Geplaatst op 06 september 2017

Met Diana van Hoften op bezoek bij preparateur Wim Phaff

Het is geweldig, al die nieuwe leden voor de VOM, maar er zijn natuurlijk ook wel eens nieuwe leden waar we al regelmatig over hebben geschreven. Dat geldt zeker voor Diana van Hoften van Two Ladies Like etnisch wonen, advies & styling. Een introductie, samenwerkingen, een recente verhuizing, gewoon gezellig: er waren al vaker goede redenen om over haar te schrijven.

Wat dan te doen als iemand (weer) lid wordt? Aanvankelijk wilden we iets schrijven over al dat andere werk dat Diana doet voor particulieren en bedrijven, van interieuradviezen tot complete metamorfoses. Zo zat ze vorig jaar in Italië met een team om het vakantiehuis Il Casale del Passatore in te richten (www.facebook.com/passatore) en was ze betrokken bij het ontwerp van Strandpaviljoen Jeanzz in Brouwershaven. We noemen maar wat. Maar toen begon Diana opeens over de opgezette dieren die ze verkoopt. Die worden gemaakt door de Middelburger Wim Phaff, die met zijn bedrijf Bio Art is gevestigd in de Kruitmolenlaan. Diana is de basisvaardigheden van het vak Taxidermie aan het leren, van deze preparateur. In zijn werkplaats wilden we graag eens een kijkje nemen.

Afgelopen maandag waren we te gast in Dauwendaele. We werden zeer hartelijk ontvangen in de werkkamer van Wim, een man waarvan we het achteraf heel gek vinden dat we hem nog niet kenden. Hij zit al 20 jaar dagelijks met ‘de harde kern’ ‘s-ochtends koffie te drinken bij Sint John en heeft een lange carrière achter zich, met het opzetten en uitbouwen van het Zeeuws Biologisch Museum in Oostkapelle (het huidige Terra Maris) als een van de rode draden. Daar vertelde hij veel over. Dat zouden wij ook kunnen doen, maar het is hier wellicht handiger om te verwijzen naar de Krantenbank, dan kunnen belangstellenden daar desgewenst meer lezen over deze man, die al 53 jaar (!) in het vak zit. Zie de links onder de tekst.

Maandag was Wim bezig met het prepareren van een buizerd. Terwijl hij daarmee bezig was deed hij zijn verhaal, waar we ademloos naar luisterde. Onze kennis van biologie is nogal basaal, maar het is Wim zijn lust en zijn leven. Hij weet veel van verschillende diersoorten, heel veel. En van vogels krijgt hij al helemaal geen genoeg. “Kijk dan! Deze schitterende Scharrelaar! Die heeft in Azië en andere kleur dan in Afrika. Uniek!”

Aan het prepareren van dieren zijn wel allerlei wetten en regels verbonden. Die buizerd bijvoorbeeld, was aangereden in Vlissingen, en overleed later in De Mikke. Om het dier dan bij Wim te krijgen is een speciale politie-ontheffing nodig, die we inderdaad op zijn werktafel zagen liggen. Een opgezette buizerd kost 350 euro. Dat klinkt als best prijzig, maar daar zit dus minstens 20 uur werk in. Zo bezien is het uurtarief van deze bio-kunstenaar best laag. Wim kan er evenwel prima van leven want hij heeft talloze opdrachten, van onder meer musea, kunstenaars en particulieren. Hij heeft twee grote vrieskisten, die helemaal vol zitten met dieren die hij nog moet doen. Wim doet zijn werk deels routinematig, maar we hadden wel meteen door dat prepareren een heel precies werkje is, waar veel bij komt kijken. Een kunst, die taxidermie!

Wim legde ons uit dat je in feite ieder dier kunt opzetten, al leent de ene soort zich er wel beter voor dan de andere. Gevraagd naar het grootste dier dat hij ooit prepareerde antwoordde Wim: een reebok en een Europese Wolf. Met sommige dieren is hij wéken bezig. In zijn huis wemelt het van de opgezette beesten. We keken onze ogen uit. Waaaaat? Is een raaf zó groot? Bestond die oervogel op die tak écht? Heb je serieus al die dieren in De Mikke geprepareerd?

Diana leert het vak aan de hand van het prepareren van kauwtjes. Die lenen zich daar goed voor. Ze wil het graag leren uit interesse, maar ook om er beroepsmatig iets mee te doen. Grappig om te horen was dat haar interesses niet overal aansluiten bij die van Wim. Er bestaat zoiets als Novelty Taxidermy, waarbij opgezette dieren worden gecombineerd met kunst, kitsch en andere zaken. Wim: “dan krijg je van die dingen als 5 opgezette kikkers met een muziekinstrumentje in hun pootjes. Zum kotzen!”. Diana: “geweeeeeldig!”. Maar ze respecteren elkaars mening wel, want Diana en Wim hebben het vooral heel gezellig samen. Educatie zonder poespas, zou je bijna zeggen. Mooi toch? Enfin, de foto’s zeggen genoeg verder, denken we. Zij zijn De Stad!

Meer lezen en kijken:

www.bioart.nl

www.twoladieslike.nl

www.omroepzeeland.nl/nieuws/61031/Babyzeehond-opgezet-voor-visserijmuseum

krantenbankzeeland.nl/search?query=%22wim+phaff%22&period=&sort=relevance&submit=zoeken

krantenbankzeeland.nl/search?query=%22Zeeuws+Biologisch+Museum%22&period=&sort=relevance&submit=zoeken

www.omroepzeeland.nl/nieuws/80789/Puur-genieten-van-dode-dieren-in-Terra-Maris

nl.wikipedia.org/wiki/Taxidermie

www.etsy.com/market/novelty_taxidermy

Gerelateerd:

wijzijndestad.com/2015/07/07/op-bezoek-bij-two-ladies-like-living-shoes/

wijzijndestad.com/2017/06/04/two-ladies-like-living-en-zola-kids-heropend-in-geerepassage/


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg