array(15) {
 [0]=>
 int(27866)
 [1]=>
 int(27867)
 [2]=>
 int(27868)
 [3]=>
 int(27869)
 [4]=>
 int(27870)
 [5]=>
 int(27871)
 [6]=>
 int(27872)
 [7]=>
 int(27873)
 [8]=>
 int(27874)
 [9]=>
 int(27875)
 [10]=>
 int(27876)
 [11]=>
 int(27877)
 [12]=>
 int(27878)
 [13]=>
 int(27879)
 [14]=>
 int(27880)
}

Op bezoek bij Balletschool Middelburg

Een dag of tien geleden ontvingen we een berichtje van Liesbeth Labeur. Ze vroeg of wij al wisten dat Middelburg Centrum een nieuwe balletschool rijker is. Nou, niet dus. We zouden daar allerlei excuses voor kunnen verzinnen, maar de waarheid is dat we eigenlijk helemaal niets weten van ballet. Niet in het algemeen, maar ook niet op lokaal niveau. Zelfs van dansen weten we bijna niets. Het grappige is dat we om die reden juist op die dag contact hadden gezocht met de eigenaresse van de paaldansschool in de Zusterstraat. Het voelde heel even alsof de tip van Liesbeth geen toeval was.

Dat was het echter wel. Liesbeth schreef dat we het beste contact op konden nemen met Sigrid van Heek. Dat deden we en een afspraak was zo gemaakt. Extra leuk was dat we afspraken bij het pand van de Zeeuwse Muziekschool aan de Kuiperspoort/Hagepreekgang, want geloof het of niet: daar waren wij dus ook nog nooit binnen geweest. Een buitenkansje!

Na een beetje googlen hadden wel al door dat Sigrid een belangrijke rol speelt in de regionale balletwereld. Sigrid bleek niet het type mens dat daar graag nadruk op legt, maar toen wij er naar vroegen werd dat beeld toch wel bevestigd. Ze heeft niet alleen honderden mensen opgeleid; ze heeft de opleiding ook daadwerkelijk nieuw leven ingeblazen, en was betrokken bij allerlei producties.

Sigrid is naar eigen zeggen geen podiumdier, maar ze vindt het wel prachtig om mensen een kans te bieden op dat podium en om ballet bekender te maken bij de buitenwereld. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat zij en haar leerlingen altijd met veel plezier meedoen aan de Middelburgse N8vdN8 en dat haar dochter, die tijdens ons bezoekje net zelf les stond te geven, een peperdure balletopleiding mag volgen in New York. Sigrid ademt ballet, zoveel werd ons wel duidelijk.

Maar waarom nu die nieuwe balletschool? In de tuin van de muziekschool legde Sigrid uit dat dat het gevolg was van de snoeiharde bezuinigingen op cultuur. Zij was altijd docente in dienst van Kunst Educatie Walcheren, maar die organisatie werd dusdanig op subsidies gekort dat bijna iedereen ontslagen moest worden, met het advies aan medewerkers voor zichzelf te beginnen. Ook onderdelen die succesvol en rendabel zijn ontsprongen de dans niet, dus ook de balletschool van Sigrid niet, die met bijna 200 leerlingen toch wel zo omschreven mag worden.

Hoe het ook zij: Sigrid gaat ervoor met Balletschool Middelburg. Nieuwe leerlingen zijn uiteraard ook nu nog van harte welkom. Wij gaan nu niet opeens beweren dat we die middag zelf ook overstag zijn gegaan, maar we zagen wel dat de aanwezige kinderen er veel plezier in hadden. Ze trokken zich ook niet veel van onze aanwezigheid aan. Toen we vroegen of we foto’s mochten maken vroegen ze even fluisterend ‘Wie zijn dat?’, maar ze vonden het verder wel best allemaal. Ze kwamen daar om te dansen. Vergeef het ons maar gewoon als die aanduiding eigenlijk niet past bij ballet. Dat is onze onwetendheid nu eenmaal.

Check it out:

http://www.balletschoolmiddelburg.nl

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Verdwenen Middelburgse firma’s
Verdwenen Middelburgse firma’s

Historie! Van foto Etman tot Jan Laban: 20 foto’s van Middelburgse firma’s die zijn gestopt, verdwenen of voortgezet onder een andere naam. Foto’s: Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

1 sep 2015
Afbeelding #000 voor het verhaal Zeeuwse Bibliotheek en Scoop worden ZB
Zeeuwse Bibliotheek en Scoop worden ZB

De nieuwe naam voor Zeeuwse Bibliotheek/Scoop: ZB. http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2015-09-02/912530/fusieorganisatie-bieb-en-scoop-krijgt-naam-zb Foto ZB 2009 via Flickr.

2 sep 2015
Afbeelding #000 voor het verhaal Stadsgezichten: meneer Meijer
Stadsgezichten: Cor Meijer

Uit de serie stadsgezichten van Ton Stanowicki: Cor Meijer. Deze man zien we al vele jaren door de stad lopen maar we weten eigenlijk nog steeds niets van hem en […]

3 sep 2015