array(2) {
  [0]=>
  int(42146)
  [1]=>
  int(42144)
}

Middelburgse ondernemers in de Lockdown: Studio Blique

Studio Blique bestaat al sinds 1936. Het familiebedrijf heeft in die vijfentachtig jaar al veel doorstaan, dat kan niet anders. Maar zoiets als de coronacrisis hebben Frederike en Martijn van Battum ook nog niet meegemaakt. Het is een lastige periode, en een heftige.

”Een 85-jarig jubileum is een feestje waard, maar daar staan onze hoofden nu nog niet naar. Natuurlijk is dit een moeilijke periode.” Frederike straalt, als ze vertelt over de geschiedenis en activiteiten van kledingwinkel Studio Blique, maar ze doet geen pogingen om het rotgevoel dat ze nu heeft te verbergen. “Stel je voor: we hadden vierentwintig mensen in dienst, dat zijn er nu nog maar negentien. Het deed zeer hoor, dat we die contracten niet konden verlengen.”

De van Battums hebben drie winkels, in Terneuzen, Goes en Middelburg. De situatie is overal weer anders. Frederike: “Omdat we zelf in Terneuzen wonen en er ook veel mensen privé kennen zijn we daar het meest betrokken bij de binnenstad, maar we kennen de situatie in Middelburg en Goes natuurlijk ook goed. Het is overal slecht nu, al is de ene huurbaas wel flexibeler dan de andere. En we kunnen weliswaar aanspraak maken op steunregelingen, maar die zijn lang niet zo mooi als sommige media ons doen geloven. Het is in ieder geval niet genoeg om alle lopende kosten te dekken. Er moet iedere maand geld bij.”

De neergang begon volgens Frederike al toen de horeca weer op slot moest. “Zonder horeca is een stad nergens. In de zomermaanden draaiden we nog best wel redelijk, maar zonder toeristen en gezellige terrassen zakte de boel in. Dat we zelf ook gesloten zijn is extra naar. Ook wij zitten nog met grote voorraden wintermode die we straks niet meer kunnen verkopen. Dat kost veel geld. Online verkopen we heus nog wel wat, maar dat haalt het simpelweg niet bij de verkopen in de fysieke winkels. We kunnen bovendien niet de service bieden die klanten van ons gewend zijn.”

Gevraagd naar de perspectieven van Studio Blique antwoordt Frederike meteen: “het draait om realisme. Met medewerkers, leveranciers en verhuurders moet je duidelijk afspreken wat de grenzen zijn. Het houdt een keer op, als er geen oplossingen komen. Aan het eind van de rit is de overheid de grootste schuldeiser. En belasting gaat altijd voor. Je wil gewoon niet dat je die niet meer kunt opbrengen later.”

Volgende verhalen

StukafestTV: bezoek Stukafest Middelburg 2021 online

Man, man, man (m/v), wat is die agenda akelig leeg! Maar af en toe beweegt er nog of weer iets. Zo ook bij Stukafest Middelburg. Die organisatie organiseert hun muziekfestival […]

19 jan 2021
Afbeelding #000 voor het verhaal Herhaling: looptijd Muntjesactie verlengd tot 31 maart 2021
Herhaling: looptijd Muntjesactie verlengd tot 31 maart 2021

Nogmaals een berichtje over de Muntjesactie (‘het Middelburgs Beursje’) van 2020/2021: we krijgen nog bijna dagelijks vragen over de looptijd van de actie. Welnu: die actie is verlengd t/m 31 […]

19 jan 2021
Afbeelding #009 voor het verhaal Ondernemers en Lockdown 2021: Bomont Middelburg
Ondernemers en Lockdown 2021: Bomont Middelburg

In de korte serie ‘Ondernemers en Lockdown 2021′ vandaag een bezoekje aan BOMONT Middelburg. In die grote winkel op de Markt gebeurt achter de gesloten deuren nog heel veel. Zo […]

19 jan 2021