Geplaatst op 30 januari 2015

Op bezoek bij JA tassen in Middelburg

Als je op het web zoekt op combinaties van zoektermen als ‘vrouwen’ + ‘tassen’ kom je veel interessante informatie tegen. Een eindscriptie van studenten met de titel ‘Zoveel vrouwen, zoveel tassen’ (goo.gl/zeH06q) bijvoorbeeld, of ‘10 dingen die je nog niet wist over je handtas’op Quest.nl (goo.gl/mXrory). En wat dacht je van het artikel ‘Vrouw gebruikt dure tas om te voorkomen dat andere vrouwen haar man versieren’, op scientias.nl (goo.gl/d6LEXu)?

Wat ons ertoe dreef om op deze woorden te googlen? Welnu: vorige week waren we op bezoek bij JA tassen in de Segeersstraat, waar Judith Bijl ons introduceerde in de wereld van de handgemaakte (leren) tassen. Judith (getrouwd met Frits, die in dezelfde straat De kijkkamer heeft) liet ons niet alleen de gehele winkel zien, ze vertelde ook van alles en nog wat over het productieproces, over de materialen die gebruikt worden én over de mensen die de winkel over de vloer krijgt. JA tassen bestaat sinds juni 2012 maar heeft in die 2,5 jaar toch al een leuke fanbasis opgebouwd. Judith vertelde, niet zonder trots, dat er zelfs mensen zijn die speciaal met de trein vanuit Noord-Holland komen, om hier een tas op maat te laten maken. Daar mag je inderdaad best trots op zijn!

Judith runt de zaak niet alleen. Zij doet het samen met Anneke en Loes Treurniet. Die dames waren ook aanwezig toen wij op bezoek waren, maar waren druk met klanten en –je verzint het niet- met het maken van een tas. Konden we mooi even gluren hoe dat in z’n werk gaat. Mooi om te zien hoor! Het atelier bevindt zich overigens niet op nummer 43, maar in het pand daarnaast. Dat pand wordt ook gebruikt voor de opslag van alle materialen.

Op het moment dat we Judith vroegen waarin de zaak zich nu precies onderscheidt van andere winkels waar je tassen kunt kopen beseften we zelf al hoe dom die vraag eigenlijk was. Zoiets vraag je niet, in een winkel die alles op maat maakt. Daarmee kwamen we wel meteen op een andere gedachte: een tas van JA kan je met gerust hart cadeau geven aan een/je vriendin. We hebben dat thuis maar meteen voorzichtig aangekaart, want de verjaardag nadert. Een verrassing wordt het dan natuurlijk niet. De vriendin mag die tas namelijk helemaal zelf samenstellen. Ter plekke. We hebben er alle vertrouwen in dat trio JA daar iets moois van gaat maken. Weer een zorg minder! En vanuit nostalgisch oogpunt heeft dat ook wel iets. In de jaren 80 kochten we, als kind, in dat pand bonbonnetjes van Leonidas voor onze moeders. Is die cirkel ook weer mooi rond 🙂

Historische foto’s en krantenknipsel De Faam 2012: Zeeuwse Bibliotheek digitaal.

www.jatassen.nl


Delen op