Tijdens ons bezoek aan Salon Julie, in december, beloofde Julie dat ze ook een keer een afspraakje zou regelen met haar opa, Evert Blaas, die in het Gasthuis in Middelburg woont. Hij heeft zijn leven lang (hij is geboren in 1924!) al veel verteld en geschreven over de geschiedenis van Autogarage Blaas, de stad en de Tweede Wereldoorlog en hij zou volgens haar ook best nog even met ons willen kletsen.
Afgelopen woensdag kwam het er dan eindelijk van. Behalve meneer Blaas en Julie was ook mevrouw (Rie) van Hese aanwezig. Zij werkt als 90-jarige nog steeds als vrijwilligster in het Gasthuis, en weet ook veel over de geschiedenis van de stad. Onnodig te zeggen dat we een uur lang ademloos hebben zitten luisteren.
Het is ondoenlijk om alles wat ons werd verteld te herhalen hier, maar gelukkig zijn een paar verhalen van meneer Blaas ook terug te vinden in oude nummers van De Wete, van Heemkundige Kring Walcheren, zoals het tweedelige artikel over Middelburg in oorlogstijd, en het verhaal over de opa van Evert, de tuinbaas van Toorenvliedt. De links naar die artikelen vind je onderaan.
Meneer Blaas vertelde woensdag vooral veel over de ‘Eerste Zeeuwsche Auto-garage’ in de jaren van voor de Tweede Oorlog. Na de oorlog zat de garage in de hoek van de huidige ING-bank, maar in de jaren ervoor in de Lange Noordstraat, direct naast het stadhuis. Op beelden van toen zie je dat de straat toen nog heel anders was. De later RK-kerk lag toen nog echt aan de Noordstraat zelf en de straat die nu Bachtensteene heet was toen nog de (Lange) Lombardstraat.
Het was een prachtverhaal, over de gebroeders van de Harst die de garage begonnen, en over de latere opvolgers Wijtenburg en Caljouw-Blaas. We kregen ook allerlei documenten mee, en een paar originele foto’s die ooit gemaakt werden door Henning, die even verderop zat, op de Markt. Op de eerste twee foto’s zie je achter het gebouw van de garage ook het daglichtatelier van Henning. Meneer Blaas vraagt zich nog steeds af of het gebouw dat er voor staat ooit geen andere functie had. We hebben er nog niet veel over gevonden, behalve een eerder bericht hierover van Toon Franken, van het Zeeuws Archief.
De garage ging, net als vele andere gebouwen in de stad, in vlammen op, in mei 1940. “Het was in drie uur weg hoor”. Meneer Blaas heeft nog levendige herinneringen aan die heftige tijd. Met plaatjes alleen krijg je zulke verhalen niet boven water. Dan zie je de voorgevels van de gebouwen van Hotel de Nieuwe Doelen, en Hotel de Miranda, maar wat daar áchter allemaal gebeurde beginnen we nu pas een beetje te begrijpen. En daar tegenover. Want daar zat bijvoorbeeld Bioscoop Flora.
Buitengewoon leerzaam en waardevol, dit soort ontmoetingen. En meneer Blaas heeft nog veel humor ook. Wij danken hem dan ook hartelijk voor zijn tijd en alle documenten. Het is hopelijk een aanzet voor nog meer verdieping, ooit.
Evert Blaas is De Stad!
Meer lezen:
https://tijdschriftenbankzeeland.nl/issue/wet/2000-10-01/edition/0/page/40
https://tijdschriftenbankzeeland.nl/issue/wet/2008-07-01/edition/0/page/16
https://tijdschriftenbankzeeland.nl/issue/wet/2008-10-01/edition/0/page/25
https://www.anderetijden.nl/aflevering/115/Middelburg-tussen-twee-vuren
https://middelburgdronk.nl/wiki/De_Nieuwe_Doelen/fotos
https://middelburgdronk.nl/wiki/De_Miranda
https://middelburgdronk.nl/wiki/Flora
Afbeeldingen: collectie Evert Blaas, Beeldbanken Zeeuws Archief en ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland en website Middelburg Dronk