array(7) {
 [0]=>
 int(57410)
 [1]=>
 int(57409)
 [2]=>
 int(57406)
 [3]=>
 int(57408)
 [4]=>
 int(57405)
 [5]=>
 int(57407)
 [6]=>
 int(57404)
}

Motorracer Jur Wattel: een jong talent uit Middelburg

Wat moet je allemaal doen én laten om als jonge sporter het hoogst haalbare niveau van jouw sport te bereiken? Wij weten het ook niet precies, maar we weten wel dat de meeste kampioenen van jongs af aan zeer intensief met hun sport bezig zijn geweest, om hun doelen te bereiken. Iemand als Max Verstappen reed op jonge leeftijd al in karts en kreeg van zijn pa naar verluidt een vrij harde leerschool. Talent hebben is niet genoeg. Trainen moet je!

Dat weet de jonge Middelburger Jur Wattel ook. Tot vorige week hadden we hem nog nooit ontmoet, maar Karel, van Café de Zaak, had al een paar keer over hem verteld. “Die moeten jullie eens opzoeken. Hij gaat het nog ver schoppen, in de motorsport!” Het klonk als een mooi verhaal. Daar zijn we altijd voor te porren.

We spraken met Jur af bij het bedrijf van zijn ouders, Abco Motors Vlissingen. De familie houdt de sport en de onderneming graag gescheiden, maar we kozen toch voor Vrijburg, omdat de motor van Jur, een Kawasaki Ninja 400, daar ook staat. Die moest natuurlijk ook op de foto. De zaak speelt bovendien best een grote rol in het leven van Jur, die net vijftien is geworden. Hij helpt regelmatig in de winkel en werkplaats, hij verdient er wat bij met zijn eigen poetsservice en het is de plek waar de Ninja wordt onderhouden.

Toen we de showroom betraden zat hij, samen met zijn vader, achter de verkoopbalie, die door vaste klanten schijnbaar ook wordt gezien als een soort bar. We wisten meteen: Abco is een laagdrempelige onderneming, waar klanten ook echt gasten zijn, die nog eens blijven hangen voor een praatje.

Maar terug naar Jur. Aan de picknicktafel voor de zaak legde hij ons graag uit waar hij sportief gezien aan werkt. Hij maakte al jong kennis met de motorsport die, net als bij Verstappen, begon op kartcircuits, op een zogenoemde mini-bike. Na verloop van tijd stapte hij over naar de 125 cc om vervolgens wéér een treetje hoger op de ladder te klimmen, via de klasse waarin hij nu rijdt, de Supersport 300.

Wat voor klasse dat nu precies is kunnen wij als leken ook niet zo goed uitleggen, maar het maakt deel uit van het superbike IDM, of ‘Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft’. Het is de springplank naar het WK, waar Jur uiteindelijk als prof aan deel hoopt te gaan nemen. Op deze Duitstalige pagina kun je er meer over lezen en krijg je een overzicht van de coureurs. Op Racecracks.nl krijg je een beetje tekst en uitleg in het Nederlands.

Jur legde ook uit dat hij, samen met zijn vader en de rest van het team (er zijn bijvoorbeeld ook monteurs, en iemand die alle data analyseert), een driejarenplan heeft opgesteld om het WK te bereiken. Dit seizoen is bedoeld om te leren, om de circuits te leren kennen en om prestaties te verbeteren. Het volgende seizoen draait echt om de wedstrijden zelf. Vervolgens zou de sprong naar het WK gemaakt moeten worden.

Gaat het Jur ook allemaal lukken? Dat moet nog blijken natuurlijk, maar het talent hééft hij. Aan het eind van ons gesprekje sloot pa Abco ook even aan. Hij vertelde dat de nationale coach dat talent ook ziet, maar wel benadrukte dat het een voorwaarde is dat Jur veel rijdt en traint. De familie doet er alles aan om dat mogelijk te maken, ook al moet er best veel voor worden opgeofferd.

Stel je maar eens voor, dat races in deze klasse in Nederland alleen mogelijk zijn in Assen. Alle andere races vinden plaats in landen als Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. Dat betekent dus dat er veel gereisd moet worden, met de bus en trailer. Jur zit op de Topsporttalentschool van het Scheldemond College. Die school houdt rekening met de drukke sportagenda van leerlingen. Dat scheelt.

De sportieve ambities van Jur trekken dus best een zware wissel op de familie Wattel, maar ze gaan ervoor. Even leek het erop dat het jongere broertje van Jur óók racer zou worden, maar hij heeft inmiddels gekozen voor tennis. Jur is echter vastberaden. Hij wil heel graag verder op de ingeslagen weg, en vindt het geen enkel probleem om andere dingen te moeten missen. Toen we gekscherend vroegen of hij ook doorzet als hij per ongeluk verliefd wordt twijfelde hij geen moment. “Dat laat ik niet gebeuren hoor.”

