array(15) {
 [0]=>
 int(6344)
 [1]=>
 int(6345)
 [2]=>
 int(6346)
 [3]=>
 int(6347)
 [4]=>
 int(6348)
 [5]=>
 int(6349)
 [6]=>
 int(6350)
 [7]=>
 int(6351)
 [8]=>
 int(6352)
 [9]=>
 int(6353)
 [10]=>
 int(6354)
 [11]=>
 int(6355)
 [12]=>
 int(6356)
 [13]=>
 int(6357)
 [14]=>
 int(6358)
}

Op bezoek bij Atelier Muze-musje in de Bellinkstraat in Middelburg

‘In vele nesten wacht het brood

te breken als een hart om oud,

gedesemd, met een zuchtje zout,

olijven, kaas, een glaasje rood.’

– Henri Looymans –

Afgelopen donderdag was een mooie dag. Niet alle dingen die op de agenda stonden waren even leuk, maar van zeker twee afspraken veerden we op en werden we rustig, door al het moois en leuks dat we hoorden en zagen.

Een van die afspraken was met beeldend kunstenaar Ria Koreman van SharePaint, die vorige week eigenlijk de opening van haar atelier Muze-musje had willen vieren. Dat feestje is nog even opgeschort, maar op 11 mei is het atelier aan Bellinkstraat 8 wel alvast geopend voor het publiek. Vanaf nu is iedereen welkom.

Ria woont en werkt in het fraaie pand samen met haar lief Henri Looymans, die in 2011/2012 Stadsdichter van Middelburg was. Zijn werk is onder meer te bewonderen in Park Toorenvliedt. En het stel werkt ook écht samen. Na afloop gaf Ria ons twee prachtige kaarten mee, met beelden van haar hand, en teksten van Henri. We overdrijven niet als we zeggen dat mussen als een rode draad door het werk van Ria lopen, of vliegen, net wat je wil. Ze is dol op die diertjes. De naam van haar atelier is daar dan ook van afgeleid.

Door de crisis gingen allerlei afspraken met de mensen van Kunst en Cultuurroute Middelburg niet door, maar desondanks is Muze-musje meteen toegevoegd aan de lijst met deelnemers. Ze doet ook mee aan de huidige etalageroute, ‘Van binnen naar buiten.’ Als je dus nog even niét naar binnen wil kun je ook al het een en ander bekijken, maar als jer geen moeite mee hebt moet je zeker wel even gaan kijken. Iedereen is welkom voor een praatje, een bakje koffie en een rondje langs alle werken.

Wij gaan ook zeker nog eens terug. Is het niet voor een praatje, dan wel voor het pand en de straat. In de Bellinkstraat zijn we nog nooit écht gedoken, terwijl er zoveel over is te vertellen. Heel vroeger was daar een van de waterputten van de stad te vinden, en wemelde het in de straat van de herbergen en andere etablissementen.

Ria vertelde dat ze stadsgidsen vaak hoort vertellen dat op nummer 8 vroeger een bordeel zat. Dat hebben we met een snelle zoekactie nog niet meteen kunnen vinden, hoewel we in een Zeeuws tijdschrift wel lazen dat de Duitsers in de jaren 40 niet alleen een ‘Puff’ (een bordeel voor soldaten) op de Seisdam hadden, maar ook in de Bellinkstraat. Zou dat op nummer 8 zijn geweest? We bewaren zulke vragen maar even voor later, maar interessant vinden we het zeker, ook al omdat we weten dat daar veel geschiedenis verloren is gegaan door het rigoreus renoveren van de hele straat, in de jaren 70. Op foto’s van voor die tijd zie je dat nummer 8 een mooi pakhuis was, waar onder meer een handel in brandstoffen was gevestigd.

Dat terzijde. Nu wonen en werken Ria en Henri op dit adres. Ria is begin dit jaar definitief overstag gegaan voor Middelburg. Ze is hier om te blijven. De bomen bij de achtertuin zijn haar volière, de egeltjes uit de buurt vinden bij haar een voederplek. Mooi toch?

Filmpje:

Meer over Ria en Henri:

https://sharepaint.nl/indexd.htm

en

http://www.looymans.com/

Meer over ‘Van binnen naar buiten’:

https://kunstroutemiddelburg.nl/deelnemers-themas/van-binnen-naar-buiten

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Goeiemorgen dokter!
Goeiemorgen dokter!

Hoe begin jij de week, deze maandagmorgen?   John Sieling uit de Sint Pieterstraat begint in ieder geval klussend, met een reparatie aan zijn eigen woning. De mannen van Joziasse […]

18 mei 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Zij zijn De Stad: Bert van Leerdam
Zij zijn De Stad: Bert van Leerdam

Negenhonderd woorden en dan staat er nog bijna niks in. Niks over die drive-in shows in al die dorpen of over die keer dat Adje Visser het nakijken had met […]

18 mei 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Skaters Middelburg op zoek naar een eigen plekje
Skaters Middelburg op zoek naar een eigen plekje

Waar moet je heen als je nergens mag zijn? Wij weten het antwoord op die vraag ook niet, maar we weten wel dat de skaters van Middelburg op zoek zijn […]

18 mei 2020