array(3) {
  [0]=>
  int(7428)
  [1]=>
  int(51666)
  [2]=>
  int(7087)
}

Middelburgse winkels en horeca in actie

En óf die persconferentie van vanavond leeft! Om over de (re-) acties van ondernemers nog maar te zwijgen. Onze telefoon stond niet stil gisteravond.

Wat wij nu weten over de plannen van Middelburgse ondernemers voor morgen, een zaterdag die je inmiddels bijna als nationale actiedag zou kunnen omschrijven: er zijn veel winkels die morgen de deuren openen, ongeacht de uitkomsten van de persco. Hoeveel precies weten we niet, maar zeker 30%. Of misschien wel de helft.

Er zijn ook behoorlijk wat horecazaken die morgen open gaan. Sommige cafés kunnen zo snel niet schakelen met hun voorraden, maar we weten dat er minstens tien cafés en restaurants zijn die ervoor gaan. Het kan heel goed dat dat er nog meer worden vandaag. Kijk vooral op de sociale media van jouw favoriete winkels en horecabedrijven om te checken of ze aanhaken (als ze dat al melden, uiteraard).

De acties moeten wel worden aangemeld door overkoepelende organisaties of verenigingen. We begrepen vanochtend dat de VOM dit alsnog heeft gedaan voor de leden, en dat Koninklijke Horeca Nederland het doet voor de horeca. Gemeente Middelburg liet ons desgevraagd weten dat er vanochtend nog een brief uit zal gaan naar ondernemers in de stad, waarin onder meer staat dat bedrijven die nergens bij zijn aangesloten het ook individueel kunnen melden bij de gemeente.

Kort samengevat: ook al is het misschien maar voor één dag: er zal morgen best veel open zijn in Middelburg. Het zou ons niet verbazen als er best veel mensen zijn die hun steun komen betuigen. Drukte valt niet uit te sluiten. Daar is de gemeente ook vrij duidelijk over. Er wordt niet gehandhaafd op openstelling, maar wel op naleving van andere maatregelen. Zie het bericht van gisteren.

Over het nieuws zelf hoeven we niet veel meer te melden. Alles wijst erop dat er vanavond een paar versoepelingen aangekondigd zullen worden, maar ook dat we nog niet teruggaan naar de mogelijkheden van, bijvoorbeeld, begin december.

Juist daar wringt het. We weten allemaal dat als iets niet goed werkt het ongelijke behandeling is. Het stak al dat er in de buurlanden wel veel kan, het zal ook steken als de ene sector vanaf morgen weer dingen mag en de andere niet.

De discussie is nu wel anders dan vorige keren. Het draagvlak voor de maatregelen is simpelweg bijna verdwenen. Zelfs ziekenhuizen beginnen zich te roeren. Vóór versoepelingen deze keer. Die zagen we nog niet eerder, op die manier.

Volgende verhalen

Afbeelding #012 voor het verhaal Los van de lockdown: blije winkeliers in Middelburg
Los van de lockdown: blije winkeliers in Middelburg

Dat de Nederlandse middenstand niet blij was met de lockdown van december 2021 weet iedereen. Het was de zoveelste, maar deze keer kwam die toch wat onverwachter, net voor de […]

15 jan 2022
Afbeelding #021 voor het verhaal Horeca Middelburg 15 januari: de koek is op, maar het bier nog niet
Horeca Middelburg 15 januari: de koek is op, maar het bier nog niet

“Er mogen dan drie miljoen eenpersoonshuishoudens zijn in Nederland, in de wereld van de burgerman bestaan zij niet. Net zo min, trouwens, als jonge ouders die snakken naar een nachtje […]

16 jan 2022
Afbeelding #006 voor het verhaal Groei bij EZRC Oemoemenoe:  nieuwe sponsors en een nieuw shirt
Groei bij EZRC Oemoemenoe: nieuwe sponsors en een nieuw shirt

We hadden in 2021 graag nog aandacht besteed aan het jubileum van EZRC Oemoemenoe, maar tot nu toe kwam dat er nog niet van. Later dit jaar komt dat alsnog […]

16 jan 2022