array(1) {
  [0]=>
  int(16616)
}

Matthijs Apner exposeert: op bezoek bij rechtbank Middelburg

Eerlijk is eerlijk: de rechtbank aan de Kousteensedijk is niet ons lievelingsgebouw in Middelburg centrum. Een vesting kan je het ook niet noemen, maar om een of andere reden heb je nooit het gevoel dat je daar zomaar binnen kunt lopen. Nu is dat ook niet zo, maar het gerechtsgebouw is wel openbaar en sterker nog: iedereen is van harte welkom om de publieke ruimte ervan te bezoeken, bijvoorbeeld om de kunst die er staat en hangt te komen bekijken. Je moet je dan wel eerst even melden bij de portier, maar vervolgens kun je gewoon naar binnen. Gratis.

Nog voor de zomer leerden we dat van Kees Berwald en Joost Duinhof, die allebei in de kunstcommissie van de rechtbank zitten. Dat was een mooi gesprek toen. We hadden het over nog veel meer aspecten van het gebouw en de mensen die er werken en we wisten meteen dat we daar graag eens een serie van zouden willen maken. Een mooi verhaal over de tuin van het gebouw, en de betekenis van de kunst die daar staat, voor een rechter als Joost. Of over die ‘Waar is Wally’, die in een kindercel hangt. En wat een mooi verhaal is dat van die medewerker die naar Breda werd overgeplaatst, maar de Lange Jan miste. Diens raam daar is nu afgeplakt met een grote poster van die Lange, zodat hij toch zijn oude uitzicht nog heeft.

Vorige week gingen we voor de eerste keer terug. In de publieke hal van het gebouw is net een expositie geopend van Matthijs Apner, die prachtige schilderijen maakt. We dachten aanvankelijk hem nog nooit ontmoet te hebben, maar dat bleek een misvatting. Opgegroeid in dezelfde wijk en broer van de muzikant Wouter, die we vroeger vaak in Midgard zagen. Moeder Joke maakt ook kunst, en heeft haar atelier in de Vlissingsestraat. Binnen een paar minuten vielen er allerlei puzzelstukjes op hun plek, laten we het daar maar op houden.

Maar Matthijs dus. Hij is zelf een mooi verhaal op zich. Hij begon pas op zijn veertigste (vijf jaar geleden) met schilderen. Voordat hij er mee begon was hij vooral bezig met muziek en Shiatsu. Hij groeide natuurlijk wel op in een familie met talent voor kunst. Maar ondanks zijn beperkte ervaring maakt Matthijs snel naam. Hij wordt overal in Nederland gevraagd om te exposeren. Ook in Middelburg dus.

Zijn werk past voor ons gevoel goed bij de ruimte waar het nu hangt. Veel mensen die daar zitten te wachten zijn vol van emotie. Verdriet, boosheid, angst. Dat hoort nu eenmaal bij rechtszaken. Wat dat betreft zouden we mensen die bij zulke zaken betrokken zijn ook graag eens vragen hoe zij de schilderijen ervaren, maar dat is uiteraard geen optie, dat snappen wij ook wel.

Maar het werk van Matthijs is een bezoekje waard, vinden we. Gaat dat zien, in alle vrijheid!

Wordt hopelijk vervolgd!

Meer over Matthijs: http://www.matthijsapner.com/

Meer over Joost:

https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/93803/Rechter-commissaris-Ik-vind-het-echt-machtig-mooi

Meer Kees: https://www.flickr.com/photos/kickse/

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Groente-en fruitwinkel Alles is Eten stopt
Groente-en fruitwinkel Alles is Eten stopt

Jammer: morgen is Alles is eten, de winkel in groenten, fruit en belegde broodjes aan Langeviele 65, voor de laatste keer geopend. De winkel sluit definitief, maar blijft voorlopig nog […]

19 sep 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal The Meltdown: een Walchers horrorevenement om nooit meer te vergeten
The Meltdown: een Walchers horrorevenement om nooit meer te vergeten

Het jaar is nog lang niet om maar we weten het nu al bijna zeker: het bezoek aan het crematorium en de begraafplaats van Middelburg, in maart, zal heel hoog […]

19 sep 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Boontje komt om zijn Loontjes
Boontje komt om zijn Loontjes

Zij zijn de humor! Vandaag in de mailbox: “Wij hebben hier bij Loontjens Billiards een prive parkeerplaats achter ons pand waar de laatste tijd vaak auto’s of verkeerd of langdurig […]

20 sep 2018