array(10) {
 [0]=>
 int(9104)
 [1]=>
 int(9105)
 [2]=>
 int(9106)
 [3]=>
 int(9107)
 [4]=>
 int(9108)
 [5]=>
 int(9109)
 [6]=>
 int(9110)
 [7]=>
 int(9111)
 [8]=>
 int(9112)
 [9]=>
 int(9113)
}

Meer Meters Met Minder Moeite: op bezoek bij M5 Ligfietsen in Middelburg

Bewondering. Grote bewondering. Dát is wat we hebben voor het werk van Bram Moens.

Toen we afgelopen zomer in Rechtbank Middelburg met hem kennismaakten kregen we al het gevoel dat deze man nog veel meer moois voor ons in petto had. We maakten maar wat graag een vervolgafspraak, voor een bezoek aan het bedrijf van Bram, M5 Ligfietsen (M5 Recumbents op Facebook).

Twee weken geleden was het moment daar. Op dinsdag 10 september waren te gast in het fraaie pand aan het einde van de Kleverskerkseweg, aan de rand van het groot industrieterrein. Dat pand is op zich al een mooi verhaal. Met hulp bouwde Bram het zelf, in 1999. Het heeft allerlei bijzondere details. Het mooiste vinden we dat het twintig jaar na dato nog steeds zeer eigentijds oogt…en aanvoelt.

Natuurlijk spraken we vooral over (lig-) fietsen die middag. Van het ontwerp- en productieproces tot de verkoop en marketing. Maar net als die eerste keer schoot het gesprek (we waren er bijna drie uur) alle kanten op. Bram spreekt bedachtzaam, maar in bijna alle dingen waarover hij spreekt spelen snelheid, lichtheid en ‘maken’ een rol.

Op de momenten dat wij lieten doorschemeren dat we het nét iets te ingewikkeld vonden worden schakelde hij terug, en kwam hij met voorbeelden die maakten dat we het weer snapten. Luister maar eens hoe hij uitlegt hoe zijn hond op volle snelheid maar 1 seconde nodig heeft om de hele lengte van het pand van M5 af te leggen. Geweldig toch?

Met enige tegenzin hebben we de dertig minuten film die we hadden teruggebracht tot negen. Dat is voor veel mensen waarschijnlijk nóg te lang, maar geloof ons: bij M5 is dusdanig veel te zien en te horen dat je er ook met gemak drie uur zou kunnen filmen. Schoenen van carbon. Allerlei aerodynamische en futuristische ontwerpen, zowel van Bram zelf als van vrienden. Die oude Italiaanse brommer. Het is gewoon te gek.

Wat achteraf ook een beetje in ons hoofd bleef hangen is het feit dat Bram geen opvolging heeft. Sinds 1983 won hij vele prijzen, verpulverde hij records (of deden anderen dat met zijn fietsen), en oogste hij lof alom, maar als Bram ooit stopt is de kans groot dat het hele bedrijf zal stoppen. De benodigde skills en kennis zijn simpelweg te specifiek. Begrijpelijk, maar het is ook zonde, vinden we. M5 is gewoon een uniek bedrijf. Niet alleen in Middelburg, maar ook landelijk, Europees en wereldwijd gezien. Dat zou je toch gewoon willen behouden?

Maar goed. Als het ooit gebeurt dat M5 stopt kan je er altijd nog een mooi concertzaaltje van maken. Wat een lekkere akoestiek daar zeg. We waanden ons heel even in een kerk. Of was het nu een woonhuis? Wat maakt het ook uit? Het was een tof bezoekje. Hartelijk dank Bram!

Video: https://youtu.be/7avMemWunhQ

Meer lezen:

http://www.m5-ligfietsen.com/site/NL/Waarom_een_M5/Over_M5_Ligfietsen/

Anders kijken! Bram Moens exposeert in Rechtbank Middelburg

https://krantenbankzeeland.nl/search?query=%22bram%20moens%22&period=

 

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Gratis parkeren in Middelburg - Kerstvakantie 2019
Gratis parkeren in Middelburg – Kerstvakantie 2019

Parkeren in het centrum van Middelburg is gratis van dinsdag 24 december 2019 tot en met donderdag 2 januari 2020! In die periode parkeer je gratis, zowel op straat als […]

23 dec 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Winactie: maak kans op 2 vrijkaartjes voor IJsbaan Middelburg
Winactie: maak kans op 2 vrijkaartjes voor IJsbaan Middelburg

En wéér een verloting! Van Frank Bijleveld, de voorzitter van de Vereniging Ondernemers Middelburg (VOM), kregen we 44 vrijkaartjes voor IJsbaan Middelburg (44 toegangsbewijzen inclusief schaatshuur). De VOM kreeg die weer van Zeeland houdt […]

23 dec 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Wij waren De Stad 2019: Middelburg in april
Wij waren De Stad 2019: Middelburg in april

Openingen en heropeningen, aan de lopende band. Je kunt immers maar net open zijn, voordat het nieuwe seizoen begint! In april openden De IJswinckel en Zanzi Diner op de Markt, […]

23 dec 2019