Geplaatst op 06 april 2017

Op bezoek bij ’t Guus Kinderkleding in Middelburg

Toen we vorig jaar op bezoek waren bij Nadja van Zola Kids vertelde ze ons dat Middelburg weliswaar veel kledingzaken heeft, maar dat er helemaal niet zo gek veel winkels gespecialiseerd zijn in kinderkleding. Dat moet dan zeker ook gelden voor tweedehands kinderkleding. Voor zover weten is alleen GUUS 2e hands kinderkleding op het Zusterplein daarin gespecialiseerd (maar verbeter ons gerust als we ons daarin vergissen).

’t Guus bestaat alweer 8 jaar. Judith Seijbel begon de winkel in 2009 en draait die nog steeds met veel plezier. Het aanbod van de winkel bestaat vooral uit kinderkleding (ook veel merkkleding) maar bij Judith kun je ook terecht voor speelgoed, schoenen, accessoires en meubeltjes. En hoewel ze nu even een innamestop heeft kun je kleding ook bij Judith inleveren. Je krijgt van haar dan 50 procent van de opbrengst. Hoe dat elders gaat weten we niet, maar ons lijkt dat een prima deal. En spullen die niet worden verkocht? Die gaan naar een goed doel, namelijk ‘De vrienden van Tinca in Vrouwenpolder.

Over de geschiedenis van Zusterplein 18 kunnen we niet zo gek veel vertellen. Pas in 2007 werd een winkelvergunning aangevraagd voor het pand, dat daarvoor fungeerde als werkplaats en opslagruimte. Het hoort eigenlijk bij het pand aan Zusterstraat 39, dat ook van Judith en haar man Arno is. Zij verhuren dat pand aan Pizza Express Lijn Middelburg. Voor de pizzeria zaten daar onder meer de Middelburgse Glazenier, Surfsport Wave en ToWo Sports, ook een surfwinkel. Die zaken gebruikten het pand op het Zusterplein ook wel als werkplaats.

Van de geschiedenis daarvoor is verbazingwekkend weinig te vinden in de beeld- en krantenbanken. We kwamen één fotootje van het pand in 1967 tegen. Zelfs van het Zusterplein zelf vind je nauwelijks iets. Dat plein ontstond na het verleggen van de Gravenstraat en het verkleinen van de Markt na de oorlog, maar winkels leken er pas veel later te komen. We vonden alleen wat berichten over het evenement ‘Klein-Blijdorp’ in 1954, over de bouw van het clubhuis van kv Swift (nu Bless) en over de bouw van de fietsenstalling.

Al snuffelend in de Krantenbank Zeeland kwamen we overigens nog wel een mooi stukje geschiedenis van Judith zelf tegen. We wisten al dat haar man Arno een oud-rugbyinternational is, die ook bij Oemoemenoe speelde, maar daar spraken we maar heel kort over. Nu vonden we echter ook een artikel uit 1988, waarin Judith (toen nog onder haar meisjesnaam Schuringa) vertelt over de toekomst van het (vrouwen-) rugby. Zij was dus ook gewoon een clubicoon! Je zou bijna gaan denken dat ze elkaar daar ook hebben ontmoet. Wat ons dan weer doet bedenken dat het hoog tijd is om eens bij die club op bezoek te gaan.

Maar dat allemaal terzijde. ’t Guus dus. Geopend van woensdag tot en met zaterdag!

’t Guus: www.guuskinderkleding.nl

Vrienden van Tinca: www.vriendenvantinca.nl/

Flardjes Zusterpleingeschiedenis:

middelburgsegrachtengordel.nl/2012/07/herdenkinsdagen-van-herstel-en-wederopbouw-1954/

middelburgdronk.nl/wiki/Clubhuis_Swift/fotos

Historische foto en krantenknipsels: ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland digitaal.


Delen op