array(1) {
  [0]=>
  int(14831)
}

Middelburg Winterstad: flipperen bij Café Die Lange

Je kunt het niet eens meer een ‘guilty pleasure’ noemen. We zijn gewoon dol op flipperkasten en arcadespellen. Dat gaat terug tot de vroege jaren 80. Op vakanties speelden we in Franse campinghallen alles wat los en vast zat, van Donkey Kong tot Pacman, van Space Invaders tot Streetfighter.

In de brugklas fietsten we tijdens tussenuren soms als een malle naar winkelcentrum Dauwendaele, om daar maar even Bomb Jack te kunnen spelen bij de frietzaak. In snackbar Martin’s Automatiek (later Fonsies) op de Markt hingen we dagelijks rond voor games als 1942 en Superqix. Naar café de Bloesbak gingen we voor het eerst om Ghost ’n Goblins te spelen, onder het genot van een glaasje cola. Toen we twee jaar later op stap gingen naar nachtclub La Folie zaten we regelmatig in een hoekje Wonderboy te spelen.

En dan hebben we het nog niet eens over al die uren spelen op de eerste gameconsoles in winkels, zoals de Atari 2600 en de Philips Videopac, in Viduet en V&D. En flipperen in ‘de amu’ natuurlijk. Het was de tijd van vóór de grote opmars van de gameconsoles als de NES. Het kostte je minstens de helft van je zakgeld.

Lekker belangrijk allemaal, maar het is dát verleden dat maakt dat wij een groot zwak hebben voor deze vorm van amusement. Daarom vonden wij het erg tof dat Café Die Lange gisteren een aantal flipperkasten en andere speelautomaten op het overdekte winterterras had neer laten zetten. Daar mocht je gratis op spelen. Lekker knallen op The Adams Family en de Shrek! En weer even springen met de eerste verschijning van Mario, in Donkey Kong.

Alle kasten bleken eigendom te zijn van Dieter van Es, een Middelburgse ondernemer en verzamelaar, die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. Vanuit zijn bedrijf van Es Amusement (www.vanesamusement.nl) bedient hij heel Nederland, waaronder drie vestigingen van De TonTon Club, een Arcade die we zelf ook wel eens bezochten op de Amsterdamse Wallen. We hadden er geen idee van dat daar een Middelburgs bedrijf achter zit. Nu dus wel. Dieter was gisteren ook even aanwezig. We spraken hem kort.

Hoe dan ook een leuk en origineel evenementje dit. Wij zien wel wat in een nieuw leven voor een Middelburgs Arcade. Biertje erbij, een hapje misschien. Zou het niks zijn voor The Roadhouse?

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Middelburg Winterstad: de ontmanteling van de wintertent op de Markt
Middelburg Winterstad: de ontmanteling van de wintertent op de Markt

Daar is de ontmanteling van de grote wintertent op de Markt  Maar Middelburg Winterstad is nog niet ten einde hoor! De winterterrassen op Plein 1940 en van MarktCafe staan nog een weekje. IJsbaan […]

8 jan 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Bellinkpleingeschiedenis: 5 jaar Tandartspraktijk Dieleman
Bellinkpleingeschiedenis: 5 jaar Tandartspraktijk Dieleman

Altijd leuk, inkijkjes in de geschiedenis van gebouwen, ondernemingen en praktijken. Tandartspraktijk Dieleman bestaat 5 jaar (gefeliciteerd!) en blikt in een korte serie berichten op de geschiedenis van het gebouw […]

8 jan 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Politie zoekt camerabeelden omgeving Gravenstraat-Plein 1940
Politie zoekt camerabeelden omgeving Gravenstraat-Plein 1940

Het is een opmerkelijke oproep van de politie, zonder signalement of verdere toelichting. We delen het omdat het specifiek over Middelburg centrum gaat. “De politie is op zoek naar mensen […]

8 jan 2019