Geplaatst op 27 november 2015

Nieuw in Middelburg: B&B Montancourt

Een kans om een fraai monumentenpand van binnen te zien laten wij niet snel schieten. Toen we vanochtend een mailtje ontvingen van Cor en Marijke Geluk, waarin ze ons uitnodigden om een kijkje te komen nemen bij hun nieuwe B&B Montancourt aan de Rouaansekaai, reageerden we dan ook snel. We maakten meteen een afspraak voor vanmiddag. De eigenaars waren nog druk bezig (morgen ontvangen ze de eerste gasten) maar we waren welkom.

Het pand Montancourt (op nummer 21) is prachtig. Wij werden er gewoon een beetje stil van. Je komt binnen in zo’n mooie, diepe gang, en waar je ook kijkt zie je aardigheidjes, en bijzondere oude dingen. Toen hun kinderen uit huis gingen overwogen Cor en Marijke even het pand te verkopen, maar uiteindelijk kozen ze ervoor om de benedenverdieping en het souterrain in te richten als Bed & Breakfast. Er zijn twee slaapkamers beschikbaar voor gasten. Aan de voorzijde van het pand wordt een kamer ingericht als een verblijf met een bibliotheek, maar het mooiste vonden wij toch wel dat souterrain. Die ruimte is ingericht als woonkeuken met een apart zitgedeelte: buitengewoon sfeervol.

Als je in zo’n oud pand bent voel je gewoon de geschiedenis. Montancourt dateert van 1650. Daarom konden we het natuurlijk niet laten om even in de beeldbanken en Krantenbanken te snuffelen. Dan zie je dus gewoon terug waar Cor al over vertelde. Vroeger woonden de bedienden in het souterrain. Dat zien we al in een advertentie in de Middelburgsche Courant van 1821. Toen waren de heer en mevrouw Steengracht op zoek naar een knecht en een keukenmeid. Het adres was toen nog Rouaansche Kaai G 151. Later die eeuw zat mevrouw Fruin met hetzelfde probleem en weer later was het pand in gebruik bij onder meer een notaris en de Zeeuwsche Hypotheekbank (in ieder geval in 1908, en 1921). Geweldig toch? In de oude kranten lezen we ook dat de naam van het huis is afgeleid van Mon temps court, de zinspreuk van de Zeeuwse geschiedschrijver Pieter de la Rue, die overleed in 1770. Mijn glas loopt ras!

Wat je al niet leert van zo’n bezoekje. Wij danken Cor en Marijke voor de gastvrijheid en wensen hen veel plezier en succes met de B&B. Dat kan alleen maar goedkomen toch? #ZijzijnDeStad

www.bedandbreakfast.nl/bed-and-breakfast-nl/middelburg/montancourt-middelburg/65403

Foto 1895: Beeldbank Zeeland ZB.
Advertenties 1821-1935: Krantenbank Zeeland ZB

Tags:

Delen op