array(10) {
 [0]=>
 int(17026)
 [1]=>
 int(17027)
 [2]=>
 int(17028)
 [3]=>
 int(17029)
 [4]=>
 int(17030)
 [5]=>
 int(17031)
 [6]=>
 int(17032)
 [7]=>
 int(17033)
 [8]=>
 int(17034)
 [9]=>
 int(17035)
}

Meedoen voor de lol: Selina Duvekot over ringrijden op het Molenwater

Throwback naar donderdag 16 augustus, toen we op het Molenwater een kijkje namen bij het ringrijden, en kennismaakten met Selina Duvekot. Voor de Middelburgse & Veerse Bode schreven we daar een stukje over. Bij dezen alsnog ook hier.

Sebastiaan Sturm uit Ovezande is twee weken geleden op het Molenwater in Middelburg voor de zevende keer Zeeuws kampioen ringrijden geworden. Een prestatie van formaat. Maar lang niet alle van de 180 deelnemers doen aan zo’n wedstrijd mee om te winnen. Wie zijn dié mensen eigenlijk? Een gesprekje met Selina Duvekot uit Zoutelande.

Als ik bij Jan Willem Poppe, voorzitter van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging, informeer wie het Zeeuws Kampioenschap zéker niet gaan winnen en uitleg dat ik graag eens aandacht zou besteden aan iemand uit de middenmoot van het toernooi, kijkt hij een tijdje peinzend naar het bord waar de namen van de deelnemers op staan. Dan wijst hij op de naam van de nummer 11, Selina Duvekot. “Zij doet het prima in de middenmoot, maar ze komt hier zeker niet om te winnen. Loop maar even mee.” Hij leidt me naar een groep ringrijders uit Zoutelande en Meliskerke die samen ontspannen bij een grote kar zitten. Sommigen zitten al aan een flesje bier, anderen houden het nog even op een frisdrankje. Ik introduceer mezelf met de opmerking dat ik iemand zoek die zeker niet zal gaan winnen die dag. Het gezelschap schiet in de lach. “Nou, dan ben je bij ons allemaal aan het goede adres”.

Ook Selina Duvekot (26), uit het buurtschap Boudewijnskerke bij Zoutelande, kan er om lachen. “We zijn hier inderdaad lang niet allemaal om te winnen. De strijd gaat vooral tussen andere verenigingen, zoals die van Gapinge en Domburg. Voor mij is het echt een hobby. Ik rijd al paard vanaf mijn twaalfde, maar voor het ringrijden oefen ik nooit. Ik doe het voor de lol. Deze dag is voor ons gewoon een leuk uitje, waar traditiegetrouw een biertje bij wordt gedronken. Gezellig!”

Als ze meer over zichzelf en haar paard Happy vertelt blijkt echter dat de paardensport voor haar toch wel iets meer is dan een hobby alleen. Op de boerderij van haar ouders worden veel dieren gehouden, ook paarden. Selina trekt er regelmatig op uit om lekker op het strand te rijden. Dat doet ze al van jongs af aan. Ringrijden heeft ze van huis uit meegekregen. Haar vader en ooms doen het, haar broertje en haar nichtjes ook. Het hoort er gewoon bij. Haar liefde voor dieren is groot.

Dat blijkt ook als ze door laat schemeren dat ze net is afgestudeerd als dierenarts. Na een studie van zeven jaar zal ze volgende maand naar de Veluwe vertrekken, om daar te gaan wonen en werken. Ze weet nog niet zeker of Happy mee zal verhuizen, maar ze denkt van wel. “Al zullen ze daar wel niet aan ringrijden doen.” Dan snelt ze weer weg, omdat ze bijna aan de beurt is. Voor iemand die niet komt om te winnen kijkt ze behoorlijk geconcentreerd.

Ik kijk hoe ze met Happy door het Molenwaterzand stuift en hoor even later dat welkbekende tikje van metaal op metaal. Hebbes! Later lees ik dat ze is geëindigd op plek 113, van de 171 deelnemers. Wat mij betreft óók een prestatie van formaat.

Filmpje, met Ivan Heylen op de achtergrond:

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Zeeuws Weerzien, een mooi initiatief
Zeeuws Weerzien, een mooi initiatief

Voor 2010 werkten wij van Wij zijn De Stad – Middelburg in de bibliotheekwereld. Die wereld verlieten we om verschillende redenen, maar een ervan was een verschil in opvattingen over […]

27 aug 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Herinneringen aan Café Juliana in Middelburg
Herinneringen aan Café Juliana in Middelburg

Zo mooi! Begin deze maand kreeg ik een mailtje van Bonny Verhage uit Oud-Alblas. Haar man is familie van de oud-eigenaars van Café Juliana in Middelburg, Leunis en Martha Verhage. […]

28 aug 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Op bezoek bij de Rioolwaterzuivering in Ritthem
Op bezoek bij de Rioolwaterzuivering in Ritthem

“Een container vol roostergoed. Dit wordt bij binnenkomst van het rioolwater door een harkrooster uit het water gehaald. Het is eigenlijk alles dat niet in het riool thuishoort. Je kunt […]

28 aug 2018