Wij zijn De Stad – Middelburg gelooft in verhalen, reken maar. We vinden het niet alleen belangrijk om ze te vertellen of te delen, maar ook om ze te verzamelen en te bewaren.
Maar wat is nu een goede manier om verhalen te delen? Wat ons betreft zijn er meerdere mogelijkheden. We geloven in de kracht van het web, maar we zien ook heel veel in visuele media én in het goeie ouwe boek. Een boek is zo lekker tastbaar en blijvend.
Juist over boeken spreken we dit jaar regelmatig, met allerlei Middelburgers en Walchenaren. Zo spraken we gisteren nog met een prachtfotograaf die aan het nadenken is over een goede manier om zijn tienduizenden foto’s te delen met de wereld. Hij is een man die meer van papier houdt dan van internet, maar hij weet ook wel dat je maar zelden goed verdient aan het uitgeven van boeken met een lokaal of regionaal thema. Daarom sluit hij een digitaal project zeker niet uit.
We mochten in de afgelopen maanden ook een paar keer aanschuiven bij een groep die aan het nadenken is over een boek over de geschiedenis van de Middelburgse wijken binnen en rondom de Vesten, tussen 1945 en 1975 (zo ongeveer dan toch). Het is een groep vol klinkende namen: Clazien Minderhoud, Jan-willem Antheunisse, Koos Scherphuis, Rebecca van Wittene, Rob Stufkens, Rob van Hoek, Sam Gideonse, Willem van den Broeke en Dick Anbeek. Van een schrijver tot een uitgever, van een journalist tot een onderwijzer.
Deze mensen hebben gemeen dat ze dol zijn op verhalen én dat ze de stad Middelburg goed kennen. Vorige week zaten we twee uurtjes in Kloveniersdoelen. Bij iedere straatnaam die aan bod kwam regende het bekende namen, dwarsverbanden en anekdotes. Schitterend. Maar het wordt dus wel echt een boek en vooralsnog géén website, al bestaat de kans dat we op termijn ook passages of hoofdstukken mogen delen via Wij zijn De Stad.
In dit verband is het ook aardig om een nieuw boek van Jan-Willem Antheunisse te noemen. Dat boek, ‘Jo en Zus – van baby tot bruid’ heeft hij ook niet bepaald gemaakt om er rijk van te worden. Het is geschreven voor zijn familie, in een oplage van maar 50 stuks. Maar gelukkig: omdat we zo nieuwsgierig waren mochten wij het een paar dagen lenen en lezen. Het gaat over de moeder van Jan-Willem. Over hoe ze opgroeide in Arnemuiden en ‘op de Tol’, en over haar latere jaren in onder meer Middelburg. Een mooi verhaal, al krijg je soms ook een beklemmend gevoel, bijvoorbeeld als je leest over de armoede in Walcherse dorpen in de jaren twintig. Juist door zo’n verhaal ga je wel veel meer dingen begrijpen.
Ook dit project is vooral een boek, al kun je alle foto’s die erin staan ook online bekijken. En wie weet, misschien verschijnen er in een later stadium alsnog fragmenten online? We wachten het rustig af.
Wij zijn De Verhalen! Vertel je mee, of beluister en lees je ze liever?
Gerelateerd: