array(7) {
 [0]=>
 int(46280)
 [1]=>
 int(46279)
 [2]=>
 int(46284)
 [3]=>
 int(46281)
 [4]=>
 int(46278)
 [5]=>
 int(46282)
 [6]=>
 int(46283)
}

Middelburg, de stad waar Zeeland leeft

Middelburg. Spil van Walcheren, hoofdstad van Zeeland. Wie eenmaal kennis heeft gemaakt met deze oude monumentenstad zal haar in de armen sluiten. Is het niet voorgoed, dan is het wel voor even. Middelburg is weliswaar niet zo groot, maar wel rijk aan historie, cultuur en aan evenementen. Deze stad lééft, het hele jaar door.

Middelburg ontstond al in de negende eeuw, en verwierf Stadsrechten in 1217. Alleen al dat gegeven maakt de stad interessant voor de vele toeristen die de plaats jaarlijks aandoen. In het centrum wemelt het van de monumenten, verborgen gangetjes en poorten en mooi gerestaureerde pakhuizen. Middelburg is altijd een handelsstad geweest. Dat voel je overal. 

Anno 2021 heeft de stad nog steeds een centrale winkelfunctie voor heel Walcheren. De inwoners van alle omliggende dorpen komen bij voorkeur op donderdag naar de stad, op de dag dat ook de weekmarkt wordt gehouden. Dat was eeuwen geleden al zo, wat niet betekent dat er niets is veranderd, integendeel.

Middelburg is een van die Nederlandse middelgrote steden waar ondernemers zich nog altijd heel graag vestigen, en waar de leegstand van winkelpanden zeer beperkt is. Wie in Middelburg onderneemt weet zich verzekerd van een groot publiek met een lokaal, regionaal en (inter-) nationaal karakter, zeker in de  maanden na Pasen, als Duitse en Belgische toeristen massaal naar de Zeeuwse kust komen. Een verblijf in, of een bezoek aan Middelburg hoort er gewoon bij. De hele zomer door zijn er leuke festivals en andere evenementen. Van de snuffel- en boekenmarkten door heel de stad tot het Zeeland Nazomerfestival op het prachtige, oude Abdijplein. In Middelburg verveel je je nooit.

Behalve heel veel verschillende soort winkels en boetieks telt de Zeeuwse hoofdstad ook veel horecagelegenheden. Veel café’s en restaurants concentreren zich in het gebied rondom de Markt, met uitzicht op het beroemde stadhuis, maar vergis je niet: er zijn ook talloze parels te vinden op andere plaatsen in het centrum, zoals op en rondom het Damplein, in de oude Kloveniersdoelen, of in een van de zijstraatjes van de belangrijkste winkelstraten, zoals de Sint Janstraat.

Naast georganiseerde evenementen kun je in Middelburg ook terecht voor allerlei vaste attracties. Of je nu houdt van een ritje met een paardentram of van een tochtje door de Middelburgse grachten, van een speelpark als Mini Mundi (waar je ook Miniatuur Walcheren kunt vinden) of van een beklimming van een van de hoogste torens van Nederland, de Lange Jan: de stad heeft het allemaal. Bezoekers die zich graag rond laten leiden hebben ook keuze genoeg. Van de informelere Middelburgse Stegentochten tot een rondgang met de stadsgidsen van Tourist Info of een culinaire wandeling met Food by Foot.

In Middelburg is iedereen welkom. Gastvrijheid staat hoog in het vaandel bij de stad en haar inwoners. Hier wil je (geweest) zijn. Hier wil je blijven. 

Met dank aan Duco van Eijkelenburg voor de inzending van de foto’s.

Volgende verhalen

Afbeelding #017 voor het verhaal De Achterkant van De Stad, april-juni 2021
De Achterkant van De Stad, april-juni 2021

In de serie ‘De Achterkant van De Stad’: waar dan, hoe dan? april-juni 2021. Roept u maar!

24 jun 2021
Afbeelding #013 voor het verhaal De laatste dag van Lavooy Mode in Middelburg
De laatste dag van Lavooy Mode in Middelburg

In september al aangekondigd en vandaag is het dan zover: de allerlaatste dag dat Lavooy Mode is geopend in Middelburg. Na ruim 120 jaar komt er een einde aan een […]

25 jun 2021
Afbeelding #000 voor het verhaal Geopend in de Lange Delft: de stijlvolle winkel van De Parfumeur
Geopend in de Lange Delft: de stijlvolle winkel van De Parfumeur

Klasse. Stijl. Allure. Het zijn de eerste trefwoorden die bij ons opkwamen toen we de nieuwe winkel zagen van De Parfumeur, die vandaag is geopend aan Lange Delft 133, op […]

26 jun 2021