Geplaatst op 06 september 2018

Omdat service alles is. Op bezoek bij EP: Minet in Middelburg

We dachten keurig op tijd te zijn bij Minet, afgelopen dinsdag, maar Rob Minet had de afspraak op negen uur ’s ochtends gezet, en wij om tien uur. Het gevolg laat zich raden: broer Eric was al onderweg met de bedrijfsauto en Rob was ook even naar een klant, die met een probleempje zat. Dat bood ons wel mooi de gelegenheid om een beetje rond te kijken in de winkel en vooral: om te kijken en luisteren naar wat er daar zoal gebeurt op een dinsdagmorgen.

Nou, een heleboel dus. In dat eerste kwartiertje (en daarna) hoorden we de telefoon doorlopend rinkelen. Tussendoor liep de ene na de andere klant binnen. Eigenlijk kwamen we oren en ogen tekort. Er waren opvallend veel klanten die een kleine FM-antenne wilden, omdat Delta stopt met analoge radio. Tussendoor kocht iemand een audiosetje, zagen we een medewerker telefonisch uitleg geven over onderhoud aan een droogtrommel en informeerde een dame naar een stofzuigeronderdeel. Het ging maar door.

Toen we even later gingen zitten met Rob, die zelf sinds 1992 in de zaak werkt die zijn vader John in 1962 begon, lachtte hij toen we erover begonnen. “Dat is hier de normale gang van zaken.” Veel Middelburgers spreken lovend over de service die Minet biedt en wij zagen het nu eens met eigen ogen: daar is geen woord van gelogen.

Maar Minet is wel meer dan dat. De winkel is na al die jaren gewoon een instituut, maar dan niet het soort dat gedateerd is. Het pand is oud, dat is waar, en zeker ook niet al te groot, maar Minet sloot zich lang geleden ook al aan bij EP (Electronic Partner), dat met 5000 winkels in Europa groter is dan Media Markt. Dat weet bijna niemand, maar het is zo, volgens Rob. EP is een inkooporganisatie, die ook de marketing verzorgt. Eric en Rob, samen de eigenaars van Minet, hoeven niets te doen aan hun webshop op www.epminet.nl, maar krijgen daar wel alle bestellingen binnen. Er zijn constant drie auto’s op pad, voor levering en reparaties. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen is de afname kennelijk groot.

In de video vertelt Rob het een en ander over het werk van hem en zijn broer, die tot begin dit jaar de vestiging in Goes bestierde. Daar zijn ze nu mee gestopt. Het team in Middelburg is met acht man nu weer op volle sterkte. Hij liet ons ook nog even het zogenoemde Minetplein achter de zaak zien. Een bijzonder Middelburgs plekje, dat eigenlijk gewoon priv├ęterrein is. Via dat pleintje voert Minet jaarlijks 1200 stuks apparatuur af, in het kader van de regelgeving rondom recycling.

Over de geschiedenis van de zaak spraken we minder lang. Daar was het gewoon te druk voor. Oude foto’s hadden de mannen helaas ook niet kunnen vinden. Bij de grote brand in mei 2000 is er nogal veel verloren gegaan. Maar als je snuffelt in de Krantenbank zie je meteen hoe actief pa altijd is geweest. Adverteren met heel de straat, betrokken bij de braderie, en nog veel meer. De Minetten zijn echte Middelburgers. Opa had een taxibedrijf op het Noordpoortplein, Rob is geboren boven de winkel in de Segeersstraat. Hij woonde enige tijd in de Veerse Poort met zijn gezin, maar nu zijn ze weer terug in de binnenstad. En het mooie is dat de kinderen van Rob en Eric ook al wat hebben met de zaak. Ze helpen zo nu en dan. Volgens Rob roept zijn zoon nu al dat hij later de directeur van de zaak gaat worden. Grijnzend: “Kijk, dat moeten we hebben.”

Wij hebben van het bezoek in ieder geval geleerd dat Minet niet alleen een mooie geschiedenis heeft, maar ook een florerend heden. En als we dat verhaal van die kinderen zo horen zit het met de toekomst van de winkel ook helemaal snor. Minet is De Stad, in alle opzichten!

De foto’s van dinsdag zijn te vinden in het album op Facebook.

www.epminet.nl/