array(20) {
 [0]=>
 int(34952)
 [1]=>
 int(34953)
 [2]=>
 int(34954)
 [3]=>
 int(34955)
 [4]=>
 int(34956)
 [5]=>
 int(34957)
 [6]=>
 int(34958)
 [7]=>
 int(34959)
 [8]=>
 int(34960)
 [9]=>
 int(34961)
 [10]=>
 int(34962)
 [11]=>
 int(34963)
 [12]=>
 int(34964)
 [13]=>
 int(34965)
 [14]=>
 int(34966)
 [15]=>
 int(34967)
 [16]=>
 int(34968)
 [17]=>
 int(34969)
 [18]=>
 int(34970)
 [19]=>
 int(34971)
}

Op bezoek bij paaldansschool Pole Gym in Middelburg

Toen we vorig jaar zomer kennismaakten met Marieke Maas om met haar te kletsen over haar zaak Delifrance-middelburg kwam het gesprek op een gegeven moment ook op haar andere ‘bedrijf’, paaldansschool Pole gym Middelburg in de Zusterstraat. Ze zei toen dat ze het leuk zou vinden als we daar ook eens een kijkje zouden komen nemen.

Ruim een jaar later is dat er eindelijk van gekomen. We bezochten de school op een doordeweekse middag, toen Marieke les stond te geven aan meiden van de leeftijd 3 tot 10 jaar. Toen we binnenkwamen merkten we al snel dat niet alleen Marieke het leuk vond dat we er waren; ook de meiden waren, zonder uitzondering, apetrots dat we foto’s kwamen nemen. Daarover had Marieke van te voren natuurlijk wel overleg gehad met alle ouders. Het verzoek was om één meisje niet te fotograferen. Dat vond ze zelf jammer, maar ze kon het ook wel begrijpen. En wij ook. Als mensen niet op de foto willen of mogen, dan respecteren we dat.

Maar waar we eigenlijk hadden willen schrijven over onze bewondering voor de lenigheid en het uithoudingsvermogen van de docente en de leerlingen, verschoof de aandacht kort na het bezoek al snel naar het imago van deze sport. Nog diezelfde middag spraken we op het terras met een groep meiden over paaldansen in het algemeen en het bezoekje in het bijzonder en daarbij schrokken we toch wel een beetje van de meningen. Paaldansen wordt door veel mensen geassocieerd met de wereld van erotiek en nachtclubs en dat is nu juist een beeld dat Marieke en de ouders van de meiden willen doorbreken.

Natuurlijk bestaat die wereld ook, maar paaldansen moet je vergelijken met turnen, en dan ook nog met een intensieve vorm ervan. Er zijn allerlei strenge voorschriften, ook op het gebied van kleding. Dat de meiden niet veel bedekkende kleding dragen op armen en benen heeft een praktische reden: de huid zorgt voor weerstand en wrijving, een lange broek is gewoon te glad voor zo’n metalen paal.

We zouden nog allerlei online bronnen hierover kunnen citeren, maar we geven het woord aan moeder Aischa Vanbesien – Elbers, wiens dochter ook op de foto’s staat. Om dat meisje moesten we nog even lachen tijdens het bezoek. We vroegen of ze thuis soms oefende in een lantaarnpaal, waarop ze stralend antwoordde dat haar vader gewoon een paal voor haar heeft gebouwd in haar slaapkamer. Ze oefent letterlijk hele dagen. Dit is wat Aischa hierover te zeggen had:

“Vrijwel iedereen denkt bij paaldansen aan half naakte vrouwen die erotisch dansen. Ik in eerste instantie ook. Mijn dochter was nooit een echt meisje-meisje. Ballet e.d. was voor haar echt te degelijk. Kyara klimt van kleins af aan overal in en op. Daarnaast is ze lang, lenig en vol energie. Paalgym (zoals we het voor die kinderen noemen) is niets meer dan turnen in een paal. Je moet er onwijs sterk voor zijn. Voor Kyara bleek dit de ideale combinatie.

Toen ze een half jaar aan paalgym deed, deed ze mee met het NK. Ze werd 4e. Voor een 12-koppige Internationale jury moest ze haar optreden doen. Dat is geen kattenpis. De regels zijn duidelijk en streng. De kinderen mogen geen make up op, geen schoeisel aan en alleen voldoende bedekkende kleding. Een routine mag maximaal een seconde of 5 afwijken van de gestelde tijd. Iedere kromme teen of hand geeft punten aftrek. Die meiden trainen keihard voor een wedstrijd. Dit levert heel veel blaren, schaafwonden en blauwe plekken op. Er is werkelijk niets erotisch aan. Het is vallen en opstaan, letterlijk en figuurlijk. Kyara kreeg een roterende paal op haar kamer om te kunnen trainen. Met 1x per week 1 uur trainen red je het niet.

90% van de mensen heeft de kracht niet om überhaupt zo’n paal in te klimmen. Net zoals een zelfde percentage niets in de ringen bij turnen zou kunnen. Deze sport is écht een gevalletje ”je moet het zien en ervaren”. Er komt steeds meer bekendheid voor deze sport, want dat is het…sport! Televisie programma’s helpen hier aan mee, zo ook dit soort artikelen op Wij zijn de stad. Marieke Maas nodigt ieder jaar scholen uit om een les te volgen, bijna geen school reageert. Op Kyara haar school durven ze niet. ”Want hoe reageren ouders hier op?”. Doodzonde! Kyara werd in het begin ook getreiterd door klasgenootjes. Ook de kinderen denken bij paaldansen aan erotiek, aan schaars geklede vrouwen. Inmiddels weten haar klasgenootjes wel beter. Kyara klimt iedereen eruit en is bovendien een stuk sterker en leniger dan haar klasgenootjes. Ik denk dat bekendheid wonderen doet.”

Een superduidelijk verhaal toch? Pole Gym is De Stad!

http://www.paaldansenmiddelburg.nl

Gerelateerd:

https://www.facebook.com/Middelburgdronk/posts/952672208132285

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Ondernemers Korte Geere beginnen gezamenlijke pop-up store in de Geerepassage
Ondernemers Korte Geere beginnen gezamenlijke pop-up store in de Geerepassage

Super! Omdat het pand op het hoekje van de Geerepassage en de Korte Geere (voorheen ‘In Petto’) al zo lang leeg staat hebben de ondernemers van de Korte Geere besloten […]

29 nov 2016
Afbeelding #000 voor het verhaal De geschiedenis van de Middelburgse Schouwburg in 24 foto’s
De geschiedenis van de Middelburgse Schouwburg in 24 foto’s

Historie! Volgend jaar september start de grootscheepse verbouwing van Schouwburg Middelburg aan het Molenwater. Het is niet de eerste keer dat dat gebeurt. De Schouwburg staat sinds 1810 op de […]

29 nov 2016
Afbeelding #000 voor het verhaal Comfort Shoes in de Korte Noordstraat: de winkel sluit, maar de praktijk niet
Comfort Shoes in de Korte Noordstraat: de winkel sluit, maar de praktijk niet

“Opheffingsuitverkoop”. Als je die aankondiging ziet verschijnen in een etalage schrik je. Het betekent tenslotte meestal dat een winkel ermee gaat stoppen. Sinds vrijdag is die tekst ook te lezen […]

29 nov 2016