We hadden tot voor kort nog nooit van Terneuzense folklorist Johan de Vries gehoord. Daar heeft broeder Dieleman verandering in gebracht. Hij werkt en exposeert momenteel in ZB Bibliotheek van Zeeland. Daar vertelde hij afgelopen dinsdag meer over het project ‘Archief Johan de Vries’. Op maandagavond 24 januari geeft hij er een online lezing over.
Prachtig, hoe zoiets begint met een paar Zeeuwse spookverhalen en uitmondt in een project met allerlei zijsporen en activiteiten. Bijna zoekgeraakte dia’s doken weer op en werden gedigitaliseerd door het Zeeuws Archief, er bleken nog allerlei obscure geluidsopnamen te bestaan en de familie had nog steeds allerlei attributen in bezit, van een oude fotocamera tot een doos Schimmelpenninck sigaren. Tonnie koestert al die mooie vondsten en dat niet alleen, hij gebruikt ze ook nog als basis voor het maken van nieuwe dingen, van kleine kunstwerken tot muziek. Super toch?
Van de website van ZB:
De lezing sluit aan bij zijn tentoonstelling ‘Archief Johan de Vries’ waarin hij in woord, beeld en geluid zijn onderzoek naar de Terneuzense folklorist Johan de Vries (1896-1989), bekend van het boek ‘Het spookte in Zeeuws-Vlaanderen’, verbeeldt. In het optreden worden de figuren uit de volksverhalen; Jane Pape, Dirk van Drongelen en Dokter Hartman van Zaamslag, door Dieleman tot leven gebracht.
Hernieuwde aandacht
In de tentoonstelling ‘Archief Johan de Vries’ maakt Dieleman dit onderzoek toegankelijk voor een nieuw publiek. Broeder Dieleman: “Johan de Vries had van kinds af aan een enorme liefde voor de streek, het landschap en de cultuur van Zeeuws-Vlaanderen. Hij legde een archief aan vol rijk materiaal voor latere generaties dat nu ligt te verpieteren. Ik hoop op hernieuwde aandacht voor zijn werk en persoon, en voor de cultuur waar ik ook in opgroeide. Hopelijk komt er nog meer boven water, er zouden nog duizenden foto’s moeten zijn, maar die zijn waarschijnlijk her en der verspreid geraakt.”
Het spookte in Zeeuws-Vlaanderen
Het werk van De Vries is voor broeder Dieleman een bron van inspiratie geweest. Hij verwerkte de verhalen uit ‘Het spookte in Zeeuws-Vlaanderen’ in liedjes en toerde met een theatershow waarin hij over Johan de Vries vertelde en de figuren uit de volksverhalen bezong. Daar is het niet bij gebleven, Dieleman heeft samen met de erven De Vries veel materiaal verzameld. Diep verstopt bij onder andere ZB en het Zeeuws Archief liggen nog vele geluidsbanden en duizenden dia’s die De Vries tijdens zijn leven maakte.
Verpieteren
In de tentoonstelling ‘Archief Johan de Vries’ maakt Dieleman dit onderzoek toegankelijk voor een nieuw publiek. Broeder Dieleman: ‘Johan de Vries had van kinds af aan een enorme liefde voor de streek, het landschap en de cultuur van Zeeuws-Vlaanderen. Hij legde een archief aan vol rijk materiaal voor latere generaties dat nu ligt te verpieteren. Ik hoop op hernieuwde aandacht voor zijn werk en persoon, en voor de cultuur waar ik ook in opgroeide. Hopelijk komt er nog meer boven water, er zouden nog duizenden foto’s moeten zijn, maar die zijn waarschijnlijk her en der verspreid geraakt.’
Broeder Dieleman
Muzikant en kunstenaar Broeder Dieleman is het alter ego van Tonnie Dieleman. In 2012 bracht hij zijn debuutalbum Alles Is ijdelheid uit, waarmee hij door heel Nederland toerde. Zeeland en zijn Zeeuws-Vlaamse-afkomst spelen een grote rol in zijn muziek. Dieleman maakt in zijn liedjes en beeldend werk gebruik van cultureel erfgoed uit zijn directe omgeving om antwoord te zoeken op wie we zijn als gemeenschap en wat onze geschiedenis ons nu nog kan vertellen.