Geplaatst op 30 maart 2018

Op bezoek bij Maxxton aan Dam 6 in Middelburg

Zeg eens eerlijk: heb jij wel eens gehoord van het bedrijf Maxxton? Als dat niet zo is hebben we daar alle begrip voor, want Maxxton maakt niet zo gek veel lawaai in Middelburg. Dat hebben ze, denken wij, ook niet nodig. Echter: het is wel gevestigd in een zeer prominent Middelburgs monumentenpand: Dam 6. De kans bestaat dat je de naam op de gevel wel eens hebt gezien.

Dam 6 heeft een rijke geschiedenis en kende veel eigenaars en bewoners. De meest opvallende waren waarschijnlijk de Duitse bezetters, die er in de Tweede Wereldoorlog hun hoofdkwartier hadden. Maar het pand huisvestte tussen 1966 en 1972 bijvoorbeeld ook Hotel van Vliet.

Maar sinds 2001 zit Maxxton dus in het pand. Een softwarebedrijf dat zich vooral richt op de zogenoemde verblijfsrecreatiebranche. Het is gespecialiseerd in ERP. Dat staat voor Enterprise Resource Planning; ondersteuning van alle processen binnen een (recreatie-) bedrijf. Maxxton levert de software aan vakantieparken over heel de wereld, maar voor ons Zeeuwen is Roompot Vakanties waarschijnlijk de bekendste naam. De oprichter van het bedrijf werkte daar ooit ook, leerden we gisteren. Aanvankelijk heette zijn eigen bedrijf Recreanet, in 2003 kwam de naamsverandering. Op www.maxxton.com/nl/over-maxxton/ kun daar meer over lezen. Alleen al in de Middelburgse vestiging werken meer dan 40 mensen. Verder zijn er nog 140 (!) medewerkers in India, 2 in de UK en 1 in de VS.

Van al die mensen kenden wij er op voorhand maar eentje: medewerker Matthijs Alting. Een vrolijke en attente baas die al heel wat jaartje bij ons thuis over de vloer komt. Vorig jaar nodigde hij ons al eens uit om een kijkje in het enorme pand te komen nemen. Gisteren deden we dat. Matthijs (die we zelf altijd Matthoesoe noemen) gidste ons door het pand. Hij begon in de grote kelder, waar we een paar mooie herinneringen aan het verleden zagen. Een sleutelkastje uit de hoteltijd, met alle kamersleutels er nog in. Maar ook een soort poppenkast vol kledinghaakjes, uit de periode dat de Evangelische Gemeente er was gevestigd.

Vervolgens naar alle andere ruimtes. Naar een vergaderzaal met een plafond vol ornamenten, die grenst aan een prachtige serre, maar ook naar de kamers met de wat minder mooie systeemsplafonds. Daar ontkom je niet altijd aan, in kantoorruimtes. De glorie van het pand is echter overal zichtbaar en het verleden proef je bijna overal, zelfs op de grote zolder, met al die niveauverschillen. Het verrassendst vonden we het feit dat daar ook een appartement zit, dat wordt gebruikt als verblijf voor de buitenlandse medewerkers die soms worden ingevlogen. Vanuit dat appartement kom je ook op het smalle dakterras, dat een prachtig uitzicht biedt op de tuinen van de Dam en de Rouaansekaai. Die foto van gisteren inderdaad! Wij vonden het heerlijk om eens te mogen zien allemaal. Bedankt voor de rondleiding Matthoesoe. Jij bent De Stad!

Wil je meer weten over het pand? Dan heb je hier alvast een paar links:

Via de ingangen op digitaal.dezb.nl zoeken op ‘Dam 6’ levert prachtige artikelen en beelden op. In de Krantenbank zijn ook stukjes te vinden over Maxxton en Recreanet in het verleden.

www.maxxton.com/nl/

middelburgdronk.nl/wiki/Hotel_M.C._van_der_Vliet

middelburgdronk.nl/wiki/Hotel_M.C._van_der_Vliet/fotos

www.monumenten.nl/monument/27498

zeelandboeken.pzc.nl/?p=11040

www.deslagomdeschelde.nl/1944/11/06/6-november-1944/


Delen op