Geplaatst op 01 januari 2019

Nieuwjaarsrellen in Middelburg, eind jaren 80

En? Is Middelburg een beetje heel gebleven vannacht? We hebben gelukkig nog niet veel schokkende dingen gelezen over de nieuwjaarsviering, maar lang niet alles haalt het nieuws natuurlijk.

Eind jaren 80 haalden Middelburgse herrieschoppers het nieuws wél, een paar jaar achter elkaar. Het was niets nieuws onder de zon, want ook in bijvoorbeeld 1962 liept het behoorlijk uit de hand in de stad. Zie het eerste knipsel hieronder, uit de PZC van dat jaar.

Maar in in 1986 en 1987 escaleerde het ook, en flink ook. Middelburg had toen nog twee levendige uitgaansgebieden, rondom de Markt en Vlasmarkt, en op het Damplein. Het uitgaanspubliek verplaatste zich vaker en massaler in die tijd. In de twee genoemde jaren sneuvelden er zó veel ruiten en reclamevitrines dat het niet lang duurde voordat er werd ingegrepen. De aanvankelijke maatregel was een sluitingstijd van 23.00 uur, voor álle horeca, een paar jaar later werd er een kaartensysteem ingevoerd, voor besloten feesten in afzonderlijke zaken. Alle horecagelegenheden die een feest wilden moesten daar eind jaren 90 speciale ontheffingen voor aanvragen.

Maar hoe zat het nu ook weer? Was er daarna ook nog een periode dat die kaarten ook niet meer mochten, en werd het later weer helemaal vrijgegeven? Wanneer stond de tent van Hometown New Years Eve er ook weer voor de eerste keer?

Feit is dat het ruim 30 jaar later allemaal heel anders is, maar toch ook weer niet. Zo streng als het werd vanaf 1988, is het gelukkig niet meer. Dat verplaatste dingen alleen maar. Maar wel grappig om nu te lezen dat de toenmalige burgemeester Rutten in 1988 al pleitte voor een centrale tent op de Markt 🙂

Alle krantenknipsels uit de PZC van 1962, 1986, 1987 en 1988, Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek.


Delen op