array(5) {
  [0]=>
  int(10269)
  [1]=>
  int(46187)
  [2]=>
  int(46189)
  [3]=>
  int(46188)
  [4]=>
  int(46190)
}

Mooie beelden! Een rondje Middelburg met Karel van de Beek en Anita Dekker

“Jullie moeten eens kennismaken met Karel Van de Beek. Die heeft veel te vertellen over Middelburg.” We kregen die tip al vaker, van meerdere mensen, maar het duurde even voordat het van een afspraak kwam. Toen we lazen over de terugkeer van de gerestaureerde adelaar van en naar de Kloveniersdoelen vonden we dat het écht de hoogste tijd werd. Drie weken geleden spraken we met hem af, bij Beeldhouwatelier Arnestein, waar hij mede-eigenaar van is.

Die middag leerden we dat Karel inderdaad veel weet. Als beeldhouwer, maar ook als oud-politieman, als oud-directeur van de stichting Stadstoezicht, en als voormalig wijkmanager. We merkten ook dat hij er met plezier over vertelt. Dan ben je dus niet klaar, met een eenmalig bezoekje.

We besloten daarom om eerst maar eens een afspraakje te maken voor een wandeling langs beelden in de binnenstad van Middelburg, beelden waar Karel en zijn collega Anita Dekker al dan niet samen aan hebben gewerkt. We hebben het dan over de portretten van de Roosevelts op de Helm, een studie van een beeld van Peter de Jong, dat in de Vrijmetselaarsloge in de Stationsstraat staat, het beeld van Hercules in de tuin van Sociëteit De Vergenoeging in de Gortstraat, en de genoemde adelaar van de Kloof.

Het werd een supermiddag, die zowel leerzaam als gezellig was. Karel en Anita vertelden niet alleen veel over de beelden zelf, maar ook over de stad. Tijdens en na de wandeling kletsten we non-stop over de Middelburgse horeca en de politiek, over oude politiezaken en vrijmetselaars, en nog veel meer. Gaandeweg ontdekten we allerlei dwarsverbanden. “Ooooooh….ben jij háár moeder? Oooooh, werkte jouw zoon daar?” Focus dan nog maar eens op kunst.

Zie dit dus maar als een eerste poging tot samenvatten. Niet onze sterkste kant misschien, maar toch: de opgenomen filmpjes waren een stuk langer.

We danken Anita en Karel hartelijk voor de mooie middag. We beloven bij dezen dat er een vervolg komt. Want op Arnestein werken dus wel dertig mensen aan mooie dingen, niet alleen dit duo. Tof toch?

Meer lezen:

https://www.beeldhouwatelierarnestein.nl
https://www.beeldhouwatelierarnestein.nl/anita-dekker/
https://www.beeldhouwatelierarnestein.nl/karel-van-de-beek/
https://krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/1962-01-12/edition/0/page/2
https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_de_Jong_(beeldhouwer)
https://krantenbankzeeland.nl/issue/stm/1968-04-06/edition/null/page/29
https://www.beeldhouwatelierarnestein.nl/restauratie/
http://www.lacompagniedurable.nl/index.php
https://www.societeitdevergenoeging.nl/

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Zij zijn De Stad: Yücel Yurdem
Zij zijn De Stad: Yücel Yurdem

In de serie ‘Zij zijn De Stad’ deze week hier en in de Middelburgse & Veerse Bode: Yucel Yurdem, de eigenaar van Pizza Amore. Hij woont sinds 1993 in Middelburg, […]

2 sep 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Oproep: breng je stem uit op 'de beuk met de moeilijke voeten'
Oproep: breng je stem uit op ‘de beuk met de moeilijke voeten’

Een mailtje van Johan Antheunisse! “Beste mensen, ik heb meegedaan met een verkiezing voor een Middelburgse boom, voor de De Boom van het jaar 2019. Hij staat in de tuin […]

3 sep 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal De planning van de werkzaamheden aan de Stationsbrug in Middelburg
De planning van de werkzaamheden aan de Stationsbrug in Middelburg

Omdat je het maar kunt weten: de werkzaamheden aan en rondom de Stationsbrug in Middelburg gaan vandaag écht beginnen! Projectleider Schipper schrijft: Planning werkzaamheden in september * Op dinsdag 3 […]

3 sep 2019