array(26) {
 [0]=>
 int(30902)
 [1]=>
 int(30903)
 [2]=>
 int(30904)
 [3]=>
 int(30905)
 [4]=>
 int(30906)
 [5]=>
 int(30907)
 [6]=>
 int(30908)
 [7]=>
 int(30909)
 [8]=>
 int(30910)
 [9]=>
 int(30911)
 [10]=>
 int(30912)
 [11]=>
 int(30913)
 [12]=>
 int(30914)
 [13]=>
 int(30915)
 [14]=>
 int(30916)
 [15]=>
 int(30917)
 [16]=>
 int(30918)
 [17]=>
 int(30919)
 [18]=>
 int(30920)
 [19]=>
 int(30921)
 [20]=>
 int(30922)
 [21]=>
 int(30923)
 [22]=>
 int(30924)
 [23]=>
 int(30925)
 [24]=>
 int(30926)
 [25]=>
 int(30927)
}

Op bezoek bij Pluk de Dag in Middelburg

De wereld van bloemen- en plantenwinkels in het centrum van Middelburg is best klein. Dat gevoel hebben we tenminste wel. Een paar weken geleden besloten we om eens op bezoek te gaan bij Pluk de dag, bloemen en sfeer aan Plein 1940. Van één dame wisten we dat ze daar werkt, maar de andere medewerkers kenden we niet. Dachten we. Dat hadden we dus mooi mis.

We wilden eigenaar Frans Schrik ook wel eens de hand schudden, maar die was bij het eerste bezoek net een dagje op pad. Marieke Hannewijk en Anneke Wattel waren aan het werk. Marieke kenden we dus al (zij werkte in het verleden voor ‘In de Verbeelding’ in de Wijngaardstraat) maar ook het gezicht van Anneke kwam ons bekend voor. Toen we daar een opmerking over maakten lachte Anneke dat dat goed kon kloppen. Ze werkt al ruim 35 jaar in Middelburgse bloemenwinkels, onder meer voor Sanderse in de Segeersstraat. Toen we daar eenmaal over aan de praat raakten bleken er nog veel meer dwarsverbanden te zijn. Ze kwam ook vaak bij de eigenaars van die winkel over de vloer, in het buurtje in Dauwendaele waar wij opgroeiden. Zelf bleek ze als kind bevriend te zijn geweest met een Domburgse schoonzus van ons. “Walcheren is De Stad”, mompelden we verbaasd.

Marieke kennen we ook uit het stamcafé dus het gesprek kon meteen naar dolniveau. Dat is altijd prettig. Maar ze nam wel even de tijd om de winkel te laten zien. Die winkel, waar vroeger restaurant De Koperen Ketel was gevestigd, is niet zo heel groot en staat daarom ook behoorlijk vol. Vervelend is dat echter niet. Het is eigenlijk net of je een soort geheime tuin binnenkruipt door een gat in de heg. Je waant je in ieder geval meteen in een andere, zeer groene wereld. Bijzonder is wel dat je schuin achter de kassa ook een apart kamertje vindt, dat er uitziet als je je er even rustig terug kan trekken. Dat is dan ook precies waar die ruimte voor bedoeld is. Pluk de Dag doet ook veel op het gebied van rouwboeketten. Klanten die daar voor komen kunnen wel een beetje rust gebruiken. Die worden daarom vaak te woord gestaan in die kamer.

Toen we een dag later terugkwamen was Frans er wel. Ook hij werkte in het verleden al een jaar of tien in de bloemenwereld, onder meer bij City Bloem in de Geerepassage. Eind 2007 besloot hij echter voor zichzelf te beginnen, in een pand aan de Gortstraat. In 2012 verhuisde hij zijn goedlopende winkel naar het huidige pand. Heel lang spraken we niet met Frans (hij was druk in de weer met bestellingen) maar we kregen wel de indruk dat hij een tevreden ondernemer is. Trots op zijn zaak is hij sowieso.

De medewerksters van die dag waren Gaby Boon en Irma den Boer. Aan Gaby moesten we ons nog even voorstellen maar Irma kennen we al des te langer. Van ons 14e tot ons 17e werkten we zelf ook in de bloemenwereld, bij de toenmalige kwekerij Adriaanse (later Groenrijk) aan de Oude Vlissingseweg. Daar kunnen we ook nog vele verhalen over vertellen maar dat laten we nu maar even achterwege. Irma was er onze collega in ieder geval. Wij werkten in de kassen, zij in de winkel, maar onze paden kruisten er vaak. Ze was eigenlijk toen al een vrolijk bloemenicoon, dat al die jaren daarna bleef zwaaien. En ze is niet wat je noemt ‘van dat benauwde’.

Net toen wij fotootjes stonden te maken hoorden we een gesprek tussen haar en een klant die een wat vreemd verzoek had. Ze had een jaar daarvoor een bloempotje gekocht, waar ze niet zo tevreden meer over was. Ze vroeg zich af of ze die misschien nog kon ruilen. Dat kon natuurlijk niet. Dan zouden alle klanten ieder voorjaar wel hun potjes kunnen komen ruilen, zonder bonnetje. Maar Irma ging er goed mee om. Vastberaden zei ze dat ruilen niet mogelijk was, maar dat ze wel bereid was het potje terug te nemen. Dat vond de klant ook prima. Ze kocht bovendien ook nog een nieuwe pot. Zo deed en doet Irma dat. Je kunt alle kanten met haar op, maar het moet wel redelijk blijven natuurlijk.

Hoe het ook zij: Pluk de Dag heeft een mooi team, met een schat aan ervaring op het gebied van bloemen, planten en decoratie. Je kunt die mensen maar in dienst hebben allemaal. Frans heeft ze dus ook in dienst. Zij zijn De Stad!

http://www.plukdedag.org
http://www.plukdedag.org/team

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Een Middelburgs stilleven
Een Middelburgs stilleven

Of dit vreemde stilleven van gisteravond samenhangt met het aantal prullenbakken in het centrum weten we niet, maar bij dit soort taferelen vragen we ons toch altijd af welke verhalen […]

27 mrt 2016
Afbeelding #000 voor het verhaal Een drukke stille zaterdag in Middelburg
Een drukke stille zaterdag in Middelburg

De voertalen zijn Duits en Engels vanmiddag maar dat geeft helemaal niks. Het is gezellig druk op de Paasfair (wat is verschil tussen een markt en een fair eigenlijk?) én […]

27 mrt 2016
Afbeelding #000 voor het verhaal Cees Verhage en de pilot Mengvormen horeca en detailhandel
Cees Verhage en de pilot Mengvormen horeca en detailhandel

Als je op de site van de Gemeente Middelburg gaat zoeken op het Actieplan Binnenstad (waar we begin 2015 een paar keer over schreven) tref je nogal wat dode links […]

28 mrt 2016