Pa Abco gaf toe dat hij af en toe best stress heeft van al dat gereis en de tijd die de sport kost, maar hij geniet ook enorm van de prestaties van zijn zoon. “Ik heb hem echt voor de keuze gesteld. Als hij echt zeker zou zijn van zijn zaak, dan zouden we all in gaan. Dat was hij. Daarom zetten we nu drie jaar alles op alles.”

We zijn heel benieuwd. We volgen motorsport niet of nauwelijks, maar vanaf nu gaan de socials van Jur in de gaten houden. Als hij straks echt het WK gaat rijden gaan we heel graag nog eens terug naar deze jongeman. Zet ‘m op, Jur!

Tot slot nog een opmerking over sponsors. Die kan Jur natuurlijk ook heel goed gebruiken. Hij heeft er al een paar, maar er kunnen er nooit genoeg zijn. Ook kleine bijdragen zijn welkom. Dan sluit je jezelf gewoon aan bij de club van 50 of van 100. Je leest er alles over op https://www.jurwattel.nl. We durfden niet te vragen wat dit nu allemaal kost, maar het moet fors zijn. Alleen al die motor zelf. We stonden even te kijken naar de banden van de Ninja en leerden en passant dat het zogenoemde slicks waren, zonder profiel. “Hoe lang gaan die mee?” vroegen we. “Drie setje per raceweekend”, zei pa. “En wat kost een setje?” “300 euro”. Wow!

Voor actiefoto’s en filmpjes verwijzen we graag naar de pagina’s van Jur op Facebook en Instragram. Op YouTube is ook wel wat te vinden, zoals dit overzicht van 2020:

Jur in 2019, in de Middelburgse en Veerse Bode

 

Gerelateerde verhalen

Afbeelding #019 voor het verhaal Hoe Mandy Kasse zich voorbereidt op een nieuw rallyseizoen
Hoe Mandy Kasse zich voorbereidt op een nieuw rallyseizoen

We rijden niet zo vaak de stad uit, voor items van Wij zijn De Stad, maar voor Mandy Kasse maakten we graag een uitzondering. Noem dat gerust nieuwsgierigheid. Deze jongedame […]

5 apr 2022
Afbeelding #000 voor het verhaal Angela Versluis in de voetsporen van haar opa bij Sparta Vrouwen
Angela Versluis in de voetsporen van haar opa bij Sparta Vrouwen

Dat De Hypotheekshop sponsor is van, bijvoorbeeld, VV Zeelandia Middelburg is niet zo bijzonder, maar waarom steunt het bedrijf ook Sparta Vrouwenvoetbal in Rotterdam? Familiebanden en Zeeuwse roots! Of hoe […]

28 okt 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Eerste Zeeuwse Lacrosse Club ooit opgericht in Middelburg
Eerste Zeeuwse Lacrosse Club ooit opgericht in Middelburg

Vinden we leuk: in Middelburg is de eerste Lacrosse Club ooit opgericht: LoKust Lacrosse. De club traint voorlopig op het terrein van Kv Swift, op De Sprong. Een maand geleden […]

16 okt 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Zij zijn De Stad: Guillermo van Pamelen
Zij zijn De Stad: Guillermo van Pamelen

In de serie ‘Zij zijn De Stad’ deze week hier en in de Middelburgse & Veerse Bode: de zestienjarige kartkampioen Guillermo van Pamelen, uit Dauwendaele. Een jongen die weet wat […]

16 dec 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Ruben Boutens, de Middelburgse wereldkampioen indoor karten
Ruben Boutens, de Middelburgse wereldkampioen indoor karten

Wat een held is Ruben Boutens! Vorig jaar werd deze Middelburger al wereldkampioen indoor karten in Spanje, afgelopen weekend deed hij dat kunstje nog eens dunnetjes over in Polen. Hij […]

3 aug 2018

Volgende verhalen

Afbeelding #037 voor het verhaal Een nieuw hoofdstuk: de winkel en brasserie van Pluk de Dag zijn samengevoegd
ClayStudio van Cecilia Vervoort vestigt zich in de Korte Geere

Daar is het nieuws over de nieuwe bestemming van Korte Geere 18 dan toch! Het pand is verkocht en wordt later deze zomer het nieuwe adres van keramiekwinkel en -atelier […]

22 jun 2022
Afbeelding #000 voor het verhaal Een zonnige editie van ZeelandJazz in Middelburg
Een zonnige editie van ZeelandJazz in Middelburg

Bruisend Middelburg! Als je wilt nagenieten van een weekend moet je in deze stad wel een beetje vaart maken, want voor je het weet is het volgende alweer begonnen. Zo […]

22 jun 2022
Afbeelding #003 voor het verhaal Trouwen in de grootste stadstuin van Middelburg
Trouwen in de grootste stadstuin van Middelburg

De keren dat we in onze levens spontaan zin kregen om te trouwen zijn op twee handen te tellen, maar bij het zien van deze beelden kregen we, kort maar […]

22 jun 2022