Geplaatst op 20 september 2017

Middelburg bloeit, maar de leegstand is nog niet weggewerkt

Door al die nieuwe winkels en ondernemers in Middelburg hebben we steeds het gevoel dat Middelburg bloeit maar er is nog geen reden om rustig achterover te gaan leunen. Onze stad heeft nog altijd een winkelleegstand van 8 procent. Dat is minder dan andere Zeeuwse Steden (Goes 9%, Terneuzen 17%, Vlissingen 20%), maar het is nog steeds best veel.

Dat blijkt uit het rapport ‘Sprekende Cijfers Winkelmarkten’ van Dynamis, dat loopt tot juli van dit jaar. In dat rapport wordt Middelburg ook afzonderlijk belicht, op pagina 27:

dynamis.nl/sprekende-cijfers

Het zit ‘m volgens het rapport vooral in de panden op zogenoemde B2-locaties. Wat voor locaties dat zijn kun je lezen op vindbaarvastgoed.nl/huurprijs-bedrijfsruimte-bepalen/betekenis-welstandsklasse-in-vastgoed/

Hoe het in Middelburg precies is verdeeld weten we niet, maar feit is wel dat er weinig leegstand is in de Langeviele, Lange Delft en op de Markt. Er zijn een paar gaten in de Vlasmarkt, de Nieuwe Burg, de Segeersstraat en op het Damplein. Achter de Houttuinen en omgeving zal ook wel de nodige invloed hebben. Maar het Geeregebied bijvoorbeeld, is weer helemaal bezet.

We zijn benieuwd of het percentage nog verder omlaag kan. Zorgen voor lagere huren is erg lastig schijnbaar. Winkelgebieden bewust doen krimpen doe je ook niet zomaar. Koopgedrag veranderen is ook duivels lastig. Online gaat echt niet meer weg. Zo komen we zelf toch uit bij de conclusie dat je moet blijven streven naar een stad waar veel afwisseling is, waar veel te doen is, en waar een bezoek je echt makkelijk wordt gemaakt. Dat moet je vervolgens ook continu onder de aandacht blijven brengen, ook online. Er zijn tenslotte talloze alternatieven voor een dagje naar de stad.

En dat alles moeten we vooral samen (blijven) doen.

Zie ook www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/gaten-failliete-ketens-snel-opgevuld-in-middelburg-en-goes~a41aa598/


Delen op