Er zijn een paar van die gebouwen in de stad, die een beetje van ons allemaal zijn. Het treinstation, dat al in 1872 in gebruik werd genomen, is ook zo’n gebouw. We vinden er allemaal wel iets van.
Wij hebben het er in ieder geval zeer regelmatig over met mensen. De ene keer gaat het om de wateroverlast in het voetgangerstunneltje, de andere over de verdwenen horeca of over het feit dat het zo jammer is dat het gebouw verpaupert en dat de mooie ruimtes van het gebouw al zo lang niet benut worden. Vorige week hadden we nog een heel gesprek over de ruiming van fietsen, terwijl er eigenlijk te weinig fietsparkeerplaatsen zijn daar.
We zijn het er bijna altijd mee eens. Wij vinden ook dat het station een pareltje zou moeten zijn. Een levendig visitekaartje voor de stad, op de plek waar veel mensen de stad binnenkomen, per trein, bus of auto. Zeker nu het oude stationsgebied, waarvan de ontmanteling en herbebouwing al in 2001 begon, vrijwel helemaal is verdwenen. “Nu het station zelf nog”, denken we dan.
Het goede nieuws is dat het station en het gebied daar direct omheen, nu ook écht aan de beurt zijn. Vanmiddag waren we te gast bij het NS-station, waar projectleiders van NS en ProRail, en wethouders Simons en Dekker namens Gemeente Middelburg, meer vertelden over de plannen.
Een deel van het verhaal kwam vorig jaar al naar buiten in dit bericht over de samenwerking tussen de drie partijen. Bij dit soort projecten is het belangrijk om te begrijpen dat alle organisaties hun eigen verantwoordelijkheden hebben. Het gebouw is van de NS en die partij gaat over ‘rijden en exploiteren’, terwijl ProRail zich bezighoudt met ‘infra en capaciteit’. Daar lees je meer over op https://www.ns.nl/over-ns/de-spoorsector/verantwoordelijkheden.html. De gemeente gaat dan weer over alles daar omheen, al dan niet in samenspraak met de Provincie of andere partijen (zoals in het geval van het busstation).
Maar het gaat dus allemaal gebeuren. Die wateroverlast in dat tunneltje wordt nu echt eens aangepakt, ook al is het een complex verhaal. De projectleider grijnsde dat hem al diverse ‘vervelende weddenschappen’ waren aangeboden daarover. De overkapping bij het perron wordt ook gerenoveerd. En het plein voor het station krijgt ook nog een definitieve vorm. Die betonnen blokken die nu voor het station liggen, zijn tijdelijk, meldde de wethouder.
En dan het gebouw. Daar waren we nog wel het meest nieuwsgierig naar. De verbouwing daarvan blijkt complex vanwege de fundering en het onderzoek dat daar bij komt kijken, maar men gaat aan de slag. Aan het gebouw zelf verandert misschien minder dan je zou verwachten, maar vergis je niet: de belangrijkste ‘plek van ontvangst’ komt straks aan de kopse kant links, dus bij het busstation. Dat is vooral omdat de meeste verplaatsingen van mensen zich dáár afspelen. Daar zal dus ook de belangrijkste horecafunctie komen, met broodjes en koffie om mee te nemen.
De fietsenstalling rechts in het gebouw wordt ook aangepakt. Die wordt ruimer, maar verliest wel z’n tweede parkeerlaag. Uiteindelijk zal op die plek niet veel veranderen aan het aantal parkeerplaatsen. Tegelijkertijd kijkt de gemeente ook goed naar de mogelijkheden van het plein aan de kant van het busstation, waarbij ze al rekening houden met veranderende vormen van vervoer.
En de hal dan, en die grote bovenverdieping? Daar is echt alles nog mogelijk, op dit moment. De woordvoerder van NS roept ondernemers op met plannen te komen. Zowel in de huidige hal als in de voormalige stationsrestauratie is ruimte voor retail of horeca, net als op de bovenverdieping.
Je kunt denken aan kleine kiosken of andere winkels, maar ook aan een Appie Heijn To Go. Een Bed & Breakfast op de bovenverdieping wordt ook niet meteen afgewezen. De NS hoopt vooral op ondernemers die meerwaarde bieden en die bijvoorbeeld ook in de avonduren open willen zijn, zodat het ook op die momenten levendig blijft, en er ook dan toezicht is.
Kortom: veel details moeten nog worden ingevuld, maar er gaat veel gebeuren in en rondom het station, en met een beetje mazzel vallen alle puzzelstukjes straks op hun plaats, zodat het een mooi geheel wordt.
Wij hopen oprecht dat het zo zal zijn. Voorwaarts!