St. Geertruida zul je bedoelen!
Nee hoor, tot nieuwe inzichten leiden deze screenshots bij dit bericht niet, maar we vinden de details van deze plattegrond van de stad Middelburg zó fraai dat we ze graag uitlichten.
Wat je hier ziet is een kaart van Middelburg uit het jaar 1860, uit de collectie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen en het Zeeuws Archief. Via de site van het archief kun je die vinden in dat prachtige overzicht waar we in maart 2019 over schreven.
Het mooie aan dit kaartje is dat de meeste verdwenen straten en gebouwen, die begin negentiende eeuw nog wel bestonden, er heel duidelijk op staan aangegeven. De verschillende kleuren maken het nog overzichtelijker. Facebook staat hele grote afbeeldingen helaas niet toe, maar het bestand van het Zeeuws Archief zelf is maar liefst 29 Mb groot.
Dit kan een handig hulpmiddel zijn, als er weer eens vragen zijn over weinig bekende straten en stegen als de Mosterdgang, de Rookerij Laagte en de St Geertruida Straat, we noemen er maar een paar.
Dat wij vannacht zelf een half uur op dit kaartje zaten in te zoomen had alles te maken met het bericht van gisteren, over die kopergravures van Sietse. Bij het uploaden van de tweede prent, van de Spijkerbrug en de Kinderdijk, waren we er al bang voor. “Als maar niemand vraagt naar dat torentje op de achtergrond.” We weten namelijk niet zeker waar dat torentje vroeger voor diende, of bij hoorde. Stond daar ooit ook een kerk? We herinneren ons een online discussie over datzelfde beeld, van een paar jaar geleden, maar terugvinden die dialoog? Ho maar.
Voor nu houden we het maar op een bouwsel dat bij de afgebroken Segeerspoort of St. Geertruidapoort hoorde. Die stond eeuwenlang aan de zuidkant van de oude binnenstad. Op deze plattegrond kun je mooi zien hoe dat allemaal zat. De Segeersstraat heette toen nog St. Geertruida Straat. Die liep rechtdoor, via een brug naar het gebied rondom de huidige Stationsstraat. Dié bestond in dat jaar nog niet, want station en kanaal zouden ook nog veertien jaar op zich laten wachten.
Maar er was wel een brug naar naar het gebied dat nu Dauwendaele is. Juist ja: de St. Geertruida Buitenbrug, die dan weer leidde naar de St. Geertruida Weg. Bij die brug dus ook een poort. In de beeldbank van het archief zijn er maar een paar beelden van te vinden. De eerste, waarop de poort er echt uitziet als een soort vesting, is van rond 1594. De tweede, van 1790, laat een veel kleinere poort zien.
Geen toren te bekennen, maar toch krijgen we het gevoel dat het bewuste torentje van die vraag op Insta er iets mee heeft te maken. Als die redenering nergens op slaat horen we het graag natuurlijk, we zijn tenslotte gesjeesde bibliothecarissen, geen historici 🙂
Gerelateerd: