Geplaatst op 16 april 2020

Ongewoone ziektes, coortsen en sterften onder de menschen

Hoe relevant actueel kan de inhoud van eeuwenoude brieven soms nog zijn! Uit de collectie Zee(uw)post: predikant Van de Vondel uit Grijpskerke heeft veel slecht-nieuws-berichten voor zijn zoon in West-Afrika (21 oktober 1779).
 
Een passage:
 
“Wij hebben in de maanden augustus en september in de provintie van Zeeland (en het duurd alsnog) ongemeen veele ziekten en koortzen onder de menschen gehad, welke zeer kwaadaartig bevenden worden, niet alleen in de steden, maar ook ten plattenlande en op de dorpen, zoo dat nauwlijks een huis gevonden word zonder een zieke. Ook heerscht de kinderziekte sterk in Middelburg. Het schijnd of er iets besmettelijks in de lugt ware.”
 
 
De brief zelf kun je vinden op Zee(uw)post. De transcripties van de brieven kunnen daar worden gevonden onder het pictogram met de Gotische letter A.
 
Over Zee(uw)post:
 
Veel brieven die in de 17de en 18de eeuw werden geschreven en overzee werden gestuurd, kwamen nooit aan. Een groot deel werd buitgemaakt. Dat gebeurde in één van de vier oorlogen tussen Groot-Brittanië en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De brieven belandden uiteindelijk in The National Archives in Londen. Daar zijn ze in 1980 ontdekt door de Nederlandse historicus Braunius.
 
 
Afbeelding: De kerk te Grijpskerke waar M. van de Vondel predikte, tekening H. Spilman, 1743, Collectie Jan Anderson, ZB, Beeldbank Zeeland.

Gerelateerd:

wijzijndestad.com/verhalen/een-bijzondere-geschiedenis-het-anatomisch-theater-in-de-nieuwstraat-in-middelburg/

 

Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg