array(5) {
  [0]=>
  int(25979)
  [1]=>
  int(25980)
  [2]=>
  int(25981)
  [3]=>
  int(25982)
  [4]=>
  int(25983)
}

Nieuwe uitgave ZB: Seneca die was trouwhertige

Morgen, op 5 november, verschijnt een nieuw deel in de PPF-reeks van ZB. Het deeltje heeft als titel ‘Seneca die was trouwhertige.’ Het is inmiddels het achtste deel in de reeks Perfectum-Praesens-Futurum.

Auteur Johan Francke vertelde er gisteren meer over in Vliegendt Hert aan de Dam in Middelburg, een toepasselijke locatie, in dit kader.

In het najaar van 1780 verstuurden de VOC-dienaren Gregory Herklots, Jacob Eilbracht en H.F. Klaugwitz vanuit Hougly in Bengalen brieven naar huis. Ondertussen zweette de kleine Jacob Smit begin 1781, aan boord van een VOC-schip, in zijn schoonschrift op de Nederlandse spelling. Hun schrijven zou nooit aankomen, want het werd na het uitbreken van de Vierde Engelse Oorlog (1780-1784) door de Britten in beslag genomen.

Het belandde in een Engels archief, waar het pas meer dan tweehonderd jaar later weer werd herontdekt.
Deze brieven zijn niet alleen digitaal ontsloten via het project Zee(uw)post van ZB, maar ook in een boekje uitgebracht: ‘Seneca die was trouwhertige.’ Brieven en een schoonschrift van Zeeuws VOC-personeel (1780-1781). 
In deze uitgave wordt de inhoud van deze privé correspondentie en de daarbij behorende achtergrondinformatie samengebracht.

Er kan worden kennisgenomen van de familieperikelen van Gregory Herklots, de illegale handel in bier van Jacob Eilbracht, het onheilsbericht dat de vader van de overleden Antonij Cornelis Cramer kreeg en de vorderingen van Jacob Smit in het schrijven van de Nederlandse taal.
Het boekje is verkrijgbaar bij de klantenservicebalie van ZB en in De Drvkkery

Een samenvatting van de inhoud van de brieven en het schoonschrift uit boekje zijn ook te vinden op Zee(uw)post en terug te vinden via de links hieronder.

https://digitaal.dezb.nl/zeeuwpost-url/brief-context/zp-brief-context-00075

https://digitaal.dezb.nl/zeeuwpost-url/brief-context/zp-brief-context-00137

https://digitaal.dezb.nl/zeeuwpost-url/brief-context/zp-brief-context-00081

https://digitaal.dezb.nl/zeeuwpost-url/brief-context/zp-brief-context-00060

Meer over de uitgave:

https://www.dezb.nl/nieuws/nieuwe-uitgave-zb–seneca-die-was-trouwhertige.html

Filmpje:

Op YouTube.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Helaas: the Athlete's Food Middelburg gaat stoppen
Helaas: the Athlete’s Food Middelburg gaat stoppen

Mensen die het vastgoedaanbod in Middelburg een beetje in de gaten houden zagen het pand aan Lange Delft 109 al een paar maanden te huur aangeboden worden, door de gebroeders […]

5 nov 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Sfeertje
Sfeertje

Maar zoals al eerder gezegd: er zijn ook lichtpuntjes gelukkig. Daar ís dat begin van de sfeerverlichting. Zie ook: https://wijzijndestad.com/verhalen/middelburg-winterstad-2020-lichtpuntjes/

5 nov 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal De Achterkant van De Stad, augustus-oktober 2020
De Achterkant van De Stad, augustus-oktober 2020

Ok, we kiekten het afgelopen kwartaal niet zo gek veel achterkantjes van De Stad, maar het spelletje is te leuk om het over te slaan, nietwaar? Daarom toch weer 24 […]

5 nov 2020