array(1) {
  [0]=>
  int(2783)
}

Middelburgse Bioscoopherinneringen

Uit de archieven van Middelburg Dronk (december 2014): ‘Middelburgse Bioscoopherinneringen.’

In juni 2014 zat Cinema Middelburg een jaar op de nieuwe locatie in de Kloveniersdoelen en maakte toen bekend dat er sinds de opening op 21 juni 2013 maar liefst 31% meer bezoekers op voorstellingen waren afgekomen dan een jaar eerder, toen de bioscoop nog in het Schuttershofcomplex was gevestigd. Nu kun je niet zomaar stellen dat het alleen die nieuwe zaal was, die zorgde voor de toegenomen belangstelling, maar de verhuizing speelde ongetwijfeld een grote rol.

Een mooie nieuwe zaal, naast een fijn modern café, en dat dan in een gebouw dat al meer dan 400 jaar oud is: dat wil wel. De oude locatie had weliswaar ook een rijke geschiedenis (die net als de Kloveniersdoelen zijn oorsprong vindt bij de oude schuttersgilden van de stad Middelburg) maar de zaal daar had toch een heel andere uitstraling. Best gezellig, maar ook een beetje bedompt. Sommige mensen waren er dol op, maar het sfeertje was toch altijd een beetje apart.

Maar hangt ‘dat aparte’ nu eigenlijk wel samen met de locatie? Of hoort de sfeer ook gewoon een beetje bij de cultuur van het filmhuis en hangt het samen met het verschil tussen commercieel en artistiek? Ik weet dat eerlijk gezegd niet zo goed. Toen ik eind jaren 70 in Middelburg kwam wonen mocht ik op zondagmiddag regelmatig naar het City Theater, in de zaal achter café-restaurant De Brasserie in de Lange Delft. Misschien was het omdat ik nog zo jong was, maar dat theater, waar we keken naar films met vier vuisten (Bud Spencer & Terence Hill) of een Volkswagen Kever (Herbie) in de hoofdrol, staat in mijn geheugen gegrift als een échte bioscoop, van hetzelfde kaliber als het oude Alhambratheater in Vlissingen.

Toen De Brasserie en het Citytheater begin jaren 80 eenmaal waren verkocht aan het toenmalige Koninklijke Bijenkorf Beheer, die op deze locatie een HEMA wilden openen, ging ik een paar jaar lang helemaal niet meer naar de film, ook niet toen filmhuis Meccano werd geopend achter het gelijknamige café op het Damplein.

Ik werd pas weer enthousiast toen in 1987 filmhuis Electro van start ging op de Markt. Daar draaiden weliswaar ook allerlei cultfilms, waar ik als 16-jarige niet of nauwelijks naar taalde, maar je kon er ook kaskrakers als ‘Amsterdamned’, van Dick Maas gaan zien. De toenmalige directeur van het filmhuis, Leo Hannewijk, deed er voor die film van alles aan om publiek te lokken. In de PZC van 1988 staat nog een mooie foto van een man in kikvorspak, die nietsvermoedende buspassagiers in de abri voor de bios de stuipen op het lijf joeg. Noem het gerust guerrillamarketing avant la lettre.

Ik denk dat ik van de theaters die ik zelf heb gekend Electro uiteindelijk toch het mooist vond. Dat staat los van sfeer of gebouw. Ik viel waarschijnlijk gewoon voor de centrale ligging, en voor die voorgevel die me ook echt aan een bioscoop deed denken. Maar wat zou het? Nu hebben we een prachtige cinema in ‘de Kloof’ en voor het commerciële werk een prachtig complex met uitbreidingsplannen in Vlissingen. We hebben niks te mopperen.

Foto: Molentje Toeristenkiosk voor de Electrobioscoop omstreeks 1950: Beeldbank Zeeland ZB

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Een maand vol contrasten: Middelburg op Instagram, augustus 2020
Een maand vol contrasten: Middelburg op Instagram, augustus 2020

#Middelburg in augustus 2020 op Instagram, een kleine selectie. Als we het nieuws hadden willen samenvatten had die verzameling er heel anders uitgezien. Aan verdrietige gebeurtenissen geen gebrek immers, de […]

30 aug 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Buitenonderwijs University College Roosevelt als lichtend voorbeeld
Buitenonderwijs University College Roosevelt als lichtend voorbeeld

Cool. De buitencolleges van University College Roosevelt in Middelburg als lichtend voorbeeld voor de rest van Nederland: https://www.volkskrant.nl/cs-b1791e1e De loeiende Zeeuwse wind is een aardige kennismaking voor de eerstejaarsstudenten van […]

31 aug 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Glas, lood en maliën
Glas, lood en maliën

“Dat is mooi.” Met die worden sluit Koen Beekman deze mooie korte film van Petar Kruit af. Wij vinden het ook mooi. Met Koen spraken we zelf in januari, een […]

31 aug 2020