Geplaatst op 20 mei 2017

Op bezoek bij Leo Wolterman van de van Dixhoornbrigade

De verkiezingen van de Lange Jan Awards, van Stichting Welzijn Middelburg – SWM zijn weer van start gegaan! Via langejanawards.welzijnmiddelburg.nl kun je nu je stem uitbrengen op jouw favoriete vrijwilliger(s). En doe dat nou gewoon even, want het is gewoon tof, wat al die mensen belangeloos doen voor hun medemensen, de stad, of voor wie/wat dan ook. Het publiek zond 245 nominaties in. Daaruit koos een jury in 3 categorie├źn 3 kanshebbers.

Wij spreken hier beslist geen voorkeur uit, maar het toeval wil wel dat we een paar weken geleden kennis zijn gaan maken met een van de kanshebbers voor de Award: de Reddingsbrigade Middelburg – van Dixhoornbrigade. Omdat die brigade recent veel in het nieuws was, o.a. vanwege het 45-jarig jubileum en de koninklijke onderscheiding voor voorzitter Leo Wolterman waren wij nieuwsgierig geworden naar die organisatie. We wisten er vrijwel niets over, zelfs niet eens waar ze gevestigd zijn.

Diezelfde Leo liet ons weten dat we van harte welkom waren in het clubgebouw, dat is gevestigd aan Dokstraat 24 in Middelburg. Dat pand voelde voor ons als een voormalig woonhuis maar dat blijkt het toch niet te zijn. Leo vertelde dat het in het verleden een toonzaal was van een handel in bouwmaterialen en nu we dat opzoeken in de Krantenbank Zeeland zien we dat bevestigd: het was een gebouw van Bouwmaterialenhandel A. v.d. Ven.

Leo (in het dagelijks leven Manager bedrijfsvoering bij de Westerscheldetunnel) vertelde ons die zaterdag enorm veel over de reddingsbrigade. We zouden kunnen proberen om dat hier samen te vatten, maar als je dat interessant vindt kun je misschien beter even de video van de Awards bekijken. Die over de van Dixhoornbrigade vind je op vimeo.com/215620178. Soms haalt de brigade zelfs het landelijk nieuws. Weet je nog, die redding van poes Fiona, in 2013? Daar besteedde allerlei media aandacht aan toen. Mooi man!

De brigade doet hoe dan ook mooi werk en ons werd ook wel duidelijk dat de club kerngezond is. Er zijn nu 150 leden, met ook veel aanwas van jeugd. Ter vergelijking: in 2015 waren dat er nog maar 108.

Erg leuk, tot slot, is het om even in de geschiedenis van van Dixhoorn te duiken. Via www.vandixhoornbrigade.nl kan je doorklikken naar een groot fotoarchief, op fotoboek.vandixhoornbrigade.nl. Daar hebben we ook even een paar kiekjes gedownload. Beelden van het oude clubhuis op de Loskade en nog veel meer.

We roepen het maar weer eens: Leo en de van Dixhoornbrigade zijn De Stad! (net als al die andere genomineerden uiteraard!)


Delen op