array(2) {
  [0]=>
  int(42146)
  [1]=>
  int(42144)
}

Middelburgse ondernemers in de Lockdown: Studio Blique

Studio Blique bestaat al sinds 1936. Het familiebedrijf heeft in die vijfentachtig jaar al veel doorstaan, dat kan niet anders. Maar zoiets als de coronacrisis hebben Frederike en Martijn van Battum ook nog niet meegemaakt. Het is een lastige periode, en een heftige.

”Een 85-jarig jubileum is een feestje waard, maar daar staan onze hoofden nu nog niet naar. Natuurlijk is dit een moeilijke periode.” Frederike straalt, als ze vertelt over de geschiedenis en activiteiten van kledingwinkel Studio Blique, maar ze doet geen pogingen om het rotgevoel dat ze nu heeft te verbergen. “Stel je voor: we hadden vierentwintig mensen in dienst, dat zijn er nu nog maar negentien. Het deed zeer hoor, dat we die contracten niet konden verlengen.”

De van Battums hebben drie winkels, in Terneuzen, Goes en Middelburg. De situatie is overal weer anders. Frederike: “Omdat we zelf in Terneuzen wonen en er ook veel mensen privé kennen zijn we daar het meest betrokken bij de binnenstad, maar we kennen de situatie in Middelburg en Goes natuurlijk ook goed. Het is overal slecht nu, al is de ene huurbaas wel flexibeler dan de andere. En we kunnen weliswaar aanspraak maken op steunregelingen, maar die zijn lang niet zo mooi als sommige media ons doen geloven. Het is in ieder geval niet genoeg om alle lopende kosten te dekken. Er moet iedere maand geld bij.”

De neergang begon volgens Frederike al toen de horeca weer op slot moest. “Zonder horeca is een stad nergens. In de zomermaanden draaiden we nog best wel redelijk, maar zonder toeristen en gezellige terrassen zakte de boel in. Dat we zelf ook gesloten zijn is extra naar. Ook wij zitten nog met grote voorraden wintermode die we straks niet meer kunnen verkopen. Dat kost veel geld. Online verkopen we heus nog wel wat, maar dat haalt het simpelweg niet bij de verkopen in de fysieke winkels. We kunnen bovendien niet de service bieden die klanten van ons gewend zijn.”

Gevraagd naar de perspectieven van Studio Blique antwoordt Frederike meteen: “het draait om realisme. Met medewerkers, leveranciers en verhuurders moet je duidelijk afspreken wat de grenzen zijn. Het houdt een keer op, als er geen oplossingen komen. Aan het eind van de rit is de overheid de grootste schuldeiser. En belasting gaat altijd voor. Je wil gewoon niet dat je die niet meer kunt opbrengen later.”

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Zij zijn De Stad: Ineke Pundke
Zij zijn De Stad: Ineke Pundke

”Middelburg is een uitdagende stad. Als je er oog voor hebt zie je in elke straat, op ieder hoekje, mooie dingen. Saai is het in ieder geval nooit!” Dat Ineke […]

18 jan 2021
Afbeelding #001 voor het verhaal Werken tijdens de Lockdown 2021: Janneke van Schelven van ZB
Werken tijdens de Lockdown 2021: Janneke van Schelven van ZB

Is het werk van medewerkers van de ZB in Middelburg eigenlijk veel veranderd, door deze lockdown? We gaan het de komende weken gewoon eens vragen. Veel van hen werken thuis […]

18 jan 2021
StukafestTV: bezoek Stukafest Middelburg 2021 online

Man, man, man (m/v), wat is die agenda akelig leeg! Maar af en toe beweegt er nog of weer iets. Zo ook bij Stukafest Middelburg. Die organisatie organiseert hun muziekfestival […]

19 jan 2021