array(1) {
  [0]=>
  int(15663)
}

Op bezoek bij StudiePro Middelburg, in huis De Griffioen

Toen we twee maanden geleden op bezoek gingen bij Zeeuwse Streken maakten we ook kennis met Bas Spekhorst en Charisa Van Vliet, die aan tafel zaten bij Charlotte de Pagter. Op zeker moment vertelde Bas dat hij en Charisa de eigenaars zijn van StudiePro, een instituut voor studie- en huiswerkbegeleiding. Hij vertelde ook dat StudiePro sinds een jaar is gevestigd in huis De Griffioen, aan Seissingel 100. Onnodig te zeggen dat wij toen riepen dat we graag eens een kijkje zouden nemen in dat markante pand uit de zeventiende eeuw. We waren van harte welkom. Het filmpje is onder meer te bekijken via https://youtu.be/_0PuFA8PjPA.

We zouden heel veel kunnen vertellen over de geschiedenis van deze voormalige buitenplaats én over de beroemde theekoepel aan de Domburgse Watergang die er ooit bij hoorde, maar dan kunnen we het woord toch echt beter geven aan die goede oude onderzoeker, wijlen Piet Smallegange. Die publiceerde in 2002 het artikel ‘De buitenplaats de Griffioen en zijn bewoners’. Het is geweldig overzicht van een rijke geschiedenis, in 13 pagina’s: https://tijdschriftenbankzeeland.nl/issue/zld/2002-03-01/edition/0/page/11. Oude foto’s en prenten zijn er uiteraard ook. Daarvoor verwijzen we naar de links onderaan. Het is echt de moeite waard om er tijd voor uit te trekken, vinden wij. Dan snap je opeens veel beter hoe de dingen zijn gelopen. Rond 1980 verkeerde het pand in zeer slechte staat en was er veel vandalisme. Nu is het weer volop in gebruik en wordt het ook aan de binnenkant weer mooi gemaakt, stap voor stap. Binnenkort is de benedenverdieping aan de beurt, begrepen we.

En daarmee komen we op Bas en Charisa, die de renovatie aan de binnenzijde grotendeels zelf doen. Dat vinden we toch wel bijzonder nu we ook weten dat dit jonge stel niet één maar twee bedrijven runt (naast StudiePro is er ook nog een online variant, Virtuwijs), drie jonge kinderen heeft en ook nog eens andere dingen doet, zoals het opknappen van een oude Amerikaanse schoolbus, die over een tijdje in de tuin van De Griffioen komt te staan. Hoe ze het combineren van al die dingen voor elkaar krijgen weten we ook niet precies, maar het zal ongetwijfeld iets te maken hebben met de opgewekte kalmte die de twee uitstralen, en met hun ondernemingszin.

Kun je goed ondernemen in naschoolse studiebegeleiding dan? Daar lijkt het wel op. We gingen er vrijdag niet heel uitgebreid op in, maar Omroep Zeeland had er vorig jaar een item over en schreef: “Zeeuwse oudersgeven steeds meer geld uit aan huiswerkbegeleiding. In tien jaar tijdis het bedrag dat we eraan uitgeven verzevenvoudigd. De Zeeuwse aanbieder StudiePro zag in twee jaar tijd het aantal leerlingen dat aanvullend onderwijs krijgt, verdubbelen naar 150 per dag.”

Als je dat leest begrijp je ook meteen de toegevoegde waarde van zo’n gebouw en begrijp je ook de opmerking van Bas dat de bank de aankoop van het pand uiteindelijk wilde steunen vanwege de perspectieven van het geheel. StudiePro werkt intensief samen met het onderwijs, ook met Nehalennia en de CSW bijvoorbeeld. Het instituut staat als een huis. En, let wel: het gaat hier niet om iets exclusiefs. Daarover kun je dan weer van alles lezen in oude artikelen van o.a. de PZC. StudiePro heeft zelfs beurzen voor mensen die weinig te besteden hebben.

Wij vonden het mooi om te zien en te horen, wat deze mensen allemaal doen, zeker nu we onszelf alsnog een beetje hebben ingelezen. Het is gewoon tof dat Bas en Charisa het instituut kunnen doorontwikkelen, op zo’n mooie locatie.

Al blijven we het gek vinden dat in die mooie tuin van ooit gewoon dat appartementencomplex is gebouwd. Dat ging ook allemaal niet zonder slag of stoot, lezen we in kranten uit 1983, maar uiteindelijk zijn ze er toch gekomen.

Meer lezen en bekijken over StudiePro en Virtuwijs:

 

Home

Home

https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/97512/Ouders-besteden-de-strijd-om-het-huiswerk-liever-uit-video

https://krantenbankzeeland.nl/search?query=studiepro

Meer lezen en bekijken over Seissingel 100:

https://tijdschriftenbankzeeland.nl/issue/zld/2002-03-01/edition/0/page/11

http://www.zeeuwsarchief.nl/zoeken/?q=huis+de+griffioen&tab=images

https://digitaal.dezb.nl/beeldbank/start/48?f_strings_onderwerp=Seissingel

https://www.pzc.nl/walcheren/bewoners-park-de-griffioen-eisen-huurverlaging-om-zaak-theekoepel~ac67c2be/

https://www.youtube.com/watch?v=orBYjlqvpRg

 

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Rob en Jules over het Middelburgse Sixtiesweekend (26-28 oktober 2018)
Rob en Jules over het Middelburgse Sixtiesweekend (26-28 oktober 2018)

Wat doe je op de vroege maandagochtend, als je net uit bed bent? Denken aan het volgende weekend natuurlijk! Of zoals The Easybeats zongen in 1966: ‘Monday, I’ve got friday […]

22 okt 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Max Moda Middelburg verhuist naar Gravenstraat, Pop-Up Bookstore zoekt nieuw pand
Max Moda Middelburg verhuist naar Gravenstraat, Pop-Up Bookstore zoekt nieuw pand

Toen de Pop-up Bookstore in april opende aan Gravenstraat 3 wisten we al dat het om een tijdelijk huurcontract ging. Een paar weken geleden werd duidelijk dat de familie Rotte […]

22 okt 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Helaas: Game Mania sluit de winkel in Middelburg
Helaas: Game Mania sluit de winkel in Middelburg

Een paar maanden geleden ging het gerucht dat de Middelburgse vestiging van Game Mania Nederland, aan Lange Delft 50, zou gaan sluiten. We vroegen dat toen na bij de medewerkers, […]

22 okt 2018