Geplaatst op 26 juni 2020

Met het Zeeuws Ministerie op bezoek bij Zeeuwsche Zoute in Bruinisse

Het eten van een bonbon lijkt vrij onschuldig, maar wij weten nu wel beter. Zó neem je een hapje van die lekkernij, en zó zit je in de auto naar Bruinisse, om vervolgens van alles te leren over de winning van zeezout, over de geschiedenis van de zoutketen van Arnemuiden (en de ziederijen van Middelburg), en tenslotte ook nog eens ingewijd te worden in fenomenen als ‘hedonistische escalatie’.

Waar we het in vredesnaam over hebben? Over onze kennismaking met Christian Clerx van Zeeuwsche Zoute! Hij werd afgelopen woensdag aan ons voorgesteld door Marco Adriaanse, van het Zeeuws Ministerie van Chocolade & Culinaire zaken. Die experimenteert momenteel met chocolade met daarop Oosterscheldezout dat wordt gemaakt door Christian, die op zijn beurt ook nog volop aan het experimenteren en pionieren is met datzelfde zout, al is het dan vooral op het gebied van inwinnen en produceren. We vonden het verhaal intrigerend genoeg om met Marco mee te gaan naar Schouwen-Duiveland.

Het idee was aanvankelijk om ter plekke een filmpje te maken, maar daar zagen we uiteindelijk vanaf omdat de productielijn van Zeeuwsche Zoute nu vooral nog een proefopstelling is en je in een half uurtje niet alles in beeld kunt brengen bovendien. Maar niet getreurd: het bedrijf is al veel in de media geweest dit jaar, zowel regionaal als nationaal. Christian heeft alles voor ons op een rijtje gezet. Heel aardig is bijvoorbeeld het item van Binnenste Buiten, ‘Zout uit Zeeland’. Van de site van ZZ zelf leer je ook het een en ander.

Wij begrijpen nu in ieder geval waarom er zoveel belangstelling is voor Zeeuwsche Zoute. Het idee is gewoon goed. Christian komt over als een man die weet hoe je dromen omzet in concrete plannen. De droom is een volwaardige zoutfabriek die over een paar jaar in Bruinisse staat, inclusief bezoekerscentrum. Het lijkt erop dat het wel goed gaat komen, met het verwezenlijken van die droom.

Als ondernemer die zijn sporen verdiende in de PR-wereld snapt Christian ook hoe je een product op de kaart zet. Dat zie je in allerlei dingen terug. De kartonnen zoutbusjes zijn prachtig, het logo met Neptunus is krachtig. Zelfs over iets kleins als de vermaler van een zoutmolentje wordt goed nagedacht. Christian liet er eentje zien die is gemaakt van mais. Net kunststof, maar dus gewoon afbreekbaar.

Het mooiste van het hele verhaal, wat ons betreft, is de link met de Zeeuwse geschiedenis. De productie van zout was in vroeger tijden een belangrijke pijler voor de Zeeuwse economie. De manier waarop de mannen in Bruinisse anno 2020 zout produceren is voor een groot deel gebaseerd op taferelen die je ziet op prenten en schilderijen uit de zestiende eeuw. Dat is toch waanzinnig? Voor de liefhebbers een paar links met meer informatie:

zeeuwschezoute.nl/geschiedenis/

www.zeeuwseankers.nl/verhaal/zoutzieden

users.bart.nl/~leende…/txt/statusquestionis100603.pdf

www.kroniek.arnehistorie.com/grijze-oudheid?layout=edit&id=352

www.de-faam.nl/…/525…/654331/het-zout-van-arnemuiden

En zo begrijp je dan ook weer wat beter waarom steden als Middelburg en Goes vroeger herbergen hadden met namen als ‘De Soutkeet’. Voor ons geldt dat we voortaan aan al die dwarsverbanden moeten denken, als we zo’n bonbon van het Ministerie naar binnen schuiven. Of dat lekker is laten we aan jullie zelf over. Wij vinden van wel, en we zijn overduidelijk niet de enigen die de combinatie van chocolade en zout wel kunnen waarderen.

Toen we onze vragen over dát onderwerp loslieten op Google kwam we bij heel andere bronnen terecht, bij de Linda’s en Libelles van deze wereld. Daar heb je dat ‘uit de hand gelopen genot’. Die gaan we erin houden hoor. Lekker joh!

www.libelle.nl/lekker-in-je-vel/is-reden-waarom-we-allemaal-zo-dol-op-karamel-zeezout/

Historische prenten:
Beeldbank Zeeuws Archief
Historisch Affiche:
Beeldbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland
Laatste twee foto’s: Zeeuwsche Zoute


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg