Geplaatst op 18 juli 2017

Nog één keer wandelen met Sinister Zeeland

Aan stadswandelingen met gidsen geen gebrek in Middelburg. Ze hebben allemaal een eigen invalshoek. Wij spelen ook wel eens met het idee om een paar informele tochten te organiseren, om dan lekker te ouwehoeren over de kennis die we opdeden dankzij Wij zijn De Stad en Middelburg Dronk. Uiteraard met meer dan genoeg pitstops. Maar da’s nog weinig concrete toekomstmuziek…

We lezen nu dat a.s. donderdag voorlopig de laatste tocht van Sinister Zeeland wordt georganiseerd. Je laatste kans! Na de zomer gaan Marloes en Jan zich richten op ‘vertelavonden op locatie’, voor mensen die liever niet wandelen. Marloes Matthijssen schrijft:

“Zomer in Zeeland​ (hoor je het muziekje al?)​: de toeristen zijn weer volop​ aanwezig​. Ze ​sjokken door de straatjes van Middelburg en ​laven zich in grote getalen aan alle fraaie facetten van ​de stad. Maar vele mensen hebben geen idee dat deze op het oog zo brave st​a​d​ een totaal andere kant he​eft. Zo tegenovergesteld aan het Disney-achtige monumentenstadje dat wij de naam maar hebben omgedraaid. Want met Sinister Zeeland kom je in de schemerwerelden terecht. Wandel mee en ontdek de zwarte kant van Grubbeldim, stad waar wij van houden. Stad van moorden en terechtstellingen, slavenhandel en ​spokerij. Schrijverscollectie​f​ Sinister Zeeland vertelt u graag de meest lugubere en merkwaardige verhalen van Middelburg​, in een wandeling van 1,5 uur. Op donderdagavond ​20 juli vanaf de Markt​, we wachten elkaar op bij de bankjes van de Vleeshal. Wandelen kan alleen met een​ geldig​ kaartje, ​die zijn ​voor 12,99 ​p.p. ​verkrijgbaar op www.sinisterzeeland.nl.

​Dit jaar vieren ​we Middelburg 800 jaar: dat is ook 800 jaar rottigheid, rellen en ​dikke ​rampspoed. ​We dissen het graag allemaal op, met een grote dosis zwarte humor en veel liefde voor de stad. Want Sinister Zeeland is een liefdesverklaring aan zwartgallige ​Zeeuwse ​streekgeschiedenis. De spannende, vaak gruwelijke verhalen die​ nooit de officiële lezingen halen, maar die​ mensen ​heel graag doorvertellen​. Over fabelwezens, engelen en demonen, moorden en ​ongelukken en ​wonderbaarlijke gebeurtenissen. In Middelburg ​verzorgt schrijver Jan J.B. Kuipers de rondleidingen. Hij concentreert zich dit jaar op 800 jaar binnensteedse roddels en rampspoed. Dertien spannende ​verhalen ​in de westelijke binnenstad. Jan vertelt over terechtstellingen, griezelige huurders, gekke stadsfiguren​. Ook het hoofd in het bushokje komt voorbij. Jan Kuipers​ werkt als documentalist voor Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland en publiceerde al meer dan 60 boeken en honderden bijdragen op het gebied van geschiedenis, archeologie en literatuur.”

Meer info: www.sinisterzeeland.nl of de Facebookgroep www.facebook.com/groups/sinisterzeeland/

Gerelateerd:

wijzijndestad.com/2016/05/10/sinister-zeeland-spannende-wandelingen-door-middelburg/


Delen op