array(2) {
  [0]=>
  int(42779)
  [1]=>
  int(42780)
}

Markante Middelburgers van toen: Frans Priester

Over markante Middelburgers gesproken! Vandaag kregen we deze foto in de bus, met dank aan Stegentochten Middelburg. Deze foto, van Frans Priester, hing ook vele jaren aan de muur van de voormalige Mug.

Voor een beetje duiding nemen we gemakshalve maar een hele column over, die we zeven jaar geleden voor de krant en Middelburg Dronk schreven:

Ze komen in vrijwel ieder café: de mannen die door een geestelijke achterstand niet of maar net zelfstandig kunnen wonen, maar wel de vrijheid hebben om te doen wat ze willen. En die er dan vervolgens voor kiezen om zich te ontwikkelen tot stamgast. Sommige mensen vinden dat zulke mannen daar te kwetsbaar voor zijn, maar in de praktijk vallen de kwalijke invloeden van het kroegleven op deze mensen meestal nogal mee. Zolang ze geen overlast veroorzaken worden ze met rust gelaten en soms, als blijkt dat ze sociaal zijn, of humor hebben, worden ze opgenomen in de klantenkring. Sommige van hen groeien uit tot figuren die heel de stad kent, of zelfs tot kroegiconen.

Neem nu wijlen Frans Priester. Hij was in de jaren 80 vaak te vinden in Middelburgse cafés. Het was een onopvallende, weinig spraakzame man. Maar hij verkocht pennen en lucifers voor het goede doel en schoot daarom iedereen mompelend aan. Dat je hem nauwelijks kon verstaan deerde niet, je kocht gewoon iets van hem, al was het maar uit beleefdheid of medelijden. Frans hield die handel jaren vol. Zijn uitvalsbasis was café De Mug aan de Vlasmarkt. Daar kreeg hij altijd een kopje koffie.

In de jaren 90 overleed hij maar de mensen zijn hem nog steeds niet vergeten. In de Mug hing zijn portret nog heel lang. Toen mensen zijn foto op Facebook zagen reageerden ze massaal, vol respect. Anno 2014 is Ruud de vervanger van Frans. Ruud verkoopt helemaal niets; hij verzamelt alleen maar. Hij loopt van kroeg naar kroeg en informeert bij iedereen of het goed gaat. Soms drinkt hij een biertje of een glas water. Vervolgens vraagt hij om een doosje lucifers. Die krijgt hij dan. Het zou me niet verbazen als hij er thuis duizenden heeft verzameld, zoals het me ook niet zou verbazen als de foto van Ruud over twintig jaar ook ergens aan de muur hangt.

We waken allemaal voor leedvermaak, maar zoals gezegd is humor soms ook een factor. Ik moet nog vaak lachen om een man die ik een paar geleden zag zitten in café Hoppit in Vlissingen. Hij zat een beetje achteraf en was continu met zichzelf in gesprek. Toen ik mijn makker vroeg wie hij was en wat hem mankeerde, legde hij uit dat de man al jaren bezoeker is van de zaak en vaak apart gaat zitten om dialogen te voeren met een fictieve vriend.

Buitengewoon tragisch uiteraard, maar toen ik hoorde dat hij ook altijd twee bier bestelt en zijn onzichtbare vriend vervolgens verwijt nooit eens een rondje te geven moest ik toch onbedaarlijk lachen. Ik keek nog eens goed en zag dat de twee dronken dat het een aard had en zich kostelijk vermaakten met elkaar. Mijn kameraad van vlees en bloed legde uit dat niemand er nog van opkeek, dat het al jaren zo is. En dat hij nooit een vlieg kwaad doet. Ook hij wordt dus ooit vast ingelijst, dat kan niet anders. Samen met zijn maat.

Volgende verhalen

Afbeelding #002 voor het verhaal Werken tijdens Lockdown 2021: Wilma van den Bosse van ZB
Werken tijdens Lockdown 2021: Wilma van den Bosse van ZB

Is het werk van medewerkers van ZB eigenlijk veel veranderd, door deze lockdown? We vragen het gewoon eens aan een paar collega’s, deze weken. Veel van hen werken thuis nu, […]

10 feb 2021
Afbeelding #004 voor het verhaal Buurten bij van der Pol op Weekmarkt Middelburg
Buurten bij van der Pol op Weekmarkt Middelburg

Als je meer wilt weten over de kwaliteit van de producten die een ondernemer verkoopt moet je er eigenlijk niet naar vragen bij de ondernemer zelf, maar bij de klanten […]

10 feb 2021
Afbeelding #000 voor het verhaal Miss Etam Middelburg sluit definitief, na 41 jaar
Gespot in de Lange Delft: Shoeby

Nee, een zekerheidje is het nog niet, maar we beginnen sterk te vermoeden dat Shoeby de opvolger wordt van Miss Etam, in het pand aan Lange Delft 32. We denken […]

11 feb 2021