegen vandaag, dat is alleen ter ere van leden van het Koninklijk Huis.”

Op de weg terug mochten we nog even kijken in het deel waar de klok hangt. De naam Malle Betje schijnt dus op die klok gebaseerd te zijn. Zoals de site Zeeuwse Ankers het omschrijft: “omdat het uurwerk van de Lange Jan altijd als eerste slaat en dat van Malle Betje er achteraan huppelt”.

Vanuit de luikjes van de vlaggenkamer hadden we al een mooi uitzicht gehad over de stad, maar op het lager gelegen balkon konden we iets vrijer en rustiger foto’s nemen. Prachtig toch? De niet al te professionele videobeelden hebben we niet al te professioneel aan elkaar geplakt en op YouTube gezet:

youtu.be/odRou9oc8Ns

Bedankt John en Wim. Gaaf dat we een kijkje mochten nemen. Jullie zijn De Stad!

Tags:

Delen op