Geplaatst op 11 november 2019

Ooit Kwekerij Adriaanse, straks een duurzame woonwijk: Essenvelt is van start

Donderdag stonden we na middernacht nog de horlepiep te dansen tijdens Popronde Middelburg maar vrijdagochtend waren we wél een soortje van paraat bij de officiële start van de bouw van de nieuwe wijk Essenvelt, tussen Middelburg en Groot-Abeele. Hoe groot en duurzaam dat nieuwbouwproject precies is kun je lezen via de links onderaan. Projectleider Bas Kole en wethouder Dekker vertelden er uiteraard ook het een en ander over.

De wijk wordt in ieder geval groter dan we hadden gedacht. Die komt op het land tussen de Torenweg en de Oude Vlissingseweg, maar ook op het land tussen de Oude Vlissingseweg en het Kanaal door Walcheren. Op die plek stonden we vrijdag. En het zal ook weer eens niet: aan dat plekje bewaren we allerlei herinneringen. Ooit stond daar namelijk Kwekerij Adriaanse, waar we als pubers een paar jaar werkten, in de tijd van de aanleg van de wijk Reijershove, eind jaren 80.

We wisten eerlijk gezegd nog niet eens dat alles daar al jaren weg is. Niet alleen de kassen waar we eindeloos anjers stonden te koppen, fresia’s zaten te rooien en tulpenbollen stonden te gooien, maar ook de bijbehorende woningen. We hoorden vrijdag dat er in de grond behoorlijk veel dingen uit die tijd zijn gevonden. Dat verbaasde ons niet echt. Oude bloempotjes begroeven we zelf ook vaak. Wat er in de nissenhutten op het terrein werd opgeslagen zijn we vergeten, maar het was van alles en nog wat. We waren er soms middagen lang in de weer.

Behalve een werkplek was de kwekerij ook een sociaal gebeuren. In bepaalde periodes werkten er grote groepen jongeren. Je verdiende er dan misschien niet zo veel, het was wel altijd lachen daar. Altijd gekkigheid. En zo kon het gebeuren dat we er stonden met een grijns vrijdagochtend, in plaats van met een horlepieptronie. Wij waren de kwekerij!

Meer lezen en kijken?

www.nieuwbouwmiddelburg.nl/nieuwbouwproj…/essenvelt/

www.middelburg.nl/…/Projecten_met_Europese_su…/SCAPE

www.pzc.nl/…/essenvelt-wordt-eerste-gasloze-en-kli…/

youtu.be/cFFip2XqIWk


Delen op