Geplaatst op 19 juni 2018

Middelburg ondergronds: het overstortbassin achter de Watertoren

Toen we in maart te gast waren bij Maurice de Kok van Gemeente Middelburg vertelde hij dat hij ook een grote collectie foto’s heeft van allerlei gemeentewerken waar hij in de loop van de jaren bij betrokken was. Een groot deel van die foto’s is al digitaal, en staat op een netwerkschijf, maar hij heeft ook een stapeltje albums met analoge foto’s. Vorige week mochten we er daar een paar van lenen om in te scannen.

Deze eerste serie is een selectie uit twee albums uit 1997, het jaar waarin de Gemeente de oude, zogenoemde reinwaterkelder achter de Watertoren ombouwde tot een overstortbassin voor het rioolstelsel in de omgeving van het Molenwater en de Zuidsingel. De Gemeente voerde die klus grotendeels zelf uit, omdat daarmee veel kosten bespaard konden worden.

De oude reinwaterkelder dateerde van 1924, terwijl de toren en het achterliggende terrein al vanaf 1892 werden gebruikt als opslag- en distributiestation voor het drinkwater dat vanaf die tijd (ook) werd aangevoerd vanuit de duinen bij Oranjezon. Het idee voor het ombouwen kwam van een inwoner van Middelburg, die eerder al beloond was voor dat idee. Zie de bijgevoegde krantenknipsels, uit de Krantenbank Zeeland van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

Meer over de geschiedenis van het drinkwater uit Oranjezon kun je lezen in een artikel uit 2002, in Zeeuws Landschap.

Meer over de watertoren onder meer in het album van Toon Franken op Facebook.

Gerelateerd:

wijzijndestad.com/verhalen/de-gemeente-is-de-stad-deel-1-de-buitendienst-aan-de-waldammeweg/

wijzijndestad.com/verhalen/de-watertoren-in-middelburg-kantoor-en-bb/

wijzijndestad.com/verhalen/malle-betje-de-beklimming-van-de-stadhuistoren-van-middelburg/


Delen op