“Een container vol roostergoed. Dit wordt bij binnenkomst van het rioolwater door een harkrooster uit het water gehaald. Het is eigenlijk alles dat niet in het riool thuishoort. Je kunt denken aan vochtig toiletpapier, luiers, plastic, kledingstukken, condooms en nog veel meer. Hoeveel? Minimaal 5000 tot 6000 kilo per week. En dan spreek ik alleen over de rioolwaterzuivering Walcheren.”
De berichten die een procesoperator van Waterschap Scheldestromen onder de naam Waterschapper_Paul op Instagram plaatst zijn intrigerend. Hij geeft op persoonlijke titel boeiende inkijkjes in zijn werk op de Rioolwaterzuivering in Ritthem. De beelden die hij deelt roepen ook vragen op. Hoeveel rioolwater wordt er daar eigenlijk verwerkt en is de lucht er wel een beetje te harden? Het is toch niet niks, om dagelijks de poep en pies van meer dan honderdduizend Walchenaren weg te moeten werken?
Nou, eigenlijk valt dat dus allemaal reuze mee. Via een makker kwamen we in contact met Rijk Joosse, teamleider Zuivering en Installatiebeheer bij Scheldestromen Waterschap. Hij was bereid om ons afgelopen vrijdag rond te leiden over het terrein van de Rioolwaterzuivering. Hij begon op de plaats waar al dat Walcherse rioolwater wordt opgevangen en liet het ons meteen duizelen met wat statistieken. “Hier komt op droge dagen ongeveer dertigduizend kuub rioolwater binnen. Op regenachtige dagen kan dat oplopen tot wel honderdduizend kuub. Dat is geen enkel probleem.” We hebben het hier dus over de verwerking van 15 miljard liter rioolwater per jaar. Waaat?
Maar het is precies zoals Rijk het zei: daar hebben ze in Ritthem geen enkel probleem mee. Als je de bassins en installaties bekijkt zie je niet zo gek veel indrukwekkende technologie, maar onttrokken aan het zicht gebeurt er van alles. We gaan dat verhaal niet helemaal herhalen hier. Als je het interessant vindt kun je er meer over lezen via de links onderaan. Zo kun je ook meer te weten komen het feit dat de zuivering in Ritthem sinds kort een heuse energiefabriek is. Over groen en duurzaam gesproken!
Maar om terug te komen op die eerste vragen: het valt dus ook reuze mee met de stank op het terrein. Je ruikt een soort modderlucht, zeker, maar dat is toch heel wat anders dan die onvervalste strontlucht waar we rekening mee hadden gehouden.
Nu we dit dan ook eens gezien hebben is ons respect voor het Waterschap en waterbedrijven nog groter geworden. Het is toch wonderlijk dat we altijd maar weer van dat schone, lekkere kraanwater hebben hier, en dat al dat smerige water dat we teruggeven weer grotendeels gezuiverd wordt met behulp van bacteriën en technologie?
We danken Middelburger Rijk hartelijk voor de rondleiding. Super! Hij werkt al jaren voor het Waterschap. Daarom wilden we weten of hij ook wel eens gekke dingen heeft meegemaakt. En ja hoor: “Jaren geleden werden we eens gebeld door een Middelburgse dame bij wie de straat rondom haar tuin open lag, voor werkzaamheden aan het riool. Ze was haar konijntje kwijt en vermoedde dat die met het rioolwater was meegestroomd naar Ritthem. Ze wilde weten hoe groot de kans was dat het beestje levend was aangekomen hier. Mijn antwoord was kort en teleurstellend. Nihil dus.”
We maakten ook een filmpje tijdens de rondleiding. De audio daarvan is echter iets minder door de wind en het geluid van de machines die we bekeken. Voor de liefhebbers dus:
https://www.facebook.com/wijzijndestadmiddelburg/videos/1665351523587999/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Rioolwaterzuiveringsinstallatie.
https://www.internetbode.nl/regio/vlissingen/algemeen/261339/rioolwaterzuivering-in-ritthem-levert-walcheren-nu-energie-
https://scheldestromen.nl/bacteri%C3%ABn-zijn-goede-helpers-de-schoonmaak
Het filmpje staat ook op YouTube.