Geplaatst op 06 augustus 2019

Nieuwe Middelburgse pareltjes in Delpher

Bij onze zoektochten naar mooi historisch beeldmateriaal van Middelburg maken we vaak gebruik van de beeldbanken van de ZB en het Zeeuws Archief, maar zo nu en dan vinden we ook elders bijzondere dingen.

Neem nu Delpher, van de Koninklijke Bibliotheek. Die database bevat miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken, tijdschriften en radiobulletins. Gisteren lazen we dat er recent meer dan 80.000 tijdschriften zijn toegevoegd, uit 367 nieuwe tijdschrifttitels. Dan mo├ęten we natuurlijk even checken of er ook nog iets Middelburgs valt te scoren.

Nou, reken maar! Het is veel te veel om in een paar uurtjes door te spitten. Kijk maar eens naar de lijst van de nieuwe titels, dan snap je wel waarom dat zo is. Zo’n oud tijdschrift als ‘De Locomotief’ lijkt misschien niet interessant, maar je vindt er allerlei artikelen over de spoorweggeschiedenis van Zeeland in.

Je kunt in Delpher gelukkig goed geavanceerd zoeken. Zo kwamen we ook terecht bij twee specifieke tijdschriften uit de jaren 20 en 30: ‘Groot Rotterdam’ en ‘Utrecht in Woord en Beeld’. Daar verwacht je niet meteen Middelburgse kiekjes in te vinden, maar het wemelt er dus van.

Dit soort geïllustreerde bladen hadden een flinke oplage en werden ook buiten die steden gelezen. Ze geven echt een prachtig beeld van Nederland in die periode. Wij deden zelf, voor nu, natuurlijk alleen een greep uit de Middelburgse beelden en artikelen.

Zelf zoeken? Check dan www.delpher.nl/nl/tijdschriften


Delen op