array(1) {
  [0]=>
  int(6583)
}

Ongewoone ziektes, coortsen en sterften onder de menschen

Hoe relevant actueel kan de inhoud van eeuwenoude brieven soms nog zijn! Uit de collectie Zee(uw)post: predikant Van de Vondel uit Grijpskerke heeft veel slecht-nieuws-berichten voor zijn zoon in West-Afrika (21 oktober 1779).

Een passage:

“Wij hebben in de maanden augustus en september in de provintie van Zeeland (en het duurd alsnog) ongemeen veele ziekten en koortzen onder de menschen gehad, welke zeer kwaadaartig bevenden worden, niet alleen in de steden, maar ook ten plattenlande en op de dorpen, zoo dat nauwlijks een huis gevonden word zonder een zieke. Ook heerscht de kinderziekte sterk in Middelburg. Het schijnd of er iets besmettelijks in de lugt ware.”

Meer over de context van deze brief: https://digitaal.dezb.nl/zeeuwpost-url/brief-context/zp-brief-context-00073.

De brief zelf kun je vinden op Zee(uw)post. De transcripties van de brieven kunnen daar worden gevonden onder het pictogram met de Gotische letter A.

Over Zee(uw)post:

Veel brieven die in de 17de en 18de eeuw werden geschreven en overzee werden gestuurd, kwamen nooit aan. Een groot deel werd buitgemaakt. Dat gebeurde in één van de vier oorlogen tussen Groot-Brittanië en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De brieven belandden uiteindelijk in The National Archives in Londen. Daar zijn ze in 1980 ontdekt door de Nederlandse historicus Braunius.

https://digitaal.dezb.nl/zeeuwpost-url/over-zeeuwpost

Afbeelding: De kerk te Grijpskerke waar M. van de Vondel predikte, tekening H. Spilman, 1743, Collectie Jan Anderson, ZB, Beeldbank Zeeland.

Gerelateerd:

https://wijzijndestad.com/verhalen/een-bijzondere-geschiedenis-het-anatomisch-theater-in-de-nieuwstraat-in-middelburg/

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Op bezoek bij VTV Kweeklust in de Griffioen
Op bezoek bij VTV Kweeklust in de Griffioen

Leerzaam! Leuk! Groot! Gezellig! Dát zijn de steekwoorden die het eerste bij ons opkomen als we denken aan ons bezoekje van gistermiddag, aan Volkstuinvereniging Kweeklust. Op het perceel van de […]

17 apr 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Middelburg: een hart voor alles en iedereen!
Middelburg: een hart voor alles en iedereen!

Een ❤️ voor alles en iedereen!   Bijzondere taferelen voor het stadhuis vanochtend: Middelburgse ondernemers waren daar druk in de weer met tientallen zakjes en tassen van Middelburgse winkels, om […]

18 apr 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Het nieuwe kantoor van Faasse & Fermont in Middelburg
Het nieuwe kantoor van Faasse & Fermont in Middelburg

In de periode 2016-2018 schreven we een paar keer over nieuwprojecten in de omgeving van de Heerlijksheidsweg, op industrieterrein Ramsburg, maar sindsdien kwam dat er niet meer van, terwijl er […]

19 apr 2020