array(4) {
  [0]=>
  int(49159)
  [1]=>
  int(49162)
  [2]=>
  int(49161)
  [3]=>
  int(49160)
}

Op bezoek bij De Zeeuwse Verzekeringen in Middelburg

Wat is het toch tof dat we zo nu en dan kijkjes mogen nemen in al die prachtpanden in die de Middelburgse binnenstad. Neem nu dat markante pand van De Zeeuwse Verzekeringen aan Houtkaai 11-15: daar lopen en fietsen we al meer dan 40 jaar meerdere keren per week langs, maar van binnen zagen we het nog nooit. Anderhalve week geleden kwam daar verandering in: we kregen er een persoonlijke rondleiding van de directeur zelf, Leo Remijn.

We kwamen in contact met Leo via Margreet Rotte en Carolien Boogaard, die vorig jaar in opdracht van De Zeeuwse onder meer de teksten voor de nieuwe website schreven en redigeerden. Van het gesprek met de dames maakten we ook een filmpje, dat later volgt. We beginnen nu even met een samenvatting van de rondleiding die Leo gaf, door het pand dat feitelijk bestaat uit meerdere panden. In het filmpje vertelt Leo daar al iets over.

Voor de oorlog was er een bank gevestigd op dat adres, Hendrikse & Co’s, maar als je in de beeldbanken van het Zeeuws Archief en de Zeeuwse bieb zoekt op ‘Houtkaai’ zie je al vrij snel dat het huidige pand op foto’s van voor 1925 nog nergens is te bekennen. Dat kan kloppen, want pas in de jaren 20 gaf de bank architect Goethals (ja, hij weer) de opdracht twee bestaande herenhuizen af te breken en er een bankgebouw, mét prominente gevel, voor terug te zetten. In dat artikel over Goethals, in De Wete (https://goo.gl/oQEZ2w), wordt het genoemd.

Het is leuk om daar meer over te lezen, bijvoorbeeld in de Krantenbank Zeeland. Houd er dan wel rekening mee dat de Houtkaai in de jaren 20 nog vaak gespeld werd als Houtkade, en dat het adres volgens de oude nummering H 112 t/m 114 was. Het is even schakelen, maar als je dáár op zoekt vind je leuke dingen, zoals dat artikeltje in de Middelburgsche Courant van december 1922, waarin wordt geschreven over de Safe (kluis) die de bank toen feestelijk in gebruik nam…in bijzijn van de architect. Dat moet dan haast wel de kluis zijn die Leon ons in het filmpje laat zien. Het stukje is onderaan deze pagina te vinden.

Leo wees ons ook op Zeeuwse kunst in het pand, en nam ons mee naar de achtertuin, waar we werden verrrast door de aanblik van het achterhuis. Prachtig! Daar zagen we ook duidelijk hoe de panden zich tot elkaar verhouden. Een verdieping hoger, vanaf het balkon, hadden we dan weer een fraai uitzicht op de achterzijdes van zowel de Herenstraat als de Segeersstraat, en op de panden van De Pagter Interieurs, waar we in december 2017 eens werden rondgeleid.

Over De Zeeuwse zelf is uiteraard ook nog genoeg te vertellen. Je vindt veel informatie op https://www.dezeeuwse.nl, en bijvoorbeeld op Zeeland Business.

Bedankt voor de rondleiding Leo, zeer gewaardeerd!

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal In gesprek met...Margreet Rotte & Carolien Boogaard
In gesprek met…Margreet Rotte & Carolien Boogaard

In het filmpje van gisteren, over ons bezoek aan De Zeeuwse Verzekeringen, zeiden we het al: de aanleiding voor dat bezoek was een afspraak met Carolien Boogaard en Margreet Rotte. […]

10 mrt 2019
Afbeelding #004 voor het verhaal For Mattia! Op bezoek bij Douwe Eisenga
For Mattia! Op bezoek bij Douwe Eisenga

In de serie ‘Zij zijn De Stad’ deze week hier, en in de Middelburgse & Veerse Bode: Douwe Eisenga. Volgende maand presenteert hij een CD die bijna voelt als een […]

11 mrt 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Inzameling oud papier en plastic officieel overgedragen aan de VOM
Inzameling oud papier en plastic officieel overgedragen aan de VOM

Wij zijn het fotomomentje! Vanochtend om half negen heeft de Gemeente Middelburg, in de persoon van burgemeester Harald M. Bergmann zelf, de inzameling van papier, karton en plastic officieel overgedragen […]

12 mrt 2019