Ja, nu willen we het weten ook! Iemand moét dit toch meteen herkennen, of er meer over weten?
Komt ‘ie:
In de Facebookgroep ‘Middelburg’ kwam JD Vermasen gisteren met de volgende vraag:
“Dit koperen plaatje bevindt zich tussen de twee meest rechtse ramen in de gevel van het stadhuis in Middelburg. Het zit er al een eeuw. Het is te hoog om een brievenbus geweest te kunnen zijn. In de Wete, het tijdschrift van de Heemkundige Kring Walcheren, de vraag wie een verklaring kan geven voor dit merkwaardige detail. Oud-gemeentearchivaris Peter Sijnke wist het in ieder geval niet…Heeft iemand een idee?”
We hebben zelf flink gezocht in de kranten- en tijdschriftenbank, maar nog geen aanwijzingen kunnen vinden. Aanvankelijk gingen we er vanuit dat het plaatje na 1900 is aangebracht, maar op foto’s van tussen 1870 en 1890, uit de collectie van het Rijksmuseum, zien we het volgens ons ook al zitten. Er is in ieder geval wel een verkleuring te zien op precies die plek.
De vorm kan toch geen toeval zijn? Hermen Mulder schrijft in een reactie:
“Het is inderdaad geen brievenbus, het is wel een koperen geheel, met 4 schroeven op de hoeken vastgezet. Het middelste dieper liggende vierkante vlak beschikt over 4 “gaatjes” in de hoeken. De horizontale gleuf is een verlopende “ingezaagde” verdieping (max 2 a 3 mm) met in het midden een rond gat van ca 2 cm diep. Vermoedelijk heeft in de middelste uitsparing een apart plaatje gezeten. Ik vermoed dat dit een kadastraal iets is. Extra: ook op zo’n 25/30 cm er boven zit er een metalen object in de muur.”
Wie heeft het verlossende antwoord op deze vraag? Het kan toch niet zo zijn dat er in bijna 150 jaar nog nooit iemand mee bezig is geweest met dit raadsel? We hebben bovendien het gevoel dat we zo’n plaatje wel eens eerder zagen, ergens anders, maar dat kunnen we ook gedroomd hebben 🙂
Foto’s: Rijksstudio, Hermen Mulder, Beeldbank Zeeuws Archief, Beeldbank ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Europeana.
UPDATE: HET BLEEK EEN NAP-PEILMERK TE ZIJN