Dat we tijdens het bezoek aan spellenwinkel De Burcht nu net oud-klasgenoot Remco troffen kan bijna geen toeval zijn. Bij hem thuis waren we, rond 1980, niet weg te branden. Remco had namelijk héél veel Playmobil en plastic soldaatjes. Als mannetjes van een jaar of tien hadden we er de grootste lol in om uren aan een stuk te bouwen aan slagvelden en onmogelijke linies. Een mooie, onbezorgde tijd, die niet al te lang zou duren. Een paar jaar later maakten de soldaatjes plaats voor bordspelen als Stratego, Risk en Schaken en, vanaf 1984, de eerste videogames op consoles als de Atari en de Videopac.
Nu we bijna 35 jaar verder kunnen we niet anders dan toegeven dat (in ons) geval het digitale spel het heeft gewonnen van het analoge, maar we hebben ook nog steeds een zwak voor bordspelen en alle varianten daarop. En dat is nu precies de reden waarom wij zo vrolijk worden van de zaak van de Christopher van Iersel, die met De Burcht een bijzondere groep vaste klanten heeft weten op te bouwen. Eerst vanuit het pand aan de Londensekaai 19 (waar nu Galerie Gerritse is gevestigd), nu vanuit Plein 1940 5, naast Bar American.
Als je ooit van plan bent een bordspel te gaan kopen moet je bij Christopher zijn, zo simpel is het gewoon. Bekende spellen als Triviant en Scrabble kun je natuurlijk ook bij een speelgoedwinkel kopen, maar De Burcht heeft meer, veel meer. Als je de foto’s bekijkt snap je wel wat we bedoelen. En het is heus niet alleen ‘spul voor jongens’ (of voor mannen die zich nog altijd een beetje jongetje voelen), als je dat soms denkt. Dat bleek wel tijdens het bezoek. De drie klanten die Chris hielp waren allemaal vrouwen. Een daarvan kwam informeren of de door haar bestelde puzzel al binnen was, herinneren we ons.
Behalve bordspelen is De Burcht ook gespecialiseerd in ruilkaartspellen, tabletopspellen en accessoires voor Larpers. Uhm, hallo: kunt u dat ook even in normaal Nederlands zeggen? Nou, niet in een paar zinnen nee. Als we al een poging zouden wagen zouden we het geheel waarschijnlijk tekort doen. Als je wilt weten wat dat betekent kun je misschien het beste even beginnen op Wikipedia:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Live_action_role-playing_game
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tabletopspel
http://nl.wikipedia.org/wiki/Magic:_The_Gathering
En vervolgens moet je gewoon eens binnenlopen bij De Burcht. De altijd vriendelijke Chris legt je met alle plezier uit wat wat is en hoe je (mee) kun spelen. In de winkel worden regelmatig demo’s verzorgd en toernooien georganiseerd. Toegegeven, daar zie je inderdaad meer jongens en mannen dan meisjes, maar iedereen is van harte welkom. Het is een bijzondere wereld, maar wel een open wereld. Prachtig toch?
De Burcht is De Stad